Підтримати нас

Процес добровільного об`єднання громад на Херсонщині заплановано завершити до кінця 2019 року

Автор статті
06 серпня 2019 13:26
657
Поширити:

6 серпня відбулась робоча зустріч голови обласної державної адміністрації Юрія Гусєва з головами об`єднаних територіальних громад Херсонщини.

«Спілкуючись з Президентом України щодо реалізації реформи децентралізації, почув однозначне твердження – рухаємося вперед і продовжуємо добровільне об`єднання територіальних громад. Є чітке розуміння того, що об`єднання територій краще завершити до кінця 2019 року, аби надалі не довелося рухатись за зовсім іншими механізмами. Прошу надавати пропозиції розвитку громад, щоб Херсонщина стала прикладом для інших областей у процесі реалізації реформи децентралізації», – окреслив власну позицію Юрій Гусєв.

Голова ОДА наголосив, що всі пропозиції будуть надані на розгляд до обласної ради і вже у вересні облдержадміністрація рекомендуватиме їх до прийняття для прискорення процесу створення ОТГ.

Директор Херсонського відокремленого підрозділу Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Оксана Сілюкова запевнила, що експерти установи будуть і надалі підтримувати громади й надавати консультативну допомогу.

«Допоможемо з написанням інфраструктурних проектів і поданням їх до Мінрегіону на фінансування за кошти ДФРР, отриманням донорської допомоги. До того ж, з 2020 року починається другий етап реалізації програми «U-LEAD з Європою» в областях України, тож досі необ`єднані населені пункти можуть скористатися нею і покращити якість адмінпослуг для населення», – звернулася до представників місцевого самоврядування Оксана Сілюкова.

На сьогоднішній день поза об`єднанням залишаються шість районів області: Верхньорогачицький, Великолепетиський, Генічеський, Скадовський, Нововоронцовський і Новотроїцький.

Як зазначила виконавчий директор громадської організації «Громадський центр «Нова генерація» – регіонального партнера Програми DOBRE в Херсонській області Оксана Глєбушкіна, з метою пришвидшення процесу об`єднання наразі ведеться робота у трьох основних напрямках: активізації жителів і молоді громад, залученні громадян до процесів прийняття важливих рішень для громади та посиленні спроможності місцевої влади.

Також Оксана Глєбушкіна наголосила на важливості запровадження на місцях процесу бюджетів участі, які надають можливість кожному жителю громади долучатися до розподілу коштів місцевого бюджету через створення проектів для покращення власних територій. На Херсонщині бюджети участі запроваджені вже у чотирьох об`єднаних територіальних громадах.

Самі голови ОТГ, сільських та селищних рад наголосили на необхідності вирішення питання їх взаємодії з керівництвами райдержадміністрацій, районних рад і місцевого самоврядування, де досі не утворені громади.

«Потрібно організувати спільну зустріч, під час якої керівники громад могли б презентувати власні здобутки, реалізовані проекти, показати нарощення місцевих бюджетів і тим самим переконати необ`єднані сільські та селищні ради у перевагах децентралізації. Це стане найкращим механізмом для того, щоб вмотивувати людей об`єднуватися», – запропонував голова облдержадміністрації.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ