Підтримати нас

Що відомо про загиблих у катастрофі рейсу МАУ

Автор статті
09 січня 2020 11:35
1,056
Поширити:

Авіакатастрофа рейсу української авіакомпанії МАУ в Тегерані забрала життя 176 осіб, серед яких були громадяни семи країн.

НВ зібрав історії жертв трагедії - українського екіпажу, який нараховував дев’ятьох осіб, та деяких зі 167 пасажирів.

Український екіпаж

Рейс Тегеран-Київ виконував один з найкращих і найбільш досвідчених екіпажів МАУ, неодноразово підкреслювали представники авіакомпанії в першу добу після катастрофи.

«Ми точно знаємо, що вони були найкращими у своїй роботі - надійними, професійними, щирими. Вони любили те, що робили. І вони любили людей. І ми ніколи і нікому не дозволимо в цьому сумніватися», — написав увечері 8 січня в своєму Facebook президент МАУ Євген Дихне.

З урахуванням високої кваліфікації пілотів, які керували лайнером, МАУ виключає можливість їхньої помилки як причину катастрофи літака.

Володимир Гапоненко, командир екіпажу
Мав 11 тис. 600 годин нальоту на літаках Boeing 737, з них 5,5 тис. — капітаном повітряного судна.

У 1992 році закінчив Кіровоградське вище льотне училище цивільної авіації (нині — Льотна академія Національного авіаційного університету, знаходиться в Кропивницькому Кіровоградської області). Отримав професію інженера-штурмана (спеціальність «Експлуатація повітряного транспорту», спеціалізація «Повітряна навігація»).

Згодом був направлений працювати в Бориспіль на посаду штурмана літака ТУ-134. Багато років працював у МАУ.

У загиблого пілота залишилася родина — дружина та дві маленькі донечки.

Після того, як стало відомо про загибель лайнера, дружина Володимира Катерина Гапоненко дала коментар в ефірі телеканалу NewsOne. Вона розповіла, що командир рейсу PS 752, який розбився в Ірані, не уявляв свого життя без польотів і працював пілотом все життя. Дружина українського льотчика зізналася, що була стурбована загостренням ситуації навколо Ірану і намагалася переконати чоловіка відмовитися від виконання рейсу з Тегерана 8 січня.

Сергій Хоменко, другий пілот

За інформацією МАУ, мав 7,6 тис. годин нальоту на літаках Boeing 737.

Колишній пілот ВПС України, розпочав свою кар'єру у військово-транспортної авіації. Понад чотирнадцять років літав у складі екіпажів літаків Ту-134, Ан-26, Ан-30 15-ї Бориспільської бригади транспортної авіації ім. Олега Антонова — авіаз'єднання Військово-повітряних сил України.

«Професіонал своєї справи, льотчик від Бога, справедливий і вимогливий командир, і разом з тим людина широкої душі» — так згадують про пілота його колишні колеги-військові в повідомленнібригади.

До того, як стати пілотом цивільних авіаліній, Сергій Хоменко пройшов шлях від командира авіаційного загону літаків Ту-134 до командира ескадрильї Блакитна стежка.

«Багато років очолював екіпажі, що виконували спостережні польоти в рамках Договору про відкрите небо в різних країнах світу. Виховав не одного льотчика першого класу», — розповідають про загиблого другого пілота в Бригаді транспортної авіації.

Один з однокурсників Сергія Хоменка опублікував спільне фото з пілотом в роки навчання. На ньому Сергій Хоменко — крайній ліворуч.

Олексій Наумкін, пілот-інструктор

Був одним з найдосвідченіших пілотів МАУ, мав 12 тис. годин нальоту на літаках Boeing 737. З них 6,6 тис. — як командир екіпажу.

«Льоша Наумкин мій одногрупник. Один з найкращих пілотів на курсі. Дуже порядна була людина. З династії пілотів», — написав про загиблого льотчика його знайомийСергій Чорний.

Ігор Матьков, старший бортпровідник
34-річний бортпровідник був родом з Козельця Чернігівської області.

Працював в МАУ понад десять років. Планував бути пілотом і раніше навчався в Льотній академії Національного авіаційного університету, хоча пізніше закінчив Київський національний лінгвістичний університет (відділення східних мов).

Після того, як стало відомо про катастрофу рейсу МАУ Тегеран-Київ, журналісти проекту Настоящее Время зустріли в аеропорту Бориспіль батька Ігоря Матькова. Він розповів, що про трагедію йому повідомила дочка — сестра бортпровідника живе в США і дізналася про авіакатастрофу з новин.

Марія Микитюк, бортпровідниця

«Такий собі блогер. 24 роки, 23 країни», — розповіла про себе дівчина в профілі сторінки в Instagram. У ній опубліковано безліч фотографій усміхненої Марії з різних країн — дівчина була завжди веселою, позитивною і оптимістичною, розповів Суспільному її хлопець Богдан Винів.

Вони зустрічалися чотири роки, а в 2021-му пара планувала одружитися.

Марія родом з Івано-Франківська, в 2018-му закінчила Національний авіаційний університет. Була єдиною дитиною у своїх батьків.

«Маша була дуже яскравою, красивою, веселою і душевною дівчиною. Справжній приклад для студентів. Любила небо і дуже пишалася своєю роботою. Таких позитивних людей ще пошукати», — розповідають про неї в неофіційному телеграм-каналі університету.

На кафедрі історії та документознавства НАУ Марію називають однією з найкращих студенток вузу.

Валерія Овчарук, бортпровідниця

«Вірю в те, що літаки ніколи не стануть для мене просто транспортом. І кожен політ буде нести в собі крапельку краси, романтики і приємних пригод … «, — підписала Валерія Овчарук один зі знімків в своєму Instagram, на якому зображено вид з бортового ілюмінатора.

28-річна стюардеса працювала в МАУ з 2015 року, родом вона з Луганська.

У своєму акаунті в Instagram охоче ділилася фотографіями з різних куточків світу, які відвідала завдяки роботі, і зізнавалася в любові до професії.

 

Обранцем серця загиблої дівчини був пілот бізнес-авіації Іван Мічковський, син військового льотчика.

Катерина Статник, бортпровідниця

Дівчині було 27 років, вона родом з Нової Каховки Херсонської області.

«Серед загиблих членів екіпажу в Тегерані стюардеса Катя Стадник. Наша випускниця 2009 року, — пишуть про бортпровідницю МАУ на неофіційній Facebook-сторінці Новокаховської школи № 8. — Всі пам’ятають цю красиву, усміхнену дівчинку. Вона не заслужила такого короткого життя і такої жахливої смерті».

Регіональне видання Таврійські вісті з посиланням на власні неназвані джерела 8 січня писало, що Катерина нібито встигла зателефонувати родині з борта лайнера.

Юлія Сологуб, бортпровідниця

Дівчині було 25 років, вона родом з Нововолинська Волинської області. Як пише місцеве видання Буг, стюардесою вона працювала з травня 2018 року.

Була одружена, в аеропорту Бориспіль на неї чекав чоловік.

Денис Лихно, бортпровідник

Денис Лихно закінчив Національний аваіаціонний університет в 2018 році, як і ще одна бортпровідниця рейсу PS 752 Марія Микитюк.

«Денис відмінний хлопець і хороший друг, — пише про стюарда неофіційний телеграм-каналі НАУ — Працював в МАУ два роки і позитивно запам’ятався багатьом колегам».

Пасажири рейсу PS 752 Тегеран — Київ

На борту лайнера було 167 пасажирів — їх список раніше опублікувала компанія МАУ. У ньому є 26 осіб, яким було менше 18 років, зокрема 13 дітей у віці до 10 років.

Серед пасажирів рейсу PS 752 були громадяни семи країн: України (2), Ірану (82), Канади (63), Швеції (10), Афганістану (4), Німеччини (3), Великої Британії (3). Всі вони загинули, як і український екіпаж повітряного судна.

Багато з пасажирів були представниками академічних кіл іранського походження — студентами, викладачами, дослідниками, повідомляє ВВС. Чимало з них поверталися в країни своєї роботи або навчання після зимових канікул, використовуючи український рейс МАУ з Тегерана до Києва як транзитний.

Дослідниця з Канади

Форуг Хадем в 2020-му мало виповнитися 39 років.

Вона працювала у відділенні імунології Університету Манітоби (Канада). Її докторська дисертація була присвячена дослідженню вісцерального лейшманіозу («чорної лихоманки», яка зустрічається в країнах Південної Азії і Африки).

В Університеті Манітоби вона працювала з 2010 року, прийшовши туди ще як PhD-студент.

Сім'я зі Швеції з двома дітьми

В авіакатастрофі українського рейсу загинула сім'я з чотирьох осіб: Рахель та Мікаель Ліндберги (37 і 40 років), а також двоє їхніх синів — 9-річний Ерік і 7-річний Еміль, пише Daliy Mirror.

Ймовірно, вони відвідували в Ірані родичів Рахель Ліндберг, яка мала іранське походження.

Дві пари молодят

Серед загиблих в авіакатастрофі трьох громадян Британії був інженер іранського походження Саїд Хадемасаді і його новоспечена дружина Нілуфар Ебрагім. Як пише британська преса, лише кілька тижнів тому вони одружилися в Лондоні та літали в Іран, щоб відсвяткувати цю подію з родичами.

У Британії Саїд Хадемасаді працював інженером будівельної компанії Laing O’Rourke, був здобувачем ступеня кандидата наук в Imperial College London і випускником університетів Суррея, Грінвіча і Тегерана — така інформація є в його профілі Facebook.

Його обраниця Нілуфар Ебрагім навчалася в британському Кінгстонському університеті, а раніше вивчала комп’ютерний науки та інженерну справа в університеті Тегерана.

Канадські ЗМІ пишуть, що на борту була ще одна пара молодят — Араш Пурзарабі (26 років) і Пунех Горджі (25 років), які одружилися лише тиждень тому.

Обидва вони були PhD-студентами канадського Університету Альберти, де отримали дипломи магістрів у сфері комп’ютерних наук. Вони зіграли пишну церемонію в Тегерані і поверталися до Канади, щоб продовжити роботу над своїми дисертаціями.

Араш Пурзарабі був одним з переможців міжнародної олімпіади з інформатики.

Британські інженер тп бізнесмен
Жертвами трагедії стали троє громадян Великої Британії. Один з них — Саїд Хадемасаді, згаданий вище. Двоє інших — це інженер британської енергетичної компанії ВР Сем Зокай (жив у Лондоні, в Ірані відвідував близьких) і бізнесмен Мухаммед Реза Кадхода-Заде — він жив у Брайтоні (Графство Східний Суссекс) і тримав хімчистку неподалік.

Сім'я з Канади з сином-підлітком

Серед 63 загиблих громадян Канади, багато з яких мали іранське походження — ціла сім'я з трьох осіб. Ардалан Ебноддін, його дружина Нілуфар та їхній син Камяр (2004 року народження) поверталися з Ірану через Україну в провінцію Британська Колумбія.

Ардалан Ебноддін був одним з лідерів місцевої іранської громади, повідомив Кей Ісмаїлпур, засновник Громадянської асоціації іранських канадців.

«Вони були по-справжньому шанованою родиною, вносячи максимально можливий внесок в розвиток громади», — розповів Ісмаїлпур.

Родина з Канади з двома дітьми

Сім'я Мусаві - Педро, Мойган і двоє їхніх дітей, Дарина і Доріна, поверталися з Тегерана в канадський Едмонтон після новорічних канікул, повідомляє ВВС.

Всі вони були на борту лайнера МАУ і загинули в авіакатастрофі

Подружня пара лікарів з Канади

Насер Пуршабаношібі та Фірузе Мадані жили в Північному Ванкувері та працювали лікарями.

Їхня донька, яка чекала в Канаді на повернення батьків з Ірану, розповіла місцевим ЗМІ: «Я хочу, щоб люди знали, що вони були сильними, дуже вольовими, і вони були людьми, які вірили, що з честю і чеснотою ви можете впоратися з чим завгодно».

Наймолодша пасажирка рейсу

Кудрі Молані (2018 року народження), якій не виповнилося й двох років, стала наймолодшою жертвою авіакатастрофи в Ірані.

На цій світлині рік тому вона сфотографована з мамою, бізнес-аналітиком з канадського Торонто.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ