Підтримати нас

Шедеври до свята

Автор статті
20 травня 2018 05:29
294
Поширити:

Зазвичай, той, хто святкує день народження, і подарунки приймає. Але Херсонський художній музей на свята подарунки дарує. 27 травня він святкуватиме своє 40-річчя, і до цієї дати презентував виставковий проект «Україна: від народного мистецтва до модерну», який знайомить із широким пластом нашої національнї художньої спадщини. Відбулася ця подія 18 травня - саме у Міжнародний день музеїв.

Зараз проект налічує 4 експозиції - дві з власної колекції, дві «приїхали» з київських музеїв, але невдовзі буде розширятися. Звісно, що особливу увагу херсонців привертають «гості», але й власні експонати дуже цікаві та цінні. Недарма на відкритті очільниця обласного управління культури Світлана Думінська зазначила: «Хто б до нас не приїздив, усі в один голос говорять, що та колекція, яка знаходиться в нашому художньому музеї, гідна музеїв державного рівня», - і дякувала за це директорці Аліні Доценко, яка, до речі, працює в музеї з першого дня його заснування.

Графіка Т.Г. Шевченка (третій поверх)

Для нас Шевченко - це перш за все поет і національний символ, але у світі він більше знаний саме як художник. Доторкнутися до цієї грані його таланту тепер можна в художньому музеї - в експозиції 30 оригінальних графічних творів Шевченка (з Національного музею Тараса Шевченка) і два скульптурних портрети Кобзаря (з колекції херсонського художнього). Хочеться уважно роздивлятися все: і перші відомі офорти, і роботи останніх років життя. Привертають увагу і твори на власні композиції, і автопортрети з фотографій, і гравюри з відомих картин.

Живопис Олександра Мурашка (третій поверх)

Його називають генієм і виділяють серед українських художників кінця ХІХ - початку ХХ століть. Учився в самого Рєпіна, подорожуючи Європою, захопився імпресіонізмом, у своєму живописі поєднав реалізм з елементами модерну. Особливо цінують уміння художника передавати внутрішній світ людини. 5 дивовижних робіт з Національного художнього музею України стали прикрасою цього проекту. Зал з роботами Олександра Мурашка просто зачаровує.

Барви українського розпису (другий поверх)

Щиро, яскраво, неймовірно красиво і - поетично. Можна годинами милуватися та розшифровувати національний код, дивуватися фантазії народних майстрів. Старовинні традиції в квіткових композиціях Людмили Петрової, фантастичні казкові сюжети Людмили Вітковської, змістовні святкові композиції Віри Семенюк, надзвичайні яскраві квіти Марії Гусак. Усі вони - наші, херсонські майстрині, чим і пишаємося. Також в експозиції представлені твори інших неперевершених майстрів народного розпису, керамічні скульптури та чудові вази.

Українське мистецтво другої половини ХІХ - початку ХХ ст. (третій поверх, концертна зала)

40 творів із колекції нашого музею, за якими можна вивчати мистецтво межі століть, досліджувати національні традиції та вплив на нього культур Європи та Росії. Тут багато імен:  картини відомих, популярних українських живописців (у тому числі учнів того самого Олександра Мурашка), серед них, звісно ж, є роботи нашого земляка Миколи Скадовского. Дивовижні портрети, неймовірні пейзажі, колоритні жарнові сцени... Є на що подивитися, є про що дізнатися

Але й це ще не все. До кінця травня відкриється п'ята експозиція виставкового проекту «Україна: від народного мистецтва до модерну». Про неї та виставку західноєвропейского мистецтва - згодом.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ