Підтримати нас

Створено метод, який робить кістки... прозорими

02 травня 2017 14:25
240
Поширити:

Дослідники з Каліфорнійського технологічного інституту (США) зуміли застосувати кліринговий метод для знімків кісток - іншими словами вчені навчилися робити знімки всередині кістки, роблячи її прозорою. Процес дозволяє отримувати цінну інформацію про стовбурові клітини всередині кісток, що може допомогти в лікуванні дегенеративних захворювань, таких як остеопороз.

Кістки в нашому організмі постійно переживають процес деградації і відновлення. Насправді, за даними Каліфорнійського університету, скелет людини майже повністю оновлюється приблизно за 10 років. Цей процес, зокрема, контролюється одним з видів стовбурових клітин в кістковому мозку. Досі єдиним способом перевірити функцію цих клітин можна було тільки шляхом взяття їх проб, що дуже складно і небезпечно для пацієнта.

“Через розрідження стовбурових клітин в кістковій тканині важко екстраполювати їх номери і позиції з декількох шматочків кісток. Крім того, механічне пошкодження кістки порушує розташування стовбурових клітин всередині кістки і погіршує їх функціональність. Тому існує необхідність дослідити їх усередині неушкодженою тканини”, -- каже Алон Гринбаум, один з авторів дослідження.

Щоб отримати таку можливість, команда звернулася до методики, розробленої в Стенфордському університеті, пише FainaIdea.com. Вчені прибрали кальцій і ліпіди з кісток миші --  а саме ці дві складові роблять кістки непрозорими. Щоб забезпечити структурну підтримку, необхідну після видалення ліпідів, в тканину вводиться спеціальний гідрогель. Після цього кістки стають прозорими, і через них можна вивчати стовбурові клітини.

Потім дослідники перевірили дію нових ліків, призначених для лікування остеопорозу. Завдяки прозорості кісток учені змогли без хірургічного втручання спостерігати збільшення проліферації (розростання) стовбурових клітин.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів