Підтримати нас

Працювати - на море. Як у сезон заробляють на херсонському курорті

Автор статті
17 серпня 2018 02:02
672
Поширити:

Лазурне - один із найпопулярніших курортів  на узбережжі Чорного моря  у Скадовському районі Херсонської області.

Влітку сюди прямують тисячі людей. Серед них не тільки відпочивальники, а й ті, хто хоче заробити. У літній сезон в області посилюється внутрішня трудова міграція.

Світлані 48 років,  вона працює в Лазурному в одному з дитячих таборів, який належить підприємству в Кривому Розі. Сюди вона приїхала “за рознарядкою” - працювати кухарем у їдальні.

Її робочий графік - день робочий, день вихідний. Сьогодні у неї вихідний, і вона засмагає на пляжі. Такий відпочинок з роботою їй подобається, до того ж платять, крім зарплатні,  ще й відрядні.

Вона в Лазурному - вперше. Раніше їздила в Євпаторію, але перестала після того, як Крим анексувала Росія.

У Лазурному працює понад двісті пансіонатів, дитячих таборів, готелів та санаторіїв. Персонал - здебільшого приїжджі. Серед них - учні останніх класів з Херсонської області - так вони проходять літню практику.

Артем, 16 років, вирішив проходити свою практику по-іншому. Він заробляє на пляжі - продає їстівні палички, креветки, солону рибу та будь-який перекус. Їжа розкладена по пластикових коробках, які він тримає у руках та на ремені через плече.

"У Лазурному вигідно. Знайомий мене сюди влаштував", - розповідає хлопець, який живе  в Херсоні. Додому він не повернеться до кінця сезону. Щодня він отримує від 400 до 600 гривень. У нього безкоштовне проживання та харчування.

"Влітку краще ж заробляти, а не на дивані лежати", - резонно зауважує Артем. Але робота така не назавжди - він планує вступати до театрального.

Настя, 21 рік, уже вчиться в Києві на режисера. А цього літа працює офіціанткою в барі. У минулі роки працювала барменом в клубі, аніматором в пансіонаті. Приїжджає в Лазурне уже не перший рік.

У офіціантів зарплати немає, пояснює вона, а працюють за невеликі відсотки та, в основному, прибуток іде з чайових. Житло та харчування надають. За сезон офіціанти можуть до 20 тисяч гривень заробити. Більше отримують кухарі, бармени.

"Зараз поганий сезон. Торік говорили, що поганий сезон по заробітках, у цьому році ще гірше. Люди приїжджають відпочивати з певною сумою, яку дуже бояться витратити ", - пояснює ситуацію Настя.

"Тут своє життя. Дуже сильно море змінює людей. Приїжджають спокійні, а воно викликає такі емоції, людям дах зриває від моря. Від музики, пляжу, оголених тіл. У цьому весь кайф", - зізнається дівчина.

Ольга, 60-річна жінка, до моря в Лазурному рідко доходить. Вона торгує овочами, які вирощує сама, на місцевому ринку.

"Багато хто так у селі. Я ось трохи торгую, діти на город поїхали. Привезли з городу. Потім я їду відпочивати", - пояснює Ольга. У Лазурному вони перший рік.

"Раніше - робота була, я працювала. А як пішла на пенсію, а хто хоче наймати пенсіонерів? Мені вже 60 на носі. Ніхто не хоче брати на роботу", - розповідає вона і скаржиться, що ноги втомлюються, тому і важко займатися торгівлею.

Щоб продати відпочиваючим дорожче домашні овочі й фрукти, приїжджають з усієї Херсонської області.

Валентина та її чоловік переїхали з Херсона в село теж нещодавно. Коли батьки померли, вони зайнялись їхнім бізнесом - здають відпочивальникам кімнати у приватному будинку.

Їхній сезон триває 40 днів. Саме в цей період можна ставити найвищі ціни та заробити, щоб вкластися у розвиток та лишити грошей на решту року.

"Ми в минулому році втратили сезон, не встигли зробити будиночки. Тому здавали тільки декілька кімнат десь 20 днів. Зиму  ледве пережили", - каже Валентина, яка до того, як зайнятися цим бізнесом, працювала у Херсоні. Цей сезон теж для неї не найкращий.

Конкуренція щороку збільшується - з'являються нові бази відпочинку, модернізуються старі. Хоча вона вірить, що зі збитками не буде, тому що її хата має вигідне розташування - близько до моря.

Крім оренди кімнат, Валентина має невеликий магазин з кафе.

"Хочемо торгівлю розвивати, розбудовувати далі магазин. Відпочиваючі - теж добре, але наші доходи не такі великі, щоб усе одразу зробити", - розмірковує Валентина.

Вона працює офіційно, але здебільшого праця на курортах Херсонщини не оформлюється. Тому її якість часто невисока. Щоб хоч якось контролювати ситуацію, місцеві активісти започаткували паблік у соцмережах, де дають корисні поради щодо відпочинку у Лазурному, а відпочиваючі мають змогу залишити свій відгук.

P.S. Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ