Підтримати нас

Що херсонці знають про рабство

Автор статті
05 березня 2017 13:00
243
Поширити:

За даними дослідження, проведеного на замовлення Міжнародної організації міграції, понад 160 000 українців постраждали від торгівлі людьми з 1991 року. А це робить Україну однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі.

У Херсоні презентували результати соціально-політичного дослідження, яке провела компанія Gfk Ukraine. Мета його – визначити вразливість до торгівлі людьми та рівня інформованості серед жителів Херсонської області.

Опитування провели в містах і селах Херсонщини в грудні минулого року. Всього опитали 400 осіб віком від 18 до 60 років.

Цілих 69% опитаних чоловіків і 68% мешканок Херсона стикалися з торгівлею людьми. А 42% респондентів знають, що їхні родичі або знайомі поїхали на заробітки за кордон і зникли.

– Найбільше на заробітки хочуть виїхати чоловіки. За результатами дослідження, 44% потенційних мігрантів погодилися б на неофіційне працевлаштування. Ще 23% респондентів погодилися б працювати на нелегальному виробництві, 22% – в закритих приміщеннях. А 9% навіть готові незаконно перетнути кордон, – розповіла на прес-конференції керівник окремого підрозділу протидії торгівлі людьми ГО Херсонського обласного центру “Успішна жінка” Анжела Литвиненко.

Цього року херсонців найбільше вербують до Росії. Запрошують працювати кур’єрами, обіцяють велику зарплату. А потім люди дізнаються, що перевозити мають наркотики. І потім з великими строками  потрапляють до російських буцегарень. У таку халепу потрапили і херсонці.

За словами експертів, минулого року значно зросла внутрішня трудова експлуатація. Тобто люди стають рабами у рідній державі. Уважно та критично варто ставитись і до пропозиції працевлаштування у Польщі.

Багато людей, що стали жертвами торгівлі людьми, бояться звертатися за допомогою. І не лише до правоохоронців, а й до рідних. Їх викрадачі морально тиснуть на жертву і переконують її в тому, що вона сама у всьому винна.

Усього ж на території Херсонщини зареєстровано 4 людини зі статусом жертви торгівлі людьми. Ще кілька людей проходять процедуру оформлення.

Злочин без покарання

У Кримінальному кодексі є відповідна стаття 149. У нашій країні за торгівлю людьми карають ув’язненням від 3 до 15 років. Строк його залежіть від віку жертви та кількості злочинців.

Якщо глянути на статистику,  за минулий рік в Україні відкрито 115 кримінальних проваджень за статтею “Торгівля людьми”. Чи всіх винних покарали? Ні. Українські суди винесли лише 28 вироків.

За минулий рік поліція Херсонщини також відкрила 2 провадження за торгівлю людьми. У першому випадку 8 осіб з уразливих верств населення потрапили в трудове рабство. В одному з районів області їх експлуатували на полях. За титанічну працю людям обіцяли платити по 100 гривень на день. Але працівники не тільки не побачили грошей, а й постійно піддавалися фізичному і психологічному насильству.

По двох справах і досі триває слідство. Коли вони потраплять до суду – невідомо. А вже скоро літо, і на поля Херсонщини знову почнуть закликати бажаючих підзаробити.

Що робити

У Херсонщини є ціла обласна Програма соціального захисту людей похилого віку, інвалідів і підтримки родини, утвердження гендерної рівності та протидії  торгівлі людьми на 2015-2019 роки. У відповідному розділі – цілих 25 пунктів і багато букв. І чимало з них починаються зі слів  “моніторити, відпрацьовувати, вживати заходи”. Якщо коротко, то в області будуть навчати педагогів, працівників міграційної служби, розміщувати скрізь інформацію, як не стати жертвами торгівлі людьми та посилити взаємодію різних відомств. На усі ці дії в обласному бюджеті не передбачено жодної копійки. Тобто, фактично, уся ця робота ляже на плечі небайдужих працівників громадських організацій.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ