Підтримати нас

Реал-Агент приховує обставини загибелі працівника

31 серпня 2020 13:41
562
Поширити:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Реал-Агент" блокує розслідування обставин загибелі свого кранівника Федора Івановича Такуна.

Підприємство розташовується на території Приватного акціонерного товариства "Дніпровський термінал" (м. Херсон, вул. Перекопська, 169). Федір Такун працював там кранівником майже 9 років. Працював вахтовим методом – тиждень на роботі, тиждень вдома.

Його дружина, Наталія, розповідає: напередодні трагедії чоловік чекав з роботи дзвінка, бо було невідомо, чи його викличуть, чи його напарника, адже великої виробничої необхідності не було. Однак хтось завжди мав залишатися на крані – приглядати за ним, робити профілактику, охороняти, якісь доручення за необхідності виконувати. Отже, 2 червня зателефонував його безпосередній керівник Євген Синій і наказав виходити на зміну. Жінка приготувала на тиждень продуктів, змінний одяг, і Федір зранку 3 червня поїхав на роботу. А увечері  він... зник.

Спочатку зателефонував його двоюрідний брат, який теж працював на цьому підприємстві, щоправда, в іншу зміну, спитав, чи не приїхав Федір додому, бо не може йому додзвонитися. Пізніше зателефонував його керівник,  теж спитав, чи не повернувся Федір Іванович додому. Наступного дня приїхала поліція, взяли у мене пояснення – куди подівся мій чоловік. Я пояснила – поїхав на роботу. Ну, а вранці п'ятого червня мені повідомили, що знайшли його в річці, біля свого робочого місця, мертвим....

Офіційна причина смерті, за експертизою, - утоплення в результаті падіння в природну водойму. Але також вказано, що у нього на голові, на потилиці, є рана від якогось Г- подібного предмета, яка утворилася за декілька секунд до утоплення. Пані Наталія стверджує:  її чоловік дуже добре плавав. Якби просто послизнувся та впав в річку – виплив би, сто відсотків.

Дивне співчуття

Поліція відкрила кримінальне провадження за ст. 115 Кримінального Кодексу - вбивство. Але незабаром - закрила. Адже формально, за висновками судмедекспертизи, причина смерті - утоплення. Тобто, кваліфікували цю трагедію просто як нещасний випадок.

Начальник загиблого Євген Синій висловив родині своє співчуття й  передав матеріальну допомогу 50 тисяч гривень. Але про загибель чоловіка на робочому місці Державну службу з питань праці - не повідомили.

Хоча коли комісія Держпраці підтверджує факт загибелі працівника під час виконання службових обов'язків, то державний Фонд соціального страхування виплачує постраждалим доволі значну суму, на сьогодні - десь приблизно 300 тисяч гривень. А в кранівника залишилася донька, студентка.

Ходіння по муках

Родина була вимушена сама звернутися до управління Держпраці. Там знали про загибель працівника на території "Дніпровського терміналу" - їм повідомила “швидка”. Але, за словами родича загиблого, юриста Василя Томенчука, коли співробітники служби туди зателефонували, щоб підприємство ініціювало комісію, то їм відповіли, що нема чого розслідувати, бо чоловік у той день не працював, був вихідним.

Маючи наше звернення, Держпраця змусила "Реал-Агент" підтвердити, що на території підприємства таки був нещасний випадок, - пояснює  Василь Томенчук.- І таким чином 16 червня створили комісію. До її складу увійшли також по представнику з "Реал-Агента", "Дніпровського терміналу" та профспілки. Спочатку було все ніби нормально. Комісії на території підприємства надали приміщення для роботи, а керівництво "Реал-Агента" повідомило, що не будуть перешкоджати, що все зроблять, аби подію розслідували належно. Однак коли комісія стала задавати «незручні» питання, які викривали порушення законодавства з охорони праці, – почалися перепони.

Представники підприємства з самого початку роботи комісії стверджували: ніхто не телефонував Федору Івановичу додому і не викликав на роботу. За їх версією, кранівник приїхав на зміну, але для нього роботи не було, бо кран поставили під капітанську охорону, тому чоловіка одразу відпустили додому.

З того, що я чула від чоловіка, завжди на крані хтось з кранівників обов’язково залишався, - розповідає пані Наталія.- І що то за капітанська охорона? Ніколи не чула про таке. До того ж, коли мій чоловік пропав, то його шукали, а не якогось капітана. Кран був відкритий, у його каюті горіло світло. І коли його знайшли, був переодягненим у робочу одежу. Тобто не приїхав  та одразу ж поїхав. А переодягнувся, працював. І начальник, якщо його відпустив, то чого ж тоді шукав?

А коли комісія почала витребувати документи, які стосуються ознайомлення працівників з технікою безпеки, з посадовими обов'язками, графіки роботи, як здійснюється пропускний режим на підприємство (адже "Дніпровський термінал" -  територія, що охороняється, сторонніх туди не пропускають) - "Реал-Агент" та "Дніпровський термінал” почали “закидати” скаргами керівництво Держпраці. За підрахунками Василя Томенчука, надійшло 11 скарг на голову комісії, що вона перевищує свої повноваження, розслідує не те, що треба, вимагає документи, які їй не потрібні – хоча є встановлений законодавством порядок, а комісія керувалася саме цим порядком.

Коли ж скарги “не спрацювали”, представники "Реал-Агент", "Дніпровського терміналу" та профспілки вийшли зі складу комісії. А представників Держпраці просто перестали допускати на територію підприємства, щоб ті продовжили розслідування.

${gallery:4d30eb64e0cd5d45b76217fe2fccc87f}

Ми звернулися до Держпраці, до офіційного державного органу за допомогою. Вважали, що у них є повноваження. Але виявляється, у них немає ніяких важелів впливу, щоб витребувати документи. Тож Держпраця не може встановити факту, що ця трагедія сталася на виробництві, тобто що чоловік перебував на території підприємства при виконанні своїх службових обов’язків, - сумно констатує пані Наталія.

На цьому ж підприємстві працював двоюрідний брат загиблого (в іншу вахту). Він розповідав, що ніхто ніколи за техніку безпеки не розписувався, що документи почали “підганяти” заднім числом лише коли комісія почала працювати. Каски, рятівні жилети, спецодяг теж стали видавати. Та коли комісія почала працювати “не так, як хотілося”, - родича попросили звільнитися.

І це при тому, що єдиний негативний наслідок для підприємства у разі загибелі працівника під час роботи – відповідальність посадових осіб за порушення законодавства про охорону праці: догана, звільнення, чи штраф до 1700 гривень.

Серед засновників ТОВ "Реал-Агент" значаться херсонець Олександр Борисович Швальов та одесит Олександр Юрійович Груев, керівником - Олексій Леонідович Драч.

Керівником “Дніпровського терміналу" - Бурієв Валерій Миколайович.

Швальов та Бурієв - давні бізнеспартнери, з 2007 року є співзасновниками іншого підприємства, ТОВ "РЕАЛ АГРО".

P.S. Редакція онлайн газети “Вгору” готова надати керівництву вказаних підприємств можливість прокоментувати причини блокування роботи комісії. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ