Підтримати нас

Скільки ми переплачуємо за опалення і гарячу воду з урахуванням кліматичних умов

11 грудня 2015 09:26
592
Поширити:

10 грудня об 11.00 відбулася прес-конференція на тему: «Скільки ми переплачуємо за опалення і гарячу воду з урахуванням кліматичних умов».

Відео з прес-конференції:

 

Організатори: Укрінформ, Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ), Громадський комітет захисту прав людини (ГКЗПЛ).

Учасники: Микола Козирев - голова правління УГСПЛ, голова правління ГКЗПЛ; Максим Щербатюк - програмний директор УГСПЛ; Євген Чекарьов - юрист ГКЗПЛ.

Підсумкові матеріали:

Голова правління Українського союзу Гельсінкі з прав людини Микола Козирев публічно звинуватив НКРЕ в завищенні тарифів на теплову енергію для населення і, як наслідок, у корупції.

Про це сам Козирев заявив у четвер під час прес-конференції в Укрінформі.

«Нам щодня кажуть по телевізору про корупцію, а це адже теж ознака корупції. Кого, хто корумпований? Не Київенерго. Вони порахували так, як їм вигідно. Корупціонер той, хто затверджує цю арифметику, цю структуру тарифу, ці архаїчні нормативи. Це Національна комісія з регулювання тарифів у комунальному господарстві. Я звинувачую цю комісію в корупції. Ми оформимо належним чином, за результатами нашого дослідження, матеріали і надамо їх тим, хто зараз займається корупцією», - заявив Козирев.

Такий висновок правозахисник зробив на основі дослідження про забезпечення теплом Києва, де з 11 327 житлових будинків загальною площею майже 80 мільйонів квадратних метрів 10 887 будинків підключені до централізованої системи опалення. Теплом їх забезпечують дві компанії - «Київенерго» і «Єврореконструкція», які, за словами експерта, є фактичними монополістами на цьому ринку.

«Вони (компанії - ред.) діють за одними і тими самими правилами. Ці правила призводять до завищення тарифів, насамперед, тому, що вони застосовують архаїчні, застарілі нормативи», - сказав правозахисник.

Він зробив посилання на постанову НКРЕ № 146 минулого року, якою затверджено структуру тарифів на опалення і гарячу воду. Цей документ визначає тривалість опалювального періоду в Києві в 187 днів і середню температуру опалювального періоду, яка визначається в мінус 1,1 градуса.

«Ця цифра фігурує в такому документі, як КТМ 204 (методичний довідник - ред.). Ця цифра затверджувалася в 1967 році, за метеоспостереженнями з 1881 по 1960 роки, «при царі Горосі, і перекочувала в 94 році в цей документ», - сказав Козирев.

Він стверджує, що, виходячи з цих базових показників, розраховано показник кількості гігакалорій на один метр опалюваної площі в 0,147. У той же час, в реальності протягом минулорічного опалювального сезону середня температура була не мінус 1,1, а плюс 1,46, ця інформація загальнодоступна на сайті «Клімат і погода», причому не лише по Києву. Відповідно, цифра споживання тепла на квадратний метр була не 0,147, а 0,1075 гігакалорій, тобто, тариф, який був застосований, завищений в півтора раза.

«У результаті завищення тарифу з кожної гривні, яку кияни платили минулого року за опалення, вони платили 18 копійок зайвих. 9.20 - це минулорічний тариф. Цього року буде більше 16 гривень. Різниця між плановим тарифом і фактичним дає цифру 1 гривня 66 копійок на один квадратний метр на місяць», - підрахував Козирев.

За його оцінкою, в результаті кожна сім'я, яка проживає в квартирі 60 квадратних метрів, переплатила 597 гривень 60 копійок. Якщо погодні умови цього року будуть аналогічні минулорічним, з урахуванням підвищення тарифів кожна така сім'я переплатить вже 1047 гривень 60 копійок. У результаті, за твердженнями експерта, Київенерго отримає 684 мільйони 313 тисяч 272 гривні «зайвих» грошей.

«Та інформація, яку ми вам повідомляємо, - вона ніде не звучить. У нас таке враження, що це табуйована сфера, адже тут надто ласі шматки знаходяться у сфері тіньової економіки. Теплогенеруючої економіки», - заявив правозахисник.

Він вимагав відмінити використання інформаційно-методичного довідника КТМ 204, затвердити уряду методику перерахунку, нові нормативи і внести відповідні зміни в чинне законодавство на рівні Верховної Ради.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ