Підтримати нас

Прокуратура закриває «глухарі»

Автор статті
30 липня 2020 13:00
717
Поширити:

З початку липня прокурори Херсонщини через суд закрили безліч старих кримінальних справ. Головні аргументи представників законності: уже закінчився строк притягнення злочинців до відповідальності, а правоохоронці їх так і не знайшли.

Загалом, на вечір 29 липня, в Єдиному реєстрі судових рішень обнародувано вже 620 аналогічних ухвал судів області.

Серед уже закритих справ переважають «звичайні» крадіжки. Наприклад, серія 2013- 2014 року в Новотроїцькому районі, там невідомі «поцупили»:  камеру спостереження та два датчики руху «Херсонобленерго» в с. Дудчани;  водяну помпу в с. Одрадівка; два велосипеди «Азимут», вудочку, бронзовий кран та лічильник води  в самому смт. Новотроїцьке; розукомплектовували на полях неподалік с. Софіївка дощувальні машини «Фрегат»…

Усі ці кримінальні провадження припинили в один день, 24 липня. І це далеко не весь перелік. Міліцейські «глухарі» по крадіжках закривають в усіх районах.

Але є справи й про шахраїв. Зокрема, дві з них стосуються Берислава. В одному випадку хтось у жовтні 2015 року зателефонував місцевій жительці під виглядом сина та попросив негайно переказати 5 тисяч гривень на картку, про яку він повідомить. За словами «сина», у нього великі неприємності, він потрапив до міліції, і щоб його відпустили, треба терміново заплатити. З переляку мати одразу ж виконала прохання, а вже потім здогадалася зателефонувати синові. І виявилося, що в її дитини – жодних неприємностей.

В інший ситуації шахраї скористалися довірою жительки району, вона «просто так» переказала їм 6 тисяч гривень напередодні новорічних свят (28.12.2015). Яким обіцянкам повірила постраждала, в ухвалі суду не пояснено, але цю справу вже теж закрито.

Також правоохоронці не змогли найти, хто підробив документи від імені директора Херсонської філії «Брокбізнесбанку». Слідство «буксувало» з 2009 року. Тоді невідома особа підписала та надала нотаріусу довідку, що приміщення по вул. Бериславська, 99 в Нововоронцовці вільне від іпотеки. Тобто, завдяки такому документу закладене майно вже могли продати. Попри експертизи та допити,  хто підробив довідку, так і залишилося невідомим. І, до речі, з жовтня минулого року ХФ АБ «Брокбізнесбанк» уже припинило свою діяльність.

Та є ще більш тяжкі злочини. Наприклад, 1 липня Херсонський міський суд «поставив хрест» на вбивстві. Сталася та жахлива подія ще в «буремні дев’яності», у жовтні 1995 року. Херсонця катували в його квартирі, він помер, не витримавши болю. Під час досудового розслідування, згідно з матеріалами справи, обнародуваними в Єдиному реєстрі судових рішень, правоохоронці провели судово-медичне дослідження, опитали родичку загиблого та трьох свідків. Однак на слід  так і не натрапили.  Максимальне покарання за такий злочин – десять років, з того часу минуло вже майже у 2,5 більше, отже, справу закрито.

Не менш «старанно» розкривали правоохоронці злочин, який стався в Херсоні у грудні  1998 року. Ввечері невідомі зустріли чоловіка в під’їзді будинку, побили, після чого витягли на вулицю, запхали в автівку й повезли в невідомому напрямку. Кримінальну справу відкрили лише через 29 діб. На той час чоловік додому не повернувся, де він - було невідомо. Правоохоронці кваліфікували злочин за ч. 3 ст. 101 Кримінального Кодексу України (стара редакція ККУ, від 1960 року - Умисне тяжке тілесне ушкодження, внаслідок якого сталася смерть потерпілого, а так само вчинене особливо небезпечним рецидивістом, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років). Потім, у 2013 році, статтю «перекваліфікували» на ч. 2 ст. 121 ККУ (суть майже та сама, але у 2001 році прийняли новий Кримінальний Кодекс, то ж міліція просто «осучаснила» матеріали справи). А тепер навіть таке розслідування взагалі припинили.  

Тож ці матеріали вже ніколи не потраплять на розгляд суду, потерпілим марно чекати компенсації, а  кривдники чи вбивці можуть вільно гуляти, бо покарані не будуть.

Міліцейські «глухарі» чи «висяки» закривають не лише на Херсонщині, а й по всій Україні. В Єдиному реєстрі судових рішень загалом значиться вже 10 821 ухвал.


Як пояснює юрист громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я», адвокат Олександр Данилов, цей процес відбувається у зв’язку із змінами законодавства.

По-перше, раніше «висяки» могли закривати або прокурори, або слідчі за згодою прокуратури.

Але з жовтня минулого року набрав чинності Закон України №187-ХІ«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства» від 04.10.2019 р. З того часу, якщо минув строк давності, а злочинця не встановлено,  закриття кримінального провадження за клопотанням прокурора здійснюється судом (зміни до ст. 284 Кримінального процесуального кодексу України).

А по-друге, трохи по іншому обчислювався строк давності.

До 1 липня цього року діяли такі норми:

- 2 роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі;

- три роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачено покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі;

- п'ять років - у разі вчинення злочину середньої тяжкості;

- десять років - у разі вчинення тяжкого злочину;

- п'ятнадцять років - у разі вчинення особливо тяжкого злочину.

З 1 липня цього року набув чинності ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 22 листопада 2018 року № 2617-VIII.

Тепер ступінь тяжкості злочину (та строку давності) визначається, виходячи зі строку покарання у виді позбавлення волі, передбаченого за відповідний злочин.

Тобто:

- Нетяжким злочином є дія чи бездіяльність, за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше п’яти років;

- Тяжким злочином є дія чи бездіяльність, за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше двадцяти п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше десяти років;

- Особливо тяжким злочином є дія чи бездіяльність, за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі понад двадцять п’ять тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, позбавлення волі на строк понад десять років або довічного позбавлення волі.

За оновленим законодавством справи, пов’язані із вчиненням особливо тяжкого злочину проти життя чи здоров’я особи або злочину, за який може бути призначено покарання у виді довічного позбавлення волі – під закриття не підпадають.

І, до речі, рішення суду про закриття провадження можна оскаржити, апеляційна скарга на ухвалу може бути подана протягом семи днів з дня її оголошення.

Довідкове. Розклад роботи громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я»:

понеділок – з 9.00 до 16.00, з 16.00 до 17.00- видача документів;

вівторок – з 9.00 до 16.00, з 16.00 до 17.00 - видача документів.

Обідня перерва з 12.00 до 13.00

Попередній запис за телефоном: (066) 790 90 21, (0552) 49 60 03.

Поштова адреса приймальні: м. Херсон, вул. Бориса Мозолевського 2, оф. 19.

Консультації безкоштовно.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ