Підтримати нас

Реформи з енергоефективності: скільки багатоповерхівок модернізують в 2020 році

Автор статті
19 лютого 2020 06:00
695
Поширити:

Віце-прем'єр-міністр - міністр розвитку громад і територій Денис Шмигаль анонсував часткове проведення енергомодернізації 5 тисяч багатоквартирних будинків і повну енергомодернізацію від 700 до 1 тис. будинків в Україні у 2020 році.

"Щодня проводимо переговори з радою донорів нашого Фонду енергоефективності. В нас справді досить хороший фінансовий ресурс для реалізації політики енергоефективності в житловій сфері. Фактично ми вже на фініші", - сказав Шмигаль в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, в межах двох тижнів відбудеться засідання наглядової ради й ради донорів фонду, де буде ухвалено рішення, які змінять нинішні умови фінансування заходів щодо поліпшення енергоефективності для житлових будинків за об'єднаннями співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) за пакетами "А" і "Б" (повна й часткова енергомодернізація відповідно).

"За нашими розрахунками, можливий обсяг за меншим пакетом становить 5 тис. будинків на рік. Ми опитали компанії, що працюють на ринку, і вони відповіли, що це можливо. За великим пакетом - це від 700 до 1 тис. будинків", - додав віце-прем'єр.

Він зазначив, що для того, щоб енергомодернізувати понад тисячу будинків, є потреба у створенні великої кількості нових робочих місць, що теж є метою уряду. "Тисяча будинків - це хоч і безпрецедентний захід за часи незалежності, але це критично мало з погляду житлового фонду України", - зазначив Шмигаль.

Віце-прем'єр пояснив, що європейські донори не приймають формулу top-down, оскільки за цим підходом ініціатором енергомодернізації є комунальне підприємство, яке без згоди власників ОСББ модернізує будинки.

"Європа розглядає це як схему з високим ризиком корупції. Європа хоче ініціативу від людей, тобто ОСББ - це основа. Ми з цим погодилися, і є компромісне рішення", - додав він.

За словами віце-прем'єра, передбачуваний механізм буде таким: ОСББ збирається, ухвалює перше рішення, проводить енергоаудит, складає кошторис, звертається до підрядника, підрядник отримує кредит, виконує модернізацію за свої кошти, частково або із залученням співфінансування, а далі відбувається відшкодування від фонду і власний внесок від ОСББ.

"Наразі цю оновлену схему буде запропоновано, і, на нашу думку, вона буде реально ефективною. В нас мало часу, ми поспішаємо. До 15 квітня, до завершення опалювального сезону, ми маємо зробити всі енергоаудити й підготувати проектно-кошторисну документацію, щоб з 1 травня розпочати роботи", - додав він.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ