Підтримати нас

Про щоденники, кладовища та сепаратистів

09 грудня 2016 03:01
235
Поширити:

У кожного покоління депутатів, що обирались до херсонської міськради, складалися певні традиції. Деякі з них і досі актуальні. Наприклад, “мірятися” любов’ю до рідного міста.

В останній день осені, 30 листопада, міські депутати зібралися на пленарне засідання. За кілька хвилин до початку всіх  попросили залишити залу. Бо невідомий повідомив про замінування будівлі. Годину спеціалісти шукали вибухівку. Не знайшли. Того дня вони робили це тричі.

Політичні розборки

Чи вірите ви у магію? А вона існує. Наприклад, у великій залі херсонської міськради. Саме там дивним чином, усього за годину, одна версія порядку денного перетворилась на зовсім іншу. Після пошуків вибухівки депутатам роздали папірці. А у них – інші питання. І перше – це виголошення недовіри секретарю міськради Олені Урсуленко. Захищати колегу по партії прийшов нардеп Олександр Співаковський. Це вже друга спроба  звільнити крісло поруч із мером. На папірці без будь-яких вихідних номерів значилися 18 прізвищ народних обранців, які не довіряють Олені Урсуленко. Більша частина з тих депутатів одразу заявила, що відкликає свої підписи, і взагалі  – цей крок був помилкою.

Після кількагодинних з’ясо­вувань стосунків,  претензій, звинувачень, це питання так і не внесли до порядку денного. Думаєте, що після цього депутати почали вирішувати питання громади? Ні. Бо далі потрібно було затвердити порядок денний, у якому значилося 82 питання.  Це сталося аж о 13.30 (сесія почалася об 11.00).

Тобі гривню, тобі дві

Незважаючи на невдалий початок, того дня депутати все ж зробили кілька добрих справ. Наприклад, виділили більше 1,2 мільйона на капітальне будівництво. А це реконструкція спортивного майданчика, ремонт водопровідних мереж та приміщень військкоматів.

Зробили сюрприз і для молодих матусь. Депутати збільшили видатки на допомогу при народженні дитини, дали кошти на підтримку матерів-одиначок, на лікування херсонців. Майже 900 тисяч гривень передбачили на будівництво та придбання житла для сімей загиблих військовослужбовців, що брали участь в АТО, а також інвалідів І-ІІ групи з числа військових АТО. Ці кошти виділили із державної субвенції.

Попіклувалися народні обранці і про здоров’я містян. Півмільйона витратять на капітальний ремонт приміщень лікарні ім.Тропіних. За 211 тисяч планують придбати операційний стіл для лікарні ім. Лучанського. Отримає ця лікарня і нові комплекти білизни. Ще 150 тисяч гривень передбачили на витратні матеріали для “Центру серця”.  Також 200 тисяч гривень запланували на імплантацію штучного кришталика пільговикам.

Трохи грошей дали на освіту. У школах та садках з’являться стільці, холодильники, дітки будуть харчуватися і тренуватися у відремонтованому спортзалі.

Діти та депутати

Мають радіти і працівники тролейбусного депо. Зранку вони зібралися під стінами міської ради і вимагали не вбивати підприємство. Через борги перед Пенсійним фондом рахунки “Херсонелектротрансу” заблокували. Аби вирішити проблему, депутати виділили майже 9 мільйонів гривень. Це дозволить позбавитися статусу боржника. Проте ці гроші взяли із відкладених 14 мільйонів на купівлю нових тролейбусів. Тобто, цьогоріч Херсон так і не побачить “рогатиків” з Європи.

Місто також не забуло про дітлахів. На наступний рік на програму “Діти Херсона” передбачено майже 234 тисячі гривень. Це і матеріальна допомога родинам, і фінансування культурних акцій.  Також 20 тисяч гривень передбачили на ремонт двох дитячих будинків сімейного типу.

Подбали народні обранці і про себе. Наступного року вони витратять 104 тисячі 210 гривень на свою діяльність. На що? Виготовлення 200 штук посвідчень помічника-консультанта депутата міської ради коштуватиме 1600 гривень.  Думаєте,  щоденники є лише у школярів? У депутатів також. І коштують вони по 200 гривень за штуку. Ще 3000 гривень піде на придбання законодавчої літератури. Ще 1620 гривень піде на заправку 30 кулерів питною водою. За рік депутати планують випити 600 літрів мінеральної водички під час пленарних засідань. Ще на 20 тисяч закуплять букетів для привітання себе коханих та почесних громадян. На 3500 грн переплетуть протоколи засідань постійних комісій та сесій. Рамки для подяк та грамот потягнули на 12 тисяч. Наші народні обранці будуть їздити у відрядження та вивчати досвід інших міст України. Платники податків заплатять за це 20 тисяч гривень. Інші кошти підуть на конверти, марки, папки, сувеніри та плівку для ламінатора.

Ще 14 листопада депутати створили спеціальну тимчасову комісію. Очолив її депутат від “Батьківщини” Дмитро Ільченко. Нагадаємо, у Херсоні планується реорганізація медичних установ. Думки про цей процес розділилися. Одні вважають, що чиновники під виглядом “реорганізації” хочуть закрити, а по суті, знищують медичні установи. За словами ж начальника міського управління охорони здоров’я Світлани Межирицької, дану реформу провести необхідно, а занепокоєння медиків міста не виправдане. Реорганізація – це всього лише створення відділень на базі працюючих установ. А сам персонал звільнений не буде. Проте комісія дійшла висновку, що найефективніше працює саме “поліклінічна система”. І її варто залишити. Оскільки питання потребує детального розгляду, то Дмитро Ільченко попросив колег подовжити термін роботи комісії.

Ритуальний скандал

Годинник показував уже 17.00, а депутати продовжували працювати. Одне з питань порядку денного – звіт про роботу комунальної ритуальної служби за 2015 рік. Про її роботу було що сказати депутату від “Свободи” Івану Горланову. Він втратив батька. Йому виставили рахунок у 3600 гривень. І це лише за копання могили. А у договорі значилась не комунальна установа, а якийсь приватний підприємець.

Почали розбиратися і виявилося, що у договорі вказано, що людина, виявляється, має заплатити за асфальтування та укладання плитки. Хоча вона цих послуг не замовляла.

Керівник “Ритуальної служби” Олександр Білоножков заявив, що депутат недоговорює. А дійсно замовив, так би мовити, цілий комплекс послуг.

Звіт про роботу підприємства депутати не підтримали. А міський голова Володимир Миколаєнко створив комісію, яка має перевірити, що ж відбувається в ритуальній службі.

О шостій вечора депутати розійшлися по домівках. А сесію вирішили продовжити наступного дня.

Бюджетні кошти – сепаратистам?

Наступного дня депутати розглядали Програму забезпечення громадського порядку. І своїми голосами включили до неї громадське формування “Твердиня Херсона”. Ще й дали йому 190 тисяч гривень. І все б нічого. Але…

Багато з присутніх взагалі нічого не знали про це формування – у  документі не значилися ні статутний фонд, ні засновник організації. Деякі депутати одразу звинуватили міського голову в тому, що він збирається створити особисту армію.

Це громадське формування зареєстровано 15 листопада 2016 року. Її керівником, згідно з даними реєстру Мін’юсту, є Руслан Захаров. Діяльність прописується в реєстрі як “охорона громадського порядку і державного кордону”. У них є офіс на вулиці Пилипа Орлика.

Як писали інтернет-ресурси, Руслан Захаров – спортсмен-бодібілдер, значився в березні цього року “громадським екоінспектором”, і нині значиться на сайті міськради помічником депутата Сергія Білоковиленка (РПЛ) (або, можливо, не сам Захаров, а його повний тезка).

Депутат Вікторія Борисевич і херсонський активіст Юрій Пекелис поділилися в Facebook скріншотами, на яких видно, як у 2014 році Захаров публікував у себе на сторінці в одній із соцмереж відео антиукраїнського характеру в 2014 році (втім, свою сторінку керівник формування підчистив, стверджують користувачі). Проте 31 депутата це не зупинило. А саме представників “Опоблоку”, “Нашого краю”, “Свободи” та радикалів. З “Самопомочі” утримався від голосування лише глава фракції Андрій Дмитрієв. Фракція “Солідарність” не голосувала майже в повному складі – винятком став Леонід Ремига. З “Батьківщини” проголосував “за” один депутат. Вони підтримали ідею включити це молоде громадське формування до міської Програми. У середу, 7 грудня, стало відомо, що міський голова підписав рішення про виділення допомоги. І заявив, що інформація про сепаратизм лідера організації – неправда.

Депутати зробили одну не дуже хорошу річ. Відтепер, аби державні закупівлі проходили через електронну систему Прозоро, вартість угоди має бути не менше 200 тисяч гривень. До дня сесії граничний мінімум складав 30 тисяч. Як бачимо, херсонські обранці не дуже прагнуть прозорості.

Сесія ще не завершилася. Залишилося ще кілька десятків питань, серед яких багато земельних.  Їх мали розглянути 5 грудня. Не сталося. І коли планують продовжити – невідомо.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ