Підтримати нас

Столтенберґ, Байден, Клінтон: хто зі світових політиків цитував Кобзаря

Vgoru
11 липня 2017 04:10
212
Поширити:

Генеральний секретар НАТО, президент США Білл Клінтон, колишній американський віце-президент Джо Байден – ці та інші відомі у світі політики у своїх виступах під час візитів до України зверталися до поезії Тараса Шевченка.

Думки Кобзаря вони приводили як свій головний і безсумнівний аргумент, водночас висловлюючи повагу до історії, культури України та її найбільшого поета.

10 липня 2017 року, зала Верховної Ради України. Вперше в історії українського парламенту на її трибуні генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ. Чільний політик, відомий своєю послідовною й чіткою позицією, що стосується захисту демократичних прав і свобод у світі, і в Києві висловив свою однозначну підтримку суверенітету України, засудив агресію Росії, а також заявив, що альянс ніколи не визнає анексію Криму Росією.

А що доля України Столтенберґові небайдужа, керівник найпотужнішого військового альянсу продемонстрував рядками Тараса Шевченка, але англійською мовою:

Та не однаково мені, 
Як Україну злії люде 
Присплять, лукаві, і в огні 
Її, окраденую, збудять… 
Ох, не однаково мені.

А від себе Столтенберґ додав: «НАТО також неоднаково».

Генеральний секретар НАТО не перший світовий політик, хто знає й звертається до Шевченка. Це сталось 17 років тому, коли в червні 2000 року українська столиця зустрічала 42-го президента США Білла Клінтона.

42-й президент США Білл Клінтон під час публічної лекції в Києві, 3 жовтня 2010 року
42-й президент США Білл Клінтон під час публічної лекції в Києві, 3 жовтня 2010 року

Київ прикрашали бігборди з портретом американського президента. У виступі на заповненій Михайлівській площі президент США висловив свою підтримку Україні.

«Як ніколи, Америці потрібна сильна, демократична Україна-партнер. І хоча комунізм в Україні зазнав поразки, але повністю демократія не перемогла. Америка буде поруч з вами у вашій боротьбі за квітуче майбутнє. Я певен, що саме зараз Україна має найкращі шанси за тисячу років досягти свободи та процвітання», – сказав Клінтон у виступі перед багатотисячним натовпом переважно молоді.

А завершив виступ словами з поеми «Кавказ» Тараса Шевченка. «Борітеся – поборете!». Ці слова Кобзаря Білл Клінтон процитував українською мовою, а наприкінці виступу також українською вигукнув: «Слава Україні!».

«В сім’ї вольній, новій»

І ще одна зовсім недавня подія: у січні 2015 року до Києва прибув віце-президент США Джозеф Байден. Виступаючи у Верховній Раді, він говорив про підтримку України в боротьбі з російською агресією. І він також, висловлюючи переконання в перемозі України над агресором, звернувся до Тараса Шевченка, до його «Заповіту».

Віце-президент США Джо Байден звернувся до депутатів парламенту у Києві, 8 грудня 2015 року
Віце-президент США Джо Байден звернувся до депутатів парламенту у Києві, 8 грудня 2015 року 

«В сім’ї вольній, новій, не забудьте пом’янути незлим, тихим словом», – продекламував Байден. Він попросив українців згадати і його: «Колись, можливо, «незлим, тихим словом». Цими словами завершив свій виступ в українському парламенті Байден.

Про те, що Тараса Шевченка знають і шанують у світі свідчить і цьогорічна акція посольства США в Україні, його дипломати на Шевченківські дні читали поезію Кобзаря.

«Тому, певно, коли якийсь іноземний політик хоче висловити слова підтримки для України, він звертається до перекладів Шевченка», – сказав Севрюк Радіо Свобода.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ