Підтримати нас

Підсумки 2018: Перемоги України та українців, які дарують віру в краще

Автор статті
28 грудня 2018 11:00
738
Поширити:

На перший погляд 2018-й не вирізнявся гучними перемогами, однак події року заклали фундамент, на який можна буде з упевненістю спертися в майбутньому.

Цього року Україна та українці знову довели, що готові змінюватися і робити країну кращою. І ось десять тому доказів.

Санкції проти Росії продовжують діяти, Україну підтримує світ

На п'ятому році російської агресії Захід не послабив тиск на Росію, а вводить проти Москви нові санкції і подовжує дію введених раніше.

Крім того, Росія втрачає підтримку в міжнародних організаціях. Радбез ООН, Європарламент і ПАРЄ приймають резолюції, в яких засуджують анексію Криму, вимагають звільнити українських політв'язнів і українських моряків, захоплених в Азовському морі, а також залишити нарешті територію Донбасу. Росії також закрили дорогу в ПАРЄ до кінця 2019 року. Під час цього рішення на засіданні Асамблеї пролунав український гімн.

Стратегічний курс на ЄС і НАТО вирішили закріпити в Конституції

Через анексію Криму та агресію Росії на Донбасі Україна вирішила відмовитися від позаблокового статусу. У листопаді народні депутати прийняли в першому читанні зміни до Конституції і закріпили стратегічний курс на вступ до Євросоюзу і НАТО.

Президент Петро Порошенко заявив, що зміни в основний закон - це додаткова гарантія від реваншу проросійських, антинатовських і антиєвропейських сил.

Незадовго до цього Україна отримала статус країни-аспіранта НАТО. Це означає, що Альянс офіційно визнав прагнення Києва стати членом блоку.

Київ успішно прийняв фінал Ліги Чемпіонів

В кінці травня Київ прийняв масштабну спортивну подію - фінал Ліги чемпіонів УЄФА. На головній спортивній арені країни НСК Олімпійський зустрілися дві легендарні команди - Реал і Ліверпуль. Тільки на стадіоні видовищний матч дивилися 50 тисяч уболівальників, а після перемоги іспанців раділи фанати обох клубів.

Пізніше в столичній поліції констатували: фінал ЛЧ пройшов без серйозних порушень. В УЄФА ж подякували Київ за "фантастичну організацію" події.

Судячи з настрою вболівальників до та після матчу в фанзонах, лишилися задоволеними всі. В період проведення ЛЧ Україну відвідали 30,5 тисяч туристів.

В Україні запустили медреформу і реформу освіти

2018 рік став роком початку структурних змін в сфері медицини та освіти, давши надію на отримання якісних послуг. 2 квітня в країні стартував перший етап медреформи: пацієнти стали масово підписувати декларації з сімейними лікарями, отримавши перелік гарантованих безкоштовних медпослуг. З цього дня запрацював принцип Гроші ходять за пацієнтом, а поліклініки почали отримувати фінансування за новою, більш ефективною схемою.

Торкнулися зміни і початкової освіти. Проект Нова українська школа стартував з 1 вересня: діти отримали нові стандарти навчання за новими підручниками, а більш 40,5 тис. вчителів початкової школи та іноземних мов пройшли підвищення кваліфікації.

Обороноздатність української армії продовжує рости, жінок-військових зрівняли в правах

Українська армія продовжує нарощувати міць. На військових полігонах випробували кілька новітніх українських крилатих ракет, здатних вражати цілі на відстані 300 км.

Зміни також торкнулися і армійського забезпечення: все більше військових частин і підрозділів переходять на нову систему харчування, Міноборони розпочало масове будівництво сучасних гуртожитків для військовослужбовців.

Жінок-військових зрівняли в правах з чоловіками, а на параді до Дня Незалежності відбулася ще одна знакова подія. Вперше в історії України Хрещатиком урочисто крокувала коробка жінок-військовослужбовців.

Україна створила власний рекламний бренд

В Україні з'явився власний рекламний бренд Ukraine NOW, який повинен сформувати позитивний імідж країни в світі. Над його створенням працювали українські креативщики.

Український брендинг вже встиг отримати низку нагород. У його скарбничці - одна з найпрестижніших в світі дизайну Red Dot.

Український боксер відстояв честь країни в бою з росіянином

У липні у Москві урочисто пролунав український гімн: боксер Олександр Усик переміг росіянина Мурата Гассієва. Українець став першим в історії України абсолютним чемпіоном світу в першій важкій вазі, об'єднавши пояси за версіями WBC, WBO, IBF і WBА і пояс журналу The Ring.

Українці привезли медалі з Паралімпійських Ігор та Ігор Нескорених

Українські спортсмени показали відмінний результат на зимових Паралімпійських іграх і повернулися додому з 22 медалями. Паралімпійці привезли 7 золотих, 7 срібних і 8 бронзових медалей. У загальному медальному заліку Україна посіла шосте місце, а за кількістю нагород - четверте.

Не поступилися професійним спортсменам в результаті і ветерани АТО, які взяли участь в Іграх Нескорених в Сіднеї. Додому колишні військові привезли 20 медалей: сім золотих, десять срібних і три бронзових. У нинішньому році на міжнародних змаганнях Україну представляли 15 учасників, серед яких одна жінка.

На український ринок зайшли лоукостер Ryanair і бренд H&M

У вересні найбільший європейський бюджетний авіаперевізник Ryanair запустив перший рейс з України. Цьому передували довгі переговори і низка скандалів, проте ірландський лоукостер все ж зайшов на український ринок. В кінці листопада компанія анонсували створення в Україні великого IT-Хаба.

Не встигли українці порадіти наявності бюджетного авіаперевізника, як заяву про вхід на ринок України зробила одна з найбільших торгово-роздрібних компаній світу H&M. За 2018 рік у Києві офіційно відкрилися два магазини бренду, а в H&M вже задумалися про запуск онлайн і стріт-рітейл магазинів.

В Україні з'явилася єдина помісна автокефальна церква, незалежна від Росії

Список перемог урочисто завершує історичний Об'єднавчий собор в Софії Київській. Ієрархи УПЦ Київського патріархату, УАПЦ і кілька представників УПЦ Московського патріархату створили єдину помісну автокефальну Православну церкву України, обрали її предстоятеля і затвердили статут. Новостворену структуру очолив митрополит Епіфаній - він став наймолодшим главою в історії церков.

Через кілька днів після Собору ієрархи від УПЦ МП, які брали в ньому участь, оголосили про перехід своїх храмів в ПЦУ. Їх приклад наслідували парафії у Вінницькій, Львівській, Хмельницькій та Закарпатській областях. Очевидно, що цей процес тільки починається і не виключено, що він набуде масового характеру.

Офіційно набуття автокефалії української церквою завершиться 6 січня 2019 року, коли митрополит Київський і всієї України Епіфаній отримає з рук Вселенського патріарха Варфоломія томос. В історії української незалежності почнеться нова сторінка.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ