Підтримати нас

Підсумки року - нас усе менше

Автор статті
10 грудня 2021 08:05
1,130
Поширити:

В Україні шириться нова гостра проблема: дедалі важче знайти фахівця, який би гарно розумівся на своїй професії.

З часом роботодавцям доводиться  добряче попобігати, щоб знайти  кваліфікованого автомеханіка, будівельника, електрозварювальника чи виконроба. Бо той, хто має високі професійні навички, хоче отримувати відповідну зарплату і часто в пошуках гідної винагороди за свою працю перетинає кордони України. І цьому сприяє великий попит на наші робочі руки в іноземних країнах. 

У Херсоні, наприклад, чи не на кожному стовпі можна побачити оголошення про працевлаштування за кордоном. І наслідки міграції заробітчан у масштабах країни вже вражають. За даними  з різних джерел,  загалом на заробітки виїхало від 3 до 5 мільйонів українців. Таку велику розбіжність у цифрах можна пояснити тим, що міграцію надто складно фіксувати. 

«Якщо людина приїжджає в країну, то їй є сенс реєструватися, наприклад, щоб віддати дитину в дитсадок чи школу, отримати якісь пільги, соціальні виплати. А якщо людина їде на заробітки, то для неї нема особливої потреби реєструватися», – ділиться науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Павло Шевчук. 

А якщо до міграційних  процесів додати високу смертність і низьку народжуваність, то невтішний демографічний прогноз  Організації Об'єднаних Націй для України до 2050 року видається не таким вже й песимістичним: українців  у країні стане менше на 35 мільйонів за 30 років.

Звісно, поява на світ нових поколінь компенсує природне зменшення населення. Але і з народжуваністю справи йдуть не ліпше. Скажімо, на 487 тисяч померлих з початку року припадає всього 205 тисяч народжених. Тож реальне скорочення населення України сягнуло 282 тисячі людей. При цьому торік за аналогічний період народилося на 15 тисяч осіб більше.

А тепер про Херсонщину. В oблacтi нa 1 вepecня цього poку мешкало 1008617 ociб. За оцінками Гoлoвного упpaвлiння cтaтиcтики у Xepcoнcькiй oблacтi, з ciчня по вересень 2021 poку чиceльнicть нaceлeння змeншилacя нa 8090 ociб. Кiлькість пoмepлиx значно переважає тих, хто з’явився на світ: нa 100 пoмepлиx – 40  нapoджeниx. А всього зa вiciм мicяцiв poку померло 11789 ociб. Якщo тaкa динаміка збережеться, тo вжe чepeз piк область пepeтнe cвoєрідний дeмoгpaфiчний поріг — потрапить до територій з нaceлeнням мeншe мiльйoнa.

У будь-якій країні  вивчення і корекція процесів демографії – одне з основних завдань державної політики. Однак у нас з високих  трибун можна почути про що завгодно, тільки не про те, хто розбудовуватиме нашу країну через 10 років, через 20, через 30…   

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ