Підтримати нас

Про що будуть «боліти голови» у херсонських ОТГ

Vgoru
15 жовтня 2017 14:34
417
Поширити:

Більшість існуючих на території Херсонської області об’єднаних територіальних громад (ОТГ) утворилися наприкінці минулого року. Згодом їх керівники казали, що довелося шалено попрацювати, щоб належним чином підготуватися до нових умов роботи у новому бюджетному році.

Кілька ОТГ на Херсонщині зараз знаходяться у процесі створення, і їх також чекає період інтенсивної роботи перед вступом у бюджетних рік, який пройде у нових умовах. Але бюджет наступного року готує об’єднаним громадам ще чимало “цікавинок”, які зроблять життя керівництва ОТГ змістовним, насиченим і зовсім не спокійним. Бо доведеться вирішувати проблеми, чимало з яких зовсім не йдуть ні у яке порівняння з тим, що владі ОТГ доводилося робити у сфері розподілу бюджетних коштів на початку існування громади.

Про ці проблеми йшлося під час засідання регіональної платформи з вироблення політики у сфері місцевого самоврядування Херсонського регіонального відділення Асоціації міст України в рамках проекту USID “Пульс”. Тема засідання буда такою: “Державний бюджет-2018: виклики та перспективи для місцевого самоврядування”.

Як зазначила у своєму виступі директор департаменту фінансів Херсонської ОДА Наталія Вітренко, особливість держбюджету-2018 у тому, що на місцевий рівень передається фінансування по статтям витрат, які раніше забезпечувалися з держбюджету. Наприклад, передається фінансування пільг населенню по сплаті за житлово-комунальні послуги. Також місцевим бюджетам передається відшкодування за перевезення пасажирів-пільговиків у громадському транспорті.

У цілому по країні пільги за житлово-комунальні послуги “з’їдять” у місцевих бюджетах понад 7 млрд. гривень. Крім того, передбачається, що на суму близько 2,5 млрд. гривень збільшить навантаження на місцеві бюджети необхідність відшкодовувати транспортні пільги.

Разом з тим, як зазначила Марія Кривецька, експерт з бюджетних питань Херсонського регіонального відділення Асоціації міст України, у наступному році зростуть вилучення з місцевих бюджетів.

“Збільшено з 50 до 80 відсотків вилучення коштів із місцевих бюджетів до державного бюджету у вигляді реверсної дотації. Така зміна формули вирівнювання знизить мотивацію громад до збільшення прибуткової бази та несе ризик значного зменшення фінансового ресурсу податкоспроможних місцевих бюджетів. Таким чином, фактично повертається стара система вирівнювання, яка діяла до бюджетної реформи”, - розповіла експерт.

За її словами, проблематичним буде у наступному році фінансування освіти та охорони здоров’я:

“Освітня субвенція збільшена на 16,5 % порівняно з 2017 роком у той час, коли уряд продекларував збільшення заробітних плат педагогічних працівників на 25 %. Передбачено додаткову дотацію на утримання закладів освіти та медицини, але — тільки обласним бюджетам без визначення механізму розподілу між бюджетами ОТГ та міст обласного значення. Тобто кошти будуть розподілятися у ручному режимі”.

Тут варто зазначити, що у Херсонській області вже почалися конфлікти між обласною владою та ОТГ з приводу фінансування медицини. Нещодавно директор департаменту охорони здоров’я Херсонської ОДА Віктор Короленко поскаржився, що деякі ОТГ самоусунулися від фінансування системи невідкладної медичної допомоги, через що з обласного бюджету довелося додаткого виділити 450 тис. грн. на паливо для “швидкої” та 700 тисяч — на заробітну платню персоналу.

Як розповіла виконавчий директора Херсонського регіонального відділення Асоціації міст України Лариса Оленьківська, Асоціація міст України підготувала пакет пропозицій про зміни до проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» (реєстр. № 7000) та проекту Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (реєстр. № 7116)

“Ми пропонуємо, - сказала Лариса Оленьківська, - не допустити передачу на фінансування з місцевих бюджетів пільг населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, плати за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, вивезення побутового сміття та рідких нечистот, а також погашення заборгованості щодо пільг з оплати спожитих житлово-комунальних послуг, що виникли в попередніх бюджетних періодах та обліковуються в органах Казначейства на початок 2018 року за рахунок коштів місцевих бюджетів. Забезпечити надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам для надання пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг в повному обсязі та виключно в грошовій формі. Збільшити обсяги освітньої субвенції на 4,5 млрд. грн. (ріст на 25%: порівняно з минулим роком), а медичної субвенції на 7,0 млрд. грн. (ріст 20% в порівнянні з минулим роком)”.

Також вона зазначила, що уряду пропонується переглянути та затвердити державні соціальні стандарти і нормативи за кожним із делегованих державою місцевому самоврядуванню повноважень, забезпечити проведення інвентаризації всіх нормативно-правових актів, що регламентують застосування галузевих нормативів при здійсненні видатків місцевих бюджетів, зокрема щодо мережі бюджетних установ, педагогічного навантаження, нормативів витрат бюджетних установ.

У пакеті пропозицій, як розповіла виконавчий директора Херсонського регіонального відділення Асоціації міст України, є й такі пропозиції:

“Запровадити з 1 січня 2018 року адресну грошову допомогу на пільгове перевезення окремих категорій громадян та передбачити в проекті державного бюджету на 2018 рік субвенцію на погашення заборгованості, що утворилася внаслідок недотримання місцевими бюджетами коштів субвенції на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян. Не допустити прийняття передчасних змін щодо фінансування первинної мед. допомоги, що може призвести до недофінансування в 2018 році комунальних закладів охорони здоров'я, які надають первинну медичну допомогу. Підвищити частку відрахувань акцизного податку з виробленого та ввезеного на митну територію України пального до бюджетів місцевого самоврядування з 13,44 % до 17,66 % у зв'язку із недоотриманням значної суми коштів місцевими бюджетами у 2017 році”.

Ці пропозиції будуть направлені у Верховну Раду та Кабмін. Але учасники засідання регіональної платформи з вироблення політики у сфері місцевого самоврядування вразили сумнів у тому, що бюджет-2018 буде максимально сприятливим для розвитку об’єднаних громад.

 

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів