Підтримати нас

Перевірка на нітрати – наскільки безпечна літня городина

Автор статті
07 липня 2020 02:29
897
Поширити:

Хоча ринки Херсонщини вже заповнені городиною, вирощеною не лише у фермерських господарствах, а й у приватних садибах, у відкритому грунті, про нітрати забувати все ж не варто.

Фахівці ГУ Держпродспоживслужби області рекомендують, як і раніше, купувати овочі та фрукти в офіційних точках продажу та, за необхідності, перевіряти їх у спеціалізованих лабораторіях. В одній з них побувала Тетяна Назаренко.

За словами начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області Віталія Боярського, вміст нітратів у плодоовочевій продукції не має перевищувати гранично допустимих показників. Бо тоді вони негативно впливатимуть на здоров’я людини. Вважається, що  безпечною для здоров’я є норма до 600 мг нітратів на добу.

Аби убезпечити себе від перевищення цього показника, слід купувати фрукти та овочі в офіційних точках продажу, наприклад на спеціалізованих ринках або у супермаркетах, адже там реалізують товар, який пройшов обов’язкову лабораторну експертизу. Натомість у точках стихійної торгівлі придбати продукцію з надмірним вмістом нітратів дуже легко.

Аби пересвідчитися в безпечності фруктів або овочів, покупець має право вимагати у продавця відповідний висновок лабораторії ветсанекспертизи, або ж відвідати її самостійно.

Як проводяться ці дослідження - ми вирішили побачити на власні очі, відвідавши лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи №7 на Центральному ринку Херсона.

 Її завідувачка Ольга Черкова розповіла, що не варто вірити тим, хто перевіряє плоди власними приладами, придбаними через мережу Інтернет:

«Це не узаконені методи досліджень, які дають дуже великі похибки, прилади не проходять необхідних повірок – говорить Ольга Черкова. - У своїй же лабораторії ми обладнання калібруємо, налагоджуємо, ще перед використанням перевіряємо, чи не дає обладнання якихось збоїв у роботі. Тобто спеціалісти спочатку працюють з приладом. Тільки після цього починають досліджувати овочеву та фруктову продукцію. Ми порівнювали роботу нашого обладнання з тим, яке широко рекламують в Інтернеті. Виявилося, що різниця між показниками дуже велика, тобто так звані прилади для домашнього використання неефективні взагалі».

Овочі та фрукти можуть бути небезпечними не лише через нітрати

Завідувачка лабораторії ветсанекспертизи зауважує, що о цій порі зростає ризик отруєнь завезеними ягодами чорниці та лохини:

«Щороку ми досліджуємо цю продукцію не лише на нітрати, а й на радіологічний фон. На Херсонщині деякі фермерські господарства, зокрема збур’ївські, також уже вирощують ці дикорослі ягоди. Так от, наша продукція вся «чиста». На відміну від ягід, привезених з північних областей. Була в нас і чорниця з Чорнобильської зони. Коли прилад показав суттєве перевищення радіаційного фону, ми почали ставити відповідні запитання продавцям. Ті спочатку заперечували, але потім зізналися, що ягода була зібрана у зоні відчуження».

До того ж, для організму людини страшні не стільки нітрати, скільки гербіциди та пестициди, якими обробляють овочеву продукцію. Проте в лабораторіях ветсанекспертизи не проводять дослідження на їх вміст:

«Для кожного виду отрутохімікатів визначена інструкція, як їх застосовувати, після якого періоду можна збирати врожай, проте не всі сільгоспвиробники дотримуються цих вимог. Оскільки в наших лабораторіях експертизи на вміст цих речовин не проводяться, єдине, що ми рекомендуємо споживачам – ретельно мити плоди перед вживанням. Окрім того, аби уникнути отруєнь, слід переходити на весняно-літню продукцію поступово після зимового періоду».

Нерідко споживачі приходять перевіряти овочі або фрукти з власної ініціативи. Ольга Черкова говорить, що найчастіше відвідують лабораторію вагітні жінки. Ціна експертизи залежить від ваги продукції, менше двох гривень за кілограм. Саме дослідження проводиться швидко:


«Сьогодні в нас був завищений рівень нітратів у кабачках, ми не пропустили на продаж близько 10 кг цієї продукції. Але найчастіше надмірний вміст шкідливих речових виявляють у буряках. Ще є велика проблема ґрунтових вод, якими розносяться нітрати. Наша лабораторія також проводить їх періодичні дослідження. Отже, не варто завжди винити лише господарів в тому що їх продукція має перевищений вміст цих речовин», - зазначає завідувачка лабораторії ветсанекспертизи.

Самі ж реалізатори з офіційного ринку йдуть на контакт, та надають висновки споживачам, на відміну від стихійних торговців, які реагують з обуренням.

Як самостійно зменшити вміст нітратів у плодах

Не слід забувати, що навіть у придбаному в магазині, супермаркеті чи на офіційному ринку товарі певна кількість нітратів все-таки є. Тож вживати їх слід у помірній кількості. Також можна в домашніх умовах зменшити їх концентрацію в городині та фруктах. Зокрема Держпродспоживслужба радить зчищати шкірку перед вживанням, оскільки в ній кількість нітратів найбільша. Зменшує їх вміст і термічна обробка, варіння, бланшування та консервування. До речі, маринад від консервованих овочів вживати не бажано, адже до нього переходять нітрати. Також можна замочувати городину, але не більше ніж на годину. Особливо це варто робити з коренеплодами та капустою, які попередньо слід подрібнити на невеликі шматки. Салати, овочеві і фруктові соки краще вживати у свіжому вигляді, не залишаючи на потім.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ