Підтримати нас

Ситуація у Комишанському старостаті на шостий день після підриву Каховської ГЕС

12 червня 2023 17:03
2,170
Поширити:

У понеділок, 12 червня, Комишанський округ Херсонської громади (а це територія селища міського типу Комишани, селищ Зимівник (колишнє Куйбишеве), Благовіщенське та села Приозерного) перестав бути островом. І хоча під'їзд ще ускладнений, але наразі туди вже можна дістатися по вул. Нафтовиків.

Через теракт росіян на Каховській ГЕС увесь Комишанський старостинський округ Херсонської громади опинився на острові. Адже всі навколишні шляхи затопило. Ситуацію ускладнили дощі, які пролилися 11 червня. 

Учора ми були повністю відрізані, як кажуть, від цивілізації, – ділиться староста Комишанського округу Катерина Рогова. – Через дощі розмило останню дорогу полем. Втім, нам вдалося під зливою перевантажити й доставити до села волонтерську допомогу від Житомирського бронетанкового заводу. Прямо в полі, під дощем. Наша людина сіла на трактор і витягувала волонтерські автівки. Так само евакуйовували людей за допомогою миколаївців та військових. Вивезли двох дітей, п’ятьох дорослих (один маломобільний). Навіть при тому, що в нас не було вчора ні дороги, ні сполучень, разом це зробили.

В окрузі затопило близько 400 будинків. Найбільше постраждали низинні частини Зимівника та Приозерного, опинилися у воді прибережні вулиці Комишан. Загалом уже повністю зруйновано понад десяток домівок.

За словами керівництва старостату, люди не вірили, що затоплення буде таким масштабним. Їх попереджали про небезпеку одразу, як вночі 6 червня стало відомо про підрив Каховської греблі. Уже о 8-й  ранку на трьох пунктах збору стояли автобуси для евакуації. Проте ніхто тоді не виїхав. Сподівалися, повінь їх не дістане.

Але вночі з 06 на 07 червня вода стала підійматися так швидко, що люди ледь встигали вискочити з домівок у тому, у чому лягли спати.

Працівники ДСНС (державна служба з надзвичайних ситуацій) до нас тільки вчора приїхали, – розповідає староста. – Витягували один одного самостійно. Квартальні роздягалися повністю, пробиралися до будинків, витягували бабусь, дідусів, песиків, кицьок – усіх, кого змогли. На жаль, фіксуємо потонулих курей, кролів, є папуга, є загиблі собаки й котики, інші птахи та тваринки. Але, слава Богу,  головне, нема в нас людських жертв.

Також навіть у будинках, що розташовані поблизу зони підтоплення, є газопостачання. Хоча, за схемою перекриття постачання газу, його мали б перекрити повністю аж до центральної вулиці. Проте енергетики змогли облаштувати відсічки, щоби максимально  мінімізувати площу району відключення.

Крім того, волонтери вже почали доставляти до округу помпи, щоби відкачувати воду й мінімізувати втрати.

Я не знаю, чим ми провинилися, – каже із сумом пані Катерина. – Пережили окупацію, переживаємо постійно обстріли. У нас снарядами пошкоджено вже майже 300 будинків. А ту ще й така біда. Після обстрілу навіть у зруйнованому будинку хоч щось та залишається. Можна знайти документи, якісь речі, посуд, побутову техніку. А після повені в людей не залишається нічого… Дякуємо Богу, що це хоча б не взимку трапилося.

Фото Олександра Корнякова

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ