Підтримати нас

Помідори – iз власного насiння. Як заготовити?

Автор статті
22 вересня 2016 01:28
596
Поширити:

Урожай вдався просто чудовий – плоди i гарнi, i смачнi, i великi... Ви вирiшуєте й наступного року посадити те саме, але не можете знайти у продажу насiння тiєї ж фiрми i сорту. Що робити?

Спробуйте зiбрати i зберегти насiння зi щедрого врожаю, щоб посiяти навеснi.

Сорт чи гiбрид?

– Однак спершу пошукайте пакетики з-пiд того насiння, яке сiяли, або спробуйте пригадати: було там написано “сорт” чи “гiбрид” (або F1)? Майте на увазi, – наголошує агротехнолог Iрина Кульчицька, –  насiння помiдорiв та огiркiв, яке продається у магазинах, – переважно гiбридне. А це означає, що свої чудовi властивостi плоди проявляють лише у першому поколiннi. Якщо ж ви зберете насiння з гiбридiв F1 i посiєте його, то будете розчарованi – плоди, що виростуть, дуже поступатимуться своїм попередникам.

Та якщо ви садили сортовi овочi – можете смiливо збирати насiння з найкращих плодiв.

Самозапильнi чи нi?

– Також дуже важливо з'ясувати, яким способом запилений той овоч, насiння якого ви плануєте зiбрати й посiяти навеснi, – каже панi Кульчицька. –Якщо для розмноження рослини потрiбне перехресне запилювання, то виростити точнiсiнько такi ж плоди буде проблематично. Крiм того, такi культури (це коренеплоди, капуста) переважно дають насiння тiльки на другий рiк пiсля висiвання.

Як зiбрати насiння помiдорiв?

– Щоб мати добре насiння, треба взяти щонайкращi дозрiлi помiдори, – каже агротехнолог. – Найкраще брати плоди з гiлок другого чи третього рiвня. Якщо ж погода не сприяє дозрiванню помiдорiв на кущi, можна зiрвати їх на 1-2 тижнi ранiше i довести до зрiлостi, поклавши на пiдвiконнi. Добре, якщо вони будуть ледь-ледь перезрiлi.

Насiння вибирають так: помiдори миють, розрiзають, а насiння разом iз соком витискають у скляну банку. Кожна насiнинка має оболонку, i, щоб її видалити, треба провести ферментацiю. Для цього до вичавленого соку i насiння треба додати воду (води має бути вдвоє менше, нiж сумiшi). Усе це залишають при кiмнатнiй температурi на 2-3 днi, перемiшуючи двiчi на день.

Коли сiк освiтлиться, насiння осяде на дно, а на поверхнi з'явиться пiна – додайте до сумiшi таку ж кiлькiсть води, а по тому обережно злийте пiну i все, що плаває на поверхнi. Знову долийте води, перемiшайте i злийте те, що спливе. Повторiть цей процес кiлька разiв – доки зникне вся пiна.

Тодi треба вiдкинути насiння на сито, серветкою ввiбрати вологу i покласти їх на мисочку чи дошку для просушування у теплому i сухому примiщеннi. Щоб насiння добре просохло, його треба перемiшувати кiлька разiв на день, пильнувати, щоб не злипалося.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ