Підтримати нас

Петунії краще сіяти на сніг

Автор статті
22 березня 2017 04:07
805
Поширити:

Розсаду петунії не купую, а вирощую сама. Виходить утричі дешевше, – каже 46-річна Христина Брагінець із селища Чуднів Житомирської області. – Сію у двох квітниках і вішаю в горщиках.

Робить це на початку березня, щоб розсада встигла зміцніти до травня. Тоді пересаджує у квітник. На це йде 10-12 ­тижнів.

– Насіння петунії перемішую з піском. Так буде краще розподілятися у ґрунті. Або можна в ящик із землею покласти наверх трохи снігу й посипати насіння. Так краще видно, як розсіялося.

Змішує по піввідра торфу, дернової землі, 1/4 частину відра перепрілого перегною та піску. Просіює крізь сито. У ящики на дно насипає дрібний керамзит, а наверх – підготовлену землю.

– Якщо брати не дерев'яні ящики, а пластикові, дренаж керамзитом не потрібен. Там треба шилом проколоти отвори, щоб виходила зайва волога.

Розсипає насіння рядами, обприскує водою.

– Землею не присипаю, щоб краще потрапляло світло. Лише трохи притискаю зверху.

Ящики Христана накриває склом. В одному кутку його трохи зсуває вбік, щоб доходило повітря. Ставить у сонячне приміщення з температурою ­+20-22° С. Якщо буде вища, розсада перегріється й витягнеться. Тоді стане слабка.

– Спочатку росте повільно. Це через те, що утворюється корінець. За місяць рослина переключиться на стебло й пожене уверх. Щоб швидше проросла, щодня вранці та ввечері обприскую землю блідо-рожевим розчином марганцівки. Завдяки цьому через тиждень розсада стоятиме, як сірники.

Коли проклюнеться, слід зняти скло. Але не одразу. Починаючи з 10 хв. раз на день, щодня збільшуючи інтервал. Так рослини загартовують.

– Розсаду треба часто обприскувати водою. Якщо з'явиться суха кірка на ґрунті, сіянці задихнуться.

За місяць після появи першого листка пересаджує петунію в окремі горщики. Так буде більше місця для коріння. Якщо стане міцне, то й рослина матиме більше сил на цвітіння.

Квіти пророщують у пластикових стаканах.

– Петунію вирощую не в ящиках, а в стаканах. Так швидше проростає, – каже киянка 32-річна Олена Усик. – Люблю коли влітку балкон “цвіте”.

Бере пластиковий стакан на 200 мл. Заповнює його на 2/3 землею, перемішаною з торфом. Наверх кладе ватний диск і притискає. Поливає 2 ст. л. води. Набирає дрібку насіння й розсипає по диску.

У картонну коробку з-під взуття насипає дрібну тирсу і ставить туди стакани.

– Тирса утримує вологу й не дає насінню пересихати.

Накриває склом і поміщає на підвіконня, ближче до світла. Коли проросте, пересаджує одразу в горщики.

– Ставлю на підвіконні. Потроху відкриваю вікно, щоб вони звикали до свіжого повітря.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ