Підтримати нас

Продюсер UA: ХЕРСОН : «На правдиву інформацію завжди буде попит»

Автор статті
04 березня 2020 07:25
867
Поширити:

Лише кілька днів тому новий продюсер UA: ХЕРСОН Рустам Авдєєв* розповідав «Вгору», які зміни плануються на регіональному каналі Суспільного, чого чекати глядачам, розповідав про скорочення та нові проєкти.

Але за «іронією долі», поки матеріал готувався, виконавча служба арештувала рахунки Суспільного.

Після новин про блокування роботи телеканалу ми подзвонили пану Рустаму дізнатися, чи актуальною є інформація, яку він повідомив, і він її підтвердив. Але вказав: поки немає жодної конкретики, все стане відомо впродовж цього тижня.

Отже, про що мріють на UA: ХЕРСОН – в інтерв’ю з новим продюсером телеканалу.

- Як плануєте змінити роботу?

- По-перше, філія буде працювати у Концепції розвитку усього Суспільного. Звичайно, ми підійматимемо і соціально-політичні теми, які хвилюють суспільство, для цього є  програма «Тема дня». Також плануємо проєкти про культурне життя регіону,  журналістські розслідування, не оминатимемо теми національних меншин, корінних народів України. Є певні плани пов’язані з підняттям історичної теми,  щоб про історію Херсонщини, її персоналіях дізналися в інших регіонах. Також хочу, щоб збереглася довіра глядача і розширилася аудиторія. Маю надію, що підвищиться якість контенту. Бо краще гнатися не за кількістю, а за якістю:  можна зробити 10 годин власного виробництва, але чи потрібно це, якщо його ніхто не буде дивитися? Краще робити якісно 4 години і глядач буде у захваті.

- Що першочергово плануєте робити, чи може вже щось зроблено?

- Я три тижні на посаді, але за цей час вже написали і реалізували два проєкти: до 20 лютого - Дня героїв Небесної сотні і до 26 лютого – Дня кримського супротиву російській окупації. Це двохвилинні відеоролики -  історії людей, життя яких змінилося після цих подій. Наприклад, про військовослужбовця, що проходив службу на території АР Крим. Його частина була захоплена, їм пропонували присягнути Російській Федерації.  Але він виїхав на материкову частину України, щоб продовжити службу українському народу. Також плануємо заключити медіапартнерство з тими фестивалями, які будуть проходити на території Херсонщини, наприклад: фестиваль повітряних зміїв, Гоголь Фест та інші. Це  яскраві події, які мають бути висвітлені. 

                                            

- Яка аудиторія Суспільного?

- За попередніми даними, аудиторія суспільного мовника на телебаченні та радіо – переважно  жінки 45+.  За обсягом аудиторії поки немає підрахунків. Однією з частин нової регіональної концепції є входження телеканалів філій у телевізійну панель, тоді знатимемо точно хто, коли і де нас дивиться. Крім того,  зараз створена нова діджитал команда, яка буде конкурувати з інтернет-виданнями. Створюватимуться спеціальні проєкти, кепшн-відео під соціальні мережі, де теж є своя цільова аудиторія.

- Наскільки взагалі  регіональне телебачення може бути конкурентним? Адже в Україні багато загальнонаціональних каналів і люди дивляться в основному їх.

- Воно може бути конкурентним, якщо буде незалежним. Тому що канали іноді, переслідують у своїх матеріалах політичні цілі. У них є бюджет, який вони мають відпрацьовувати перед тими, хто ці кошти в них вкладає. А на правдиву інформацію завжди буде попит.

- У Херсоні 6 телеканалів. Для невеликого міста це дуже багато, конкуренція велика. В чому переваги UA: ХЕРСОН?

- Як я вже казав – ми Суспільне мовлення, незалежне від впливу політики чи бізнесу. Але  вважаю, що колективи не мають конкурувати між собою, вести якісь війни, як це буває в деяких регіонах між керівниками або працівниками. Якщо глядач дивитиметься і буде зацікавлений у регіональному контенті, буде йти і вмикати телевізор, то це вже перемога, незалежно від того, хто його транслює.

- Якщо подивитися, всі ці канали концентруються у Херсоні, але ж «UA:Херсон» - регіональний канал, чи плануєте ви виїжджати в область?

- Деякий час на «Скіфії» не було можливості виїжджати до районів, журналісти домовлялися, добиралися самотужки. Зараз ситуація змінилася. Якщо необхідний виїзд чи відрядження до районів – це взагалі не питання. У нас вистачає і працівників, і ресурсів, аби висвітлювати регіональні події з усієї області. Наприклад, вчора було 2 відрядження до Новотроїцького району і в Олешки.

- Нещодавно під будівлею «Скіфії» відбулася акція проти скорочення.  Занепокоєння викликало можливе зменшення власного контенту, яке вироблятиме регіональне телебачення. Як насправді все відбувається?

- Визначити звідки пішов цей меседж про скорочення –  важко.  Про зменшення власного контенту не йдеться, навпаки, планується його збільшення до більш, як 4 годин (зараз 3 години 10 хвилин). За новою Концепцією, залишаються випуски новин, програма «Тема дня»,  працюватиме єдине всеукраїнське ранкове шоу. Також сюжети про Херсонщину виготовлятиметься на аутсорсі (передача компанією частини її завдань або процесів стороннім виконавцям). Вже пройшли пітчинги і 4 проєкти-переможці будуть реалізовані навесні. 

Також Концепцією передбачено, що ми можемо переривати денний ефір: якщо сталося щось екстрене, або якщо наша команда буде виготовляти спецпроєкти - а ми маємо для цього потужності і будемо планувати це в ефір. 

Взагалі, в Україні зараз  багато скорочень у різних галузях: освіті, медицині і ця тема підігрівається. Але, поки що, нам, як керівництву, не повідомляли, що буде скорочення.

 

У вівторок, 25 лютого, працівники «UA: Херсон», херсонці прийшли до будівлі ТРК «Скіфія» на всеукраїнську акцію протесту проти скорочення  мовлення та штату працівників у регіональних філіях Суспільного

- Також було багато обурень з приводу зміни формату ранкового шоу. Зараз воно суто херсонське і невідомо, скільки там буде херсонського контенту, коли його перереформують у міжрегіональне. Яка воно буде виглядати?

- Поки сама концепція нового міжрегіонального ранкового шоу на стадії розробки, але точно можна сказати, що регіони  братимуть участь у ньому, робити сюжети, які будуть там транслюватися. У нас вже створена для цього спеціальна команда. Взагалі, як ви вважаєте: краще, коли ранкове шоу й історії херсонців почує лише місцева громада, або про них дізнається вся Україна? Ми маємо надію, що зміни сподобаються глядачам, а поки «Ранок на «UA: Херсон» продовжує працювати в звичайному форматі.

- На акції працівники казали журналістам, що у вас працює понад 90 осіб і лише 46 з них підписали нові контракти, а інші - ні? Чому так?

- Нові контракти підписали працівники, яких перевели на новостворені посади. Це зроблено, аби запрацювали команди для нових проєктів. Інші ж співробітники як працювали, так і працюють на своїх посадах, тому вони нічого не підписували. От і все, про скорочення ніхто нічого не говорив.

- Ви вже працювали на «Скіфії» до 2017 року, чи багато змінилося за останні роки?

- Дуже багато. Коли я вперше  прийшов, тут працювало набагато більше людей. Змінилися працівники, з’явилися нові обличчя, підхід до створення контенту зовсім інший. Раніше люди менше працювали: було таке, що відпрацював 2-3 години і -  вільний. А зараз, коли людей стало менше, всі стали більше прикладати сил. Й більш відповідально ставитися до роботи, вони знають, що все залежить тільки від них і зацікавлені, щоб робота виконувалась якісно. Я думаю, що все змінилося на краще. 

- І останнє питання: місія Суспільного на Херсонщині?

- На мою думку, вона  в тому, щоб глядач довіряв суспільному мовнику, щоб контент був затребуваним. Ми маємо донести до свого глядача ту важливу, іноді складну і незрозумілу інформацію, простою доступною мовою. 

* Біографічна довідка. Освіту здобув у Херсонському державному університеті. Мріяв про театр, мріяв бути актором, режисером театру, але … Ще студентом 4 курсу прийшов працювати на  обласне телебачення «Скіфія», де близько 9 років був режисером ранкової програми. Також робив авторську програму «Невідоме про відоме», працював і оператором. З 2015 року був головним редактором на кримському інформаційному ресурсі «Радіо «Куреш». А з 1 лютого 2020 року – продюсер UA: ХЕРСОН. Контракт на 1 рік, але у разі, якщо робота виконуватиметься якісно, він може бути продовжений.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ