Підтримати нас

Подружжя з Каланчацького району поділилось секретами гончарства

Автор статті
01 травня 2019 14:00
636
Поширити:

Подружжя Селезньових своєю родинною справою обрало гончарство. Перед Великоднем майстри з Каланчацького району приїхали до обласного центру, щоб поділитися з херсонцями секретами гончарного мистецтва.

Всі звикли, що кераміка – це горщики, говорить майстриня Олена Селезньова. Насправді з глини, за її словами, для домашнього вжитку можна виготовити не лише посуд.

"Ми привезли багато кераміки, яку власноруч виробляємо. У нас тут є дуже багато всяких виробів, картини маслом і ось така ще плиточка керамічна", - каже майстриня Олена Селезньова.

Усе починалося як захоплення, розповідає Олена. Зацікавилися гончарством під час подорожі.

"Почали займатися керамікою ми більше десяти років тому. Це ми були в Криму і там познайомилися з майстром, з якого все і почалося. Він якісь уроки нам дав, і далі це пішло, пішло. І ми розвиваємо це все життя в принципі", - говорить Олена Селезньова.

У гончарів свої секрети, каже Сергій Селезньов. Увесь процес – повністю ручна робота. До глини свої вимоги. Майстер говорить, що її вони видобувають самі.

"Глину ми добуваємо там же, у нашому Каланчацькому районі. Тільки трошки додаємо покупної, щоб вона краще себе поводила. І була така добра, пластична. Потім ми її на кругу викручуємо, висушуємо, ставимо в піч, випікаємо при температурі 1 100 градусів. Поливаємо поливами, знову випікаємо. Потім в молоці ми її випікаємо. Знову в молоко, потім знову в піч. І ось ці частини, де глина відкрита, намащуємо воском. Це спеціальний склад на основі воску, ще наші діди робили так. І ось виходить такий виріб, тобто, поки ми його зробимо, пройде багато часу", - розповідає майстер Сергій Селезньов.

Селезньови розказують, що в їх родинній колекції - десятки варіантів керамічного посуду. Своїми вміннями вони поділилися із херсонцями. Їсти з такого посуду приємно і корисно, говорять майстри, тому що кераміка, нагріваючись, не вступає в реакцію зі стравами, а ще вона довго зберігає температуру їжі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ