Підтримати нас

Пірнання й алкоголь на Водохреще: не заборонено, але й не бажано

Автор статті
19 січня 2022 05:30
970
Поширити:

Згідно з євангельською розповіддю, Ісус Христос прийшов до Іоанна Хрестителя, старозавітного пророка, у тридцятирічному віці. Місце, де хрестився Христос, називалося Віфаварою і розташовувалося на березі річки Йордан. Згодом ця подія стала одним із головних християнських свят, яке різні церкви відзначають у різні дати. Зокрема, православні церкви, які дотримуються юліанського календаря, святкують Водохрещу щороку 19 січня.

За традицією,  тисячі людей здійснюють обмивання у водоймах. Не виняток і херсонці. Як повідомляється на сайті міськради, 19 січня під час проведення хресної ходи з нагоди Дня Хрещення Господнього та заходів, пов'язаних з ним, рух транспортних засобів у центральній частині міста буде тимчасово припинено. 

Крім того, Міністерство охорони здоров'я України напередодні свята видало своєрідну пам'ятку для громадян, повідомивши, яких правил слід дотримуватись, щоб у січневу погоду купання пройшло без ризику для здоров'я та життя. В інструкції наголошується, як правильно занурюватися в холодну воду, виходити з неї, вказується, наскільки важливо “прислухатися” до свого організму під час та після процедури.

“Реакція на холод індивідуальна. Вона залежить від багатьох факторів: віку, статі, фізичної підготовки. Наприклад, за однакового за тривалістю перебування у воді однієї і тієї ж температури діти віддають на 10-20% більше тепла, ніж дорослі, чоловіки – на 10-18% більше, ніж жінки”, - зазначають у Міністерстві.

Також чиновники наводять список хронічних хвороб, за яких купання у холодній воді протипоказане, та закликають утриматися від алкоголю та куріння.

Втім, як відомо, цю останню рекомендацію наші громадяни зазвичай не дуже поспішають виконувати: для багатьох свято тісно пов'язане не лише з купанням у відкритій водоймі, а й з вживанням спиртного: вважається,  так можна швидше та ефективніше “зігрітися”.

Традиція хрещенського обмивання, своєю чергою, зустрічає стриману критику з боку служителів церкви. Так, старший викладач кафедри богослов'я та філософії Київської православної богословської академії, кандидат богословських наук, священник Михайло Омельян в інтерв'ю виданню “Знай.ua” зазначає:  

“Ані етнографи, ані історики ще до середини ХХ століття не фіксували масових пірнань українців у крижану воду з нагоди свята Хрещення Господнього. Немає описів такої дії й у давніх джерелах та дослідженнях про традиції козацької України. Фактично, масові пірнання у воду на свято Богоявлення з'явилися у другій половині 1990-х - на початку 2000-х років”.

“Свято Богоявлення – це не свято “моржів”. Потрібно пам'ятати, що найпершим має бути духовне прославлення Ісуса Христа та життя за Його заповідями”, - додає Омельян.

Як підкреслюють у ПЦУ, Церква не забороняє пірнати у крижану воду – це право та вибір кожного. Але не слід вважати це дійство церковним та пов'язаним зі святкуванням Хрещення Господнього.

Фото з архіву “Вгору”

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ