Підтримати нас

Переселенців лишили без спадщини

Автор статті
24 жовтня 2016 13:00
1,826
Поширити:

Люди втекли від війни на Донбасі до інших областей України. Їм довелося починати життя з нуля. Разом із цим з’явились і нові проблеми: оформлення довідок переселенців, пошук житла, реєстрація немовлят тощо.

До переліку проблем додалося ще оформлення спадщини. Як її оформити, якщо усе майно залишилось у зоні АТО чи анексованому Криму?

Через конфлікт на Сході країни та анексією півострова оформити спадщину у звичному порядку неможливо. Оскільки всі документи, видані на окупованих територіях, не мають юридичної сили в Україні. Що ж робити?

Ви, як спадкоємець, можете звернутись із заявою до будь-якого нотаріуса – державного чи приватного – на території нашої країни. Але пам’ятайте, що зробити це ви маєте протягом 6 місяців від дня смерті вашого родича.

Якщо не встигнете, то питання зі спадщиною доведеться вирішувати в суді. Якщо ж ваш родич встиг оформити заповіт, то вам все одно потрібно звернутись до нотаріуса протягом півроку після смерті близької людини.

Якщо ж ви хочете взагалі відмовитися від спадщини чи передати її іншій людині, то напишіть про це заяву нотаріусу.

Отже, заяву та інші необхідні документи  у вас прийняли, нотаріус відкрив спадкову справу і надав вам витяг про її реєстрацію.

Що робити далі? Фактично ви вже прийняли спадщину. І можете користуватися квартирою, будинком, автомобілем тощо, що належали вашому родичу. Проте продати чи подарувати це майно ви зможете лише після повного оформлення усіх документів.

На жаль, для переселенців не все так просто. Через проведення АТО та анексію Криму нотаріуси відмовляють у видачі свідоцтва про право на спадщину. Причина – неможливо встановити коло спадкоємців або дійсність заповіту. Тобто розпоряджатись та оформлювати подібне майно ви зможете лише після закінчення війни та повернення Криму.

Але, ще раз наголошу – обов’язково протягом 6 місяців після смерті родича звертайтеся до нотаріуса і відкривайте спадкову справу, навіть якщо у вас відсутні документи на нерухомість або авто. Бо інакше ви втратите будь-які права на спадщину.

P.S. Юридичну консультацію переселенці можуть отримати за адресою: м. Херсон, вул. Фрунзе, 2, офіс 19. Дні прийому: вівторок, четвер з 10.00 до 15.00. Попередній запис за тел. (0552) 49 60 03.

За психологічною допомогою можна звертатися до психолога Андрія Калити за адресою: м. Херсон, вул. Перекопська, 3, тел. 050-418-10-01.

Публікація підготовлена в рамках проекту "Будуємо Херсонщину разом" за підтримки Black Sea Trust і німецького Фонду Маршалла. Думки авторівпублікаційне обов'язково збігаються з точкою зору Black Sea Trust, німецькогоФонду Маршалла або їх партнерів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ