Підтримати нас

Шанс є у кожного - головне, як його використати

Автор статті
04 травня 2016 10:44
722
Поширити:

Одразу два психологічно-правові семінари пройшли на Херсонщині. 19 квітня ветерани АТО та їх рідні, волонтери та держслужбовці зібралися у Високопіллі, а 20-го - у Великій Олександрівці. Здавалося би, два сусідні райони зі схожою інфраструктурою. Але наскільки відмінними видалися настрої учасників, наскільки різні в них світогляди, що годі було і прогнозувати.

Все почалося зі знайомства

Дорога у Високопілля видалася складною і довгою. Там неможливо об’їхати ями, доводилося просто обирати менші. Декілька разів зупинялися, бо пасажирів нудило й потрібно було подихати свіжим повітрям (авт. відео). Як наслідок, приїхали пізніше запланованого. Та не зважаючи на 10-хвилинну затримку учасники поставилися з розумінням, спокійно чекали на початок. Зібралося 37 людей. Усі швидко включилися в роботу, представилися та розказали про себе.

У Велику Олександрівку їхали з Високопілля, там кілометрів 30 між райцентрами. Ми вже розраховували на бездоріжжя, тому виїхали з запасом у дві години. Приїхали завчасно близько 8-ої ранку, ветерани АТО тільки збиралися. Прийшло 28 осіб, від ранкової кави відмовилися. Після короткого представлення організаторів Андрій Калита, психолог, військовий капелан, попросив назватися учасників. Та замість того, щоб швидко сказати ім’я і свої очікування від заходу, присутні почали кричати, скаржитися на бюрократію, вселенську несправедливість, безвихідь і бідність. Звичайно, людям треба «викричати» наболіле: занадто багато наша держава і чиновники наобіцяли бійцям АТО та їх сім'ям, а по суті - свої обіцянки виконують із величезною «пробуксовкою». Та в наших силах міняти ситуацію, діяти правовими методами. Для цього психолог зміцнює віру учасників у себе, допомагає подолати посттравматичний синдром, а юрист учить захищати свої права. Але тільки-но  присутні зрозуміли, що ціль заходу - навчальна, що тренери не мають «чарівної полички», а їм самим потрібно змінюватися, вчитися та виходити з зони комфорту, почали галасувати ще більше і йти з аудиторії.

Декілька людей одразу пішли додому, частина почала нетерпляче бігати на перекур. І десь третина лишилася на весь захід. Хоча й серед тих, хто лишився, усього пару людей поводилися, як лідери. Всі інші майже весь час перебували в ролі жертви і були не готові зробити хоч би щось у своєму житті, щось змінити.

У Високопіллі, навпаки, не зважаючи на більшу кількість людей, заняття проходило легко та конструктивно. Звісно, було багато нової інформації, та все одно всі уважно слухали, ставили уточнюючі запитання. Час від часу затяті курці виходили та за 2-3 хвилини поверталися в аудиторію. І так упродовж всього заходу, до останніх хвилин учасники не розходилися. А після вийшли на каву-брейк і вже в індивідуальному порядку продовжували консультуватися з психологом і юристом.

Дві громади – дві полярні позиції

І психолог, і юрист по повній програмі відпрацювали у Високопіллі. Розібралися, чим фізична рана подібна, а чим відмінна від душевної. Подивилися короткометражний фільм «Міст» про батька, який врятував сотні людей - ціною загибелі своєї дитини. Пройшовши через глибоке горе, він зміг прийняти, що жертва була не марною. Разом із головним героєм фільму кожен учасник проживав свій власний біль, прокручував у голові свій сюжет. І щоб позбутися агресії, намалював свій біль на папері, зім'яв його та спалив.

Після такої глибокої емоційної роботи учасники семінару відчули полегшення, першу перемогу над собою. Тому вправа про роль жертви і лідера їм лягла до душі, вони швидко перейняли лідерські якості і завзято взялися за обговорення проблемних правових питань.

Юрист Інформаційного Ресурсного Центру «Правовий простір» Володимир Орловський роз’яснив, як скористатися гарантованими пільгами, навчив учасників писати скарги та інформаційні запити, поділився успіхами партнерів з Київської та Черкаської областей, які добилися виділення земельних ділянок, розповів про право на безоплатне зубопротезування. Чоловіки відразу створили ініціативну групу, яка поставила собі за ціль змінити районного стоматолога. На їх глибоке переконання, лікар дуже старенький, у нього трусяться руки й максимум, що він може – вирвати зуб. Про лікування новими методами йому нічого не відомо. І хоч він хороша людина, але люди бажають кращої якості надання стоматологічних послуг, а тому вирішили написали колективну скаргу з проханням змінити лікаря. Обіцяли боротися за результат і дякували за правову допомогу та натхнення.

«Усе в твоїх руках, дитино»

У Великій Олександрівці навіть купка людей, які відразу не послухали провокатора (останніх було декілька) й не покинули зал після знайомства, ставили відволікаючі питання, привертали увагу до своїх невдач і заглиблювалися в опис труднощів, які не збиралися долати. Було дуже важко працювати з аудиторією. Психолог зосередився тільки на темі «фізична та душевна рана», показав учасникам, як виглядає міст зцілення душевних травм. І розповів міф про мудреця, якого вирішив обманути хлопчик. Зловив метелика, взяв у руку і запитав мудреця: «Що в мене в руці?» - «Метелик» - «А який він: живий чи мертвий?» Хлопчик думав: «Скаже, що живий, я стисну кулак і розчавлю метелика і покажу всім, що мудрець помилився. А скаже, що мертвий, то відкрию долоню і відпущу». Та мудрець уважно подивився на нього і мовив: «Усе в твоїх руках, дитино». На такій оптимістичні ноті, показавши шлях до зцілення від душевних травм і навівши на роздуми, що все залежить від нас самих, психолог завершив свій виступ. Говорити більше з учасниками у Великій Олександрівці не мало жодного змісту. Тому після скороченої психологічної частини перейшли до юридичної.

Володимир Орловський також адаптував свій виступ. Зосередився тільки на пільгах, з оформленням яких в присутніх виникали проблеми. Розказав про програму пільгового кредитування будівництва/ремонту на селі. Навчив учасників бойових дій писати скарги. А одному з бійців, у якого виник конфлікт із роботодавцем, порекомендував з’явитися на роботу й замість заяви про звільнення за власним бажанням подати заяву про надання додаткової відпустки. І тільки з часом, обдумавши та зваживши плюси й мінуси, прийняти рішення про звільнення. Окремо зупинився на оформленні права власності на земельні ділянки, які перебувають в оренді й офіційно вважаються зайнятими. Розповів, як подібну проблему можна вирішити за бажання сторін у правовому полі.

В результаті всі присутні залишилися задоволені заходом і більш-менш розібралися з правами та пільгами, на які мають право.

Виправити помилки та скористатися другим шансом

А вже за тиждень, після виходу на ТРК Скіфія програми «Там, де ти живеш», де розповідалося про подібний виїзд команди проекту в Генічеськ, один з провокаторів зателефонував отцю Андрію і попросив вибачення. Чоловік сказав, що помилився, піддався емоціям і пішов з семінару. А ті, хто лишилися до кінця, зараз помалу вирішують свої проблеми. У них тепер серед ветеранів АТО в райцентрі розкол. Одні скаржаться на всіх і вся безупинно, а інші хочуть об’єднатися в іншу спілку й діяти. Тому їм дуже потрібно ще раз зібратися на семінар. Чоловіки готові скластися грошима й купити пальне. Отець Андрій запросив їх стежити за анонсами і подавати заявки на участь у тренінгах в Херсоні. Ще згодом почали телефонувати юристу Володимиру Орловському, скаржилися, що їх не запросили на захід. А це значить, що ті, хто лишився, все ж таки поділилися з побратимами досвідом і розповіли, що їм сподобалося, не лише в оціночних анкетах, що заповнювали після заходу, а й у своєму районі, у своєму селі. Сподіваємося, тепер чоловіки скористаються можливістю та приїдуть на навчання в Херсон.

Довідка

Дві громадські організації – Інформаційний ресурсний центр "Правовий Простір" (надає первинну безоплатну правову допомогу https://legalspace.org) та Центр духовного розвитку "Джерело життя" (надає безоплатну психологічну допомогу https://www.facebook.com/jerelo.org/info/?tab=overview) проводять десять навчальних семінарів для ветеранів АТО, членів їх сімей, місцевих волонтерів та державних службовців, які працюють із військовими на Херсонщині.

Навчання проводиться в рамках проекту "Сприяння соціальній адаптації учасників АТО та їхніх родин через надання психологічної і юридичної допомоги " за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».
За допомогу в організації заходів та інформаційну підтримку обидві організації дякують Центру допомоги учасникам АТО при Херсонській облдержадміністрації та місцевим активістам.
За правовою допомогу учасникам АТО та їх родинам звертайтеся на гарячі лінії: 093-14-77-303, 099-46-83-848.
Особистий прийом юриста по понеділках - з 10 до 15 години за адресою: м. Херсоні, вул. Бориса Мозолевського (Фрунзе) 2, оф. 6.
За психологічною допомогою звертайтеся: м. Херсон, вул. Перекопська, 3, контактний телефон 050-418-1001.

${gallery:317ce60dcb3f7160854bafb3a95a8413}

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ