Підтримати нас

Роботи у грудні

10 грудня 2015 03:00
191
Поширити:

Найбільш завбачливі дачники у передноворічний місяць не тільки планують роботи на майбутній сезон, але й активно готуються до настання весни.

У грудні в саду повинен лежати сніг, а його відсутність говорить про те, що потрібно штучно утеплити сад. Дерева стоять без листя, а багаторічні рослини перебувають у стані спокою, проте вони, як і раніше, мають потребу в догляді. Насамперед потрібен захист підземної частини рослин і стовбурів дерев і чагарників від гризунів.

Основні роботи грудня мають підготовчу функцію – це збір і підготовка добрив, перевірка насіння і плодів, підготовка інвентаря.

Коли випаде перший сніг, не забудьде струсити його з чагарників і дерев, не даючи йому з приходом наступного заморозка перетворитися на брили льоду, під вагою яких можуть зламатися гілки. На багаторічних трав’янистих рослинах (наприклад, полуниця) потрібно затримувати сніг, а плодові дерева і чагарники буквально підгортати снігом, згрібаючи його до основи стовбура. Для цього можна використовувати сніг, знятий із доріжок. Особливу увагу при укритті снігом приділяють вишні і сливі.

Якщо восени в саду були прикопані саджанці для посадки у весняний час, після снігопаду слід втоптати навколо них сніг, також окучити саджанці снігом. А ось озимі посіви слід звільняти від занадто великого шару снігу, щоб вони не зопрівали і не покривалися настом. Також слід сніг знімати з дахів теплиць, розвантажуючи конструкцію і тим самим поліпшуючи проникнення сонячних променів.

Якщо на ділянці є газон, не варто по ньому ходити, поки шар снігу не досягне хоча б 10 см, інакше трава може виявитися зіпсованою, з бурими плямами. Не слід залишати поверх газону крижану кірку і великі кучугури снігу.

Для захисту стовбурів плодових дерев і кущів від дрібних гризунів можна втоптати сніг навколо стовбура, зібравши його в конусоподібну гору, і полити водою: тварини не зможуть підібратися до кори і завдати шкоди дереву. Якщо снігу мало, підійде варіант з обертанням стовбура рогожею, толем або металевою сіткою. Обертати стовбури бажано до настання стійких морозів.

Невеликі дерева зі слабкими гілками, особливо хвойні, слід перев’язати для захисту від снігопадів. Час до настання грудневих морозів сприятливий для нарізки живців на підщепу, якщо це не було зроблено восени. Їх треба обгорнути плівкою і прикопати на північній стороні ділянки до весни.

Не варто забувати про зимовий сад, теплиці, адже ці рослини вимагають догляду круглий рік. Роботи в зимовому саду нічим не відрізняються від літніх. Слід ретельно стежити за температурою повітря в приміщенні: для субтропічного саду вона повинна становити +5-10 °С, для тропічного  +20 °С. Якщо на деревах і чагарниках залишилися лялечки комах, їх необхідно зняти. Не  забувайте про птахів, які є захисниками від комах: їх треба підгодовувати, особливо синиць, покласти в годівницю побільше несолоного сала, насіння, зерна, хлібних крихт.

Взимку необхідно перевіряти, як захищені на грядках культурні рослини від морозів і вітру. При необхідності, слід утеплити грядки додатковою кількістю снігу.

Грудень – це вдалий час для планування на ділянці грядок різних культурних рослин, не  забувайте про зміну ділянок для одних і тих же рослин. Цей час підходить для перевірки запасів, а також наявності насіння, добрив.

У теплицях в цей час вирощують цибулю, петрушку, селеру, щоб на столі були свіжі вітаміни.  Можна зайнятися ремонтом парникових рам. Грудень використовують для накопичення золи, добрив, пташиного посліду, гною, які будуть застосовуватися на наступний рік для підгодівлі рослин.

Також не треба забувати про роботи в квітнику. Клумби багаторічних декоративних рослин слід вкривати снігом. Якщо зима буде безсніжна і морозна, сніг можна замінити шаром тирси або гілками полину. Для захисту декоративних рослин (наприклад, цибулинних) від мишей слід розкласти в мишачі нірки або закопати поруч з корінням дрібно посаджених квітів заздалегідь придбану отруту.

Якщо у квітниках (наприклад, в альпійській гірці) присутні декоративні хвойні рослини (ялівець, кипарисовик тощо), слід стягнути їх крони шпагатом і вкрити спеціальним матеріалом (можна замінити його мішковиною в кілька шарів).

Зробити це необхідно до початку снігопадів і лютих морозів, щоб сніг не пошкодив гілки, а хвоя не отримала опіки від яскравого зимового сонця.

На посадках часнику, підзимних посівах овочів і багаторічників чистите сніг до неглибокого шару, щоб не було випрівання або не утворювалася крижана кірка.

Грудень – сприятливий час для вигонки декоративних цибулинних рослин. Наприклад, якщо ранньою весною хочеться побачити цвітіння тюльпанів, то вже зараз варто зайнятися підготовкою. Цибулини на посадку повинні бути міцними і важкими. Їх садять в горщик з грунтом і присипають дернової землею для квітів, піском і торфом, попередньо змішавши їх. Відстань між сусідніми цибулинами має становити 1,5-2 см. Цибулини витримують при зниженій температурі (наприклад, в холодильнику) 2-4 місяці в залежності від виду рослини. Над поверхнею весь цей період повинна виступати третя частина цибулини. Полив проводять 1 раз в 1-2 тижні.

Цей час також добре підходить для перевірки покладених на зберігання овочів, поліпшення вентиляції у сховищі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ