Підтримати нас

Неймовірні краєвиди на Херсонщині приваблюють активних туристів

Автор статті
07 листопада 2018 13:02
2,160
Поширити:

Які асоціації у вас викликає словосполучення «відпочинок на Херсонщині»? Певно, більшість скаже про жарке літо, пекуче сонце, курортні містечка на берегах Чорного й Азовського морів. Тут є відомі Олешківські піски, заповідник «Асканія-Нова», популярна риболовля на Дніпрі та прогулянки численними рукавами у плавнях. А якщо ми вам скажемо, що на Херсонщині є свої гори? Вони народжуються на окраїнах степу та впадають у лиман. І ця локація набуває популярності завдяки кільком ентузіастам.

Це історія про маленьку ініціативу двох друзів, які дуже люблять свою землю, і хочуть, щоби про її красу, прадавню історію та розмаїття культур знав увесь світ, повідомляє Opinion.

Степові гори – над лиманом: неймовірні краєвиди на Херсонщині приваблюють активних туристів

Олег Марчук (попереду) та Андрій Голінко. Фото: Іван Антипенко

Олег Марчук й Андрій Голінко живуть у селі Олександрівка Білозерського району, на Херсонщині. Хлопці провели тут дитинство й юність. Із тих часів і товаришують. Обидва пожили у великих містах, завжди вели активний спосіб життя, подорожували і продовжують це робити. Але в один момент вирішили повернутися зі своїми сім’ями на малу батьківщину — не прийняли характеру міського життя.

Степові гори – над лиманом: неймовірні краєвиди на Херсонщині приваблюють активних туристів

Олександрівські скелі з висоти. Фото: Олег Марчук

Олег і Андрій знають кожен куточок в околицях Олександрівки й сусідніх сіл: Станіслава, Софіївки, Широкої Балки та інших. Ці села розташовані на берегах Дніпровського лиману, поблизу кордону з Миколаївською областю. Ще кілька десятків років назад це були дуже багаті рибні краї. Рибальством і пов’язаними промислами тут займалися чи не в кожному дворі. Але з часом риби стало в рази менше, а села — бідніші.

Утім, останніми роками високі береги над Олександрівкою і Станіславом почали приваблювати туристів. У народі місцевість прозвали «Херсонські гори». Хтось каже «Станіславські» або «Олександрівські» скелі. Офіційно – це територія Станіславського й Олександрівського ландшафтних заказників, які разом займають площу близько 1 500 гектарів.

У квітні на вершинах скель цвітуть півники. Вони покривають кручі синім і жовтим кольором. Цвітіння триває лише тиждень-два, тому встигнути сюди в цей період – хороша нагода для зйомки соковитих та насичених фото.

Зазвичай, сюди приїжджали за спокійним відпочинком у вигляді туру вихідного дня. Але Олег й Андрій вирішили додати активності та відкрити красиві береги з іншого боку – лиманського. Так народилася ініціатива «Скелька тур» – прогулянки лиманом на байдарках.

Хлопці пішли на певний ризик, хоча й тривалий час продумували свою ідею. Довелося залізти в борги, аби придбати байдарки, весла, жилети та все необхідне спорядження для відпочинку на воді. До речі, самі байдарки – українського виробництва від майстрів зі Стрия та Світловодська.

Степові гори – над лиманом: неймовірні краєвиди на Херсонщині приваблюють активних туристів

Байдарки на лимані. Фото: Олег Марчук

За кілька місяців до старту сезону Олег анонсував різноманітні тури околицями з використанням аерозйомки. Красиві пейзажі привернули увагу аудиторії з Фейсбуку. Люди почали запитувати: де це такі красоти та як їх побачити? Крім того, активісти піклуються про екологію: слідкують, щоб туристи не смітили в горах і на лимані, щоб не знищували флору й фауну.

Степові гори – над лиманом: неймовірні краєвиди на Херсонщині приваблюють активних туристів

Фото: Олег Марчук

«Колись наш сільський голова сказав, що в Олександрівці туризму нема й бути не може. Мене це дуже зачепило. Ми зробили виклик самим собі та всім, хто в це не вірить, – каже Олег Марчук. – Наші скелі вже досить популярні серед гостей із Херсона й області, але мало хто бачив ці краї з води. Ми пропонуємо таку нагоду. Коли почали ходити лиманом на байдарці, знімати більше фото, відео, поширювати в соцмережах, то навіть деякі місцеві запитували: а де це? А я відповідаю: так це ж у вас».

${gallery:8ee18e62e20142e791a9a9eb9acf366f}

Андрію подобається розповідати про туристичні історії, пригоди місцевих на лимані, проводить історичні екскурси.

Степові гори – над лиманом: неймовірні краєвиди на Херсонщині приваблюють активних туристів

Скелі полюбляють парапланеристи. Фото: Іван Антипенко

«Нам не треба вигадувати ніяких легенд, щоби заманювати туристів. Тут насправді багато історичних цікавинок, – каже Андрій Голінко. – Це поселення Ольвійської доби: “Скелька» і “Золотий Ріг”, зимівники запорізьких козаків, які контролювали ці води, Прогноївська паланка, найвищий в Україні Станіслав-Аджигольський маяк, історії рибного промислу, недалеко неймовірна Кінбурнська коса… Ми хочемо показувати це людям».

Степові гори – над лиманом: неймовірні краєвиди на Херсонщи

Фото: Олег Марчук

Хлопці зізнаються, що інтерес людей до такого виду активності перевищив їх сподівання. На старті сезону з’явилися десятки охочих подорожувати на байдарках. Протягом літа в Олександрівці побували гості з Києва, Львова, Одеси, Миколаєва, Пилипця, Херсона, Каховки й навіть українські емігранти з Іспанії.

Степові гори – над лиманом: неймовірні краєвиди на Херсонщи

Юшка з місцевої риби. Фото: Олег Марчук

Такий активний відпочинок дуже сподобався місцевій молоді, адже в селі дуже мало розваг, кажуть активісти. А ця ініціатива дала поштовх школярам більше дізнатися про місце, де вони живуть.

Степові гори – над лиманом: неймовірні краєвиди на Херсонщині приваблюють активних туристів

На лимані багато земноводних. Фото: Іван Антипенко

«Ми пропонували різні маршрути: довгі й короткі, із супроводом і без. Ходили з ночівлею, пригощали гостей місцевою юшкою, розповідали про наш край. Але переважно були короткі прогулянки в бік Миколаєва, Станіслава й до плавнів Кізомису – розповідає Олег. – Усе якось гармонійно і просто виходило. Ми набиралися досвіду, вивчали попит і потреби гостей. Все це врахуємо в майбутньому».

«Одне з головних завдань на майбутній сезон – створення кемпінгу», — каже Олег.

Із його слів, українці стали більше подорожувати — зростає саме внутрішній туризм. І хоча лиман, скелі та прогулянки на байдарках – це дещо екстремальний відпочинок. Все ж таки певні зручності гостям необхідно забезпечити. Щоби можна було зупинитися бодай на одну ночівлю, прийняти душ, приготувати їжу тощо. Також хлопці планують збільшувати флот для групових прогулянок.

Степові гори – над лиманом: неймовірні краєвиди на Херсонщині приваблюють активних туристів

Екскурсія до Хабловського маяка. Фото: Олег Марчук

«Ми будемо продовжувати, й дуже раді, що інтерес до красивих локацій в на Херсонщині зростає. Будемо співпрацювати зі знайомими із сусідніх сіл. Ми агітуємо їх включатися у роботу, – говорить Олег. – Місцева влада нам нічим особливо не допомагає, але й не заважає. І в наших реаліях – це вже плюс. Місцеві мешканці сприймають все це позитивно, підтримують при зустрічі. Нас це надихає».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ