Підтримати нас

Приречені розвивати туризм

Vgoru
Автор статті
30 березня 2018 02:15
782
Поширити:

Щоліта населення села Григорівки, центру Присиваської об’єднаної територіальної громади (ОТГ), збільшується у кілька разів.

Біля розташованого за селом озера можна помітити автівки не тільки з херсонськими номерами, а й з різних регіонів України. На автобусах та мікроавтобусах приїздять компанії та організовані групи туристів.

Не дивина там під час сезону — і будинки на колесах. Приїздять не тільки українці, а й мешканці країн колишнього СРСР, бувають і гості з Европи.

 

Чому багато людей їздять туди, куди, м’яко кажучи, не дуже просто дістатися? Григорівка розташована за 160 кілометрів від обласного центру Херсона, за двадцять — від районного — Чаплинки. І ці двадцять кілометрів доводиться долати по дорозі, стан якої вже дуже давно залишає бажати кращого.

Але люди погоджуються на таку непросту подорож, як і на майже спартанські умови перебування, бо з інфраструктурою там теж — проблеми. Але є у Григорівці (за околицею, якщо їхати у бік сусіднього села Приозерне) те, що, на думку багатьох людей, варто певних випробувань. Це — озеро з солоною водою, а також грязі, які мають цілющі властивості. Озеро у народі називають Лимурійське або “українське Мертве море”.

Місцеві мешканці розповідають, що виникло воно у 1969 році. Тоді радянський військовий літак зазнав аварії, впав, від удару утворилась вирва, і на поверхню пробилися дуже солоні підземні джерела, яких у цих місцях чимало, бо поруч — солоне озеро Сиваш.

Вода Лимурійського озера настільки солона (концентрація солі сягає 35%), що в ній можна плавати, навіть не маючи спеціальних навичок: сіль триматиме людину на поверхні. Завдяки високій концентрації солі, а також надзвичайно багатому хімічному складу (бета-каротин, йодобромні сполуки...) вода в озері має лікувальні властивості. Як і тутешні грязі.

 

 Тому не дивно, що саме на туристичну складову, як на одну з пріоритетних точок росту, роблять ставку у Присиваській ОТГ.

 

Соціально-економічна ситуація в цій громаді, розташованій у Чаплинському районі Херсонщини, — дуже непроста. Тут немає великих підприємств. Найбільшими роботодавцями є установи бюджетної сфери: Григорівська сільська рада і заклади освіти. Найрозвиненіша галузь економіки — сільське господарство (зрошувальне землеробство та дрібнотоварне тваринництво), де на сезонних роботах працює переважна більшість працездатних мешканців: на території ОТГ живуть близько 4500 людей, з яких 22,24% - пенсіонери, а 20,49% – діти і молодь у віці до 18 років. Тобто, співвідношення працездатних і непрацездатних мешканців — майже один до одного. Під час міжсезоння рівень безробіття сягає 73 відсотків.

Голова Присиваської ОТГ Сергій Кліщевський не приховує, що утворення об’єднаної громади насамперед розглядається тут як можливість скористатися реформами і витягти з вкрай поганої ситуації села, які наважилися на об’єднання: Григорівку, Павлівку, Нововолодимирівку, Строганівку та Іванівку.

За словами Сергія Кліщевського, ОТГ буде найбільш активно розвивати два напрямки: туризм і альтернативну енергетику. Щодо останньої, на території громади вже працюють вітроелектростанції.

 

У планах — продовження співробітництва з компаніями, які працюють у цій галузі.

“Є намір ввести у експлуатацію ще близько ста вітряків. Також виділені дві земельні ділянки для будівництва сонячних електростанцій”, - розповідає Сергій Кліщевський.

Щодо розвитку туризму плани у Присиваської ОТГ — наполеонівські. Та й відступати нікуди.

За словами голови громади, торік потік людей, що бажали прийняти лікувальні процедури на Лимурійському озері, був таким, що село ледь справилося:

“У нас є сорок приватних садиб, які приймають туристів. Минулого року вони були переповнені. Зараз їх власники вже готуються до прийому значно більшої кількості людей. Але не обійтися без, так би мовити, втручання ззовні. Тому ми подали у Мінрегіонбуд проект “Кластер туристичний” для участі у конкурсі на отримання фінансування з Державного фонду регіонального розвитку. Хочемо за ці гроші придбати два мікроавтобуси, щоб зробити єдиний туристично-рекреаційний простір з ОТГ Асканія-Нова, з якою ми нещодавно уклали угоду про міжмуніципальне співробітництво. Також просимо фінансування на маркетингову та промоційну роботу. Наша мета: розробка турів для організованих груп, щоб люди протягом одного туру змогли відвідати і всесвітньо відомий біосферний заповідник “Асканія-Нова” і наше озеро. Також у нас є інвестиційний проект з обладнання зони для прийому туристів, де будуть дерев’яні будиночки, кожен з яких розрахований на п’ять людей, дитячий розважальний майданчик, басейн і велопрокат”.

 

Як розповіла Таміла Зозулінська, спеціаліст з питань розвитку території та інвестицій Присиваської ОТГ, зараз також активно йде пошук партнерів для реалізації кількох дуже амбітних інвестиційних проектів:

“У нас є двоповерхова будівля, де ми хочемо зробити грязе-бальнеологічний санаторій, щоб приймати людей на лікування цілий рік, а не тільки влітку. Також сподіваємося, в найближчій перспективі буде заклад, де люди, які приїхали на відпочинок та лікування, зможуть харчуватися. Поки що люди, які приїздять на один день, беруть харчі з собою, а хто приїздить на кілька днів, харчуються у тих садибах, які можуть запропонувати таку послугу”.

Дійсно, поки ще розвиток громадського харчування тут залишає бажати кращого.

 

Також, за словами Таміли Зозулінської, у планах — упорядкування і оснащення відпочинковою та малою архітектурою парку у селі Павлівці, організація зелених зон у трьох інших населених пунктах громади, а також відновлення ставків у Григорівці. Крім того, у центрі громади для ефективного обслуговування туристів відкриють спеціальний інформаційний центр.

Керівництво ОТГ сподівається, що розвиток туристичної інфраструктури стане значним стимулом для розвитку громади у цілому. Програма-максимум — повна реорганізація системи прийому туристів, які зараз відвідують лікувальне озеро у “дикий” спосіб.

 

Насамперед це — залучення спеціалістів з відновлювальної медицини, бо будь-які лікувальні процедури мають проводитися під наглядом фахівців.

 

Також доведеться мінімізувати певні ризики. Присиваська ОТГ розташована в прикордонній зоні із анексованим Росією Кримом, а також є небезпека забруднення навколишнього середовище речовинами, які викидає завод з виробництва двоокису титану, розташований з іншого боку озера Сиваш – у Криму.

 

Крім того, на території ОТГ немає повноцінного полігону для твердих побутових відходів. Відсутні місця для безпечного їх захоронення. Зараз йдуть роботи, пов’язані із легалізацією сміттєзвалища в Іванівці. Поки що немає планів щодо запровадження системи сортування відходів. Немає газової та каналізаційної мереж.

Тобто, проблем — більш, ніж достатньо. Але місцева влада налаштована на їх вирішення.

Голова громади Сергій Кліщевський сподівається, що підприємці, які будуть працювати у туристичній сфері, стануть одними з пріоритетних роботодавців і платників податків у громаді. Вона у свою чергу завдяки перевагам, які надає децентралізація, отримає стабільне джерело надходжень грошей у бюджет і стане повністю фінансово спроможною.

Голова ОТГ зазначив, що у місцевої влади є розуміння того, що цілющі озеро і грязі хоча й головний чинник туристичної привабливості Присиваської ОТГ, але не можуть бути єдиним, що можна запропонувати людям:

“Зараз ми готуємося до відкриття краєзнавчого музею. До речі, у наших сіл цікава історія: вони засновані поляками-колоністами, навіть старовинний костьол зберігся. І зараз у нас живуть етнічні поляки. Розробляємо й маршрути, щоб показувати гостям озеро Сиваш, біля якого розташовані села нашої громади. Краєвиди у нас — дуже мальовничі, бо Сиваш — дуже різний. Думаю, маршрути будуть привабливими”.

Сергій Кліщевський зазначив, що на користь туристичній привабливості піде і реалізація ще одного напрямку розвитку громади — альтернативної енергетики. Бо ті ж самі вітряки роблять місцевий краєвид більш колоритним.

 

Зараз у Присиваській ОТГ вже активно йде підготовка до цьогорічного сезону. Власники садиб ремонтують і розширюють їх. Комунальники приводять у хоча б відносно нормальний стан дороги. Усі роблять, хто що може. Бо ситуація у Присиваській ОТГ така, що “вікно” можливостей — не дуже велике. Тому громада просто приречена міцно чіплятися за усе, що сприяє розвитку, у тому числі — і за туристичну галузь.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ