Підтримати нас

Пельмені з політичним присмаком

25 грудня 2016 13:49
562
Поширити:

Багато хто прагне в своєму житті стабільності. І намагається її досягнути. У нашому місті вона також є. Невеличка, але є. І шукати її варто…у міськраді. Сесії там уже стабільно розтягуються на кілька днів, будівлю стабільно мінують, а депутати дуже стабільно поливають один одного брудом.

У середу, 14 грудня, відбулося вже третє пленарне засідання сесії, яка розпочалася ще 30 листопада. Перед початком залу засідань  традиційно  “замінували”. Проте депутати вирішили не покидати приміщення, а завзято попрацювати.

Битва за медицину

Чи залишиться Херсон без лікарів і поліклінік? Уже більше місяця найрезонансніша тема в нашому місті – реформа медицини. Медичні установи, зокрема стоматполіклініки та пологові будинки, чекає реорганізація. За словами самих медиків, їм просто озвучили наказ міського відділу охорони здоров’я. І там чітко сказано – установи закрити, а співробітників звільнити з посад. Керівник міського управління охорони здоров’я Світлана Межерицька запевнила: на вулицю людей ніхто не виганяє. Усіх одразу ж візьмуть на роботу. І про це, нібито, сказано в самому наказі. Але такої фрази там нема. Виявляється, шукати її треба в якомусь додатку, якого ніхто з медиків не бачив. Щоб розібратися в ситуації, депутати міськради ще 14 листопада створили робочу групу. Очолив її депутат від “Батьківщини” Дмитро Ільченко. Комісія дійшла висновку, що найефективніше працює саме “поліклінічна система”. І її варто залишити. Щоб розробити конкретні кроки зі стабілізації ситуації, що склалася з медициною, робоча група попросила продовжити її роботу ще на 3 місяці. Сорок депутатів з 45 підтримали це рішення. На наступні 3 місяці робоча група ввела мораторій на виконання наказів міського управління охорони здоров’я. Тобто поки медиків ніхто звільняти не зможе, як і закривати лікарні та поліклініки. Найбільше обурює лікарів, що з ними ніхто не обговорював плановану реорганізацію, в якій вони не бачать сенсу.

На сесію прийшли і обурені працівники лікарень і поліклінік з плакатами. Міський голова Володимир Миколаєнко попросив прибрати плакати російською мовою і залишити тільки українською. На засідання прийшли й інші активісти. Вони вимагали від міського голови пояснень стосовно того, чому він зустрічався із Митрополитом  УПЦ Московського патріархату Онуфрієм. Відповідь мера була короткою:

– Я зустрічатимусь із представниками будь-якої релігії. І просити їх, аби  молилися за мир в Україні.

Міського голову більше цікавило, чому лікарі – не на своїх робочих місцях. І чому вони не аплодували звістці про те, що відтепер гроші ходитимуть за пацієнтом, а не за ліжко-місцем.

До речі, Херсону доведеться шукати мільйони на медицину. Про це заявила начальник міського управління охорони здоров’я Світлана Межерицька

– На наступний рік на всю область медицини з державного бюджету нам передбачений 281 мiльйон гривень. Їх ми отримаємо у вигляді медичної субвенції. А реально Херсону потрібно 350 мільйонів гривень. Причому, 89% цієї суми йде на оплату енергоносіїв і зарплату медичним працівникам.

Нові алеї – на честь героїв

Ще 30 листопада депутат Михайло Лінецький запропонував  вшанувати загиблих воїнів АТО, присвоївши їх імена новоствореним алеям. Тоді питання внесли до порядку денного, а 14 грудня депутати його підтримали.
Планується при розробці містобудівної документації і проектуванні об’єктів благоустрою новоствореним алеях присвоювати імена: Сергія Стадника, Максима Баранова, Руслана Сторчеуса, Олега Пєшкова, Олега Гребінського, Олександра Чернова, Олександра Райхерта, Дмитра Арціленко, Олександра Меленчука, Максима Жекова, Олексія Марченка, Андрія Брауха, Олега Чихуна, Олександра Євсюкова, Ігоря Патука, Федора Угрина, Кирила Григорюка, Андрія Тихолоза,Юрія Зубова,Романа Набєгова, Владислава Ковальова, Павла Мазура, Михайла Шульца, Ігоря Шпака, Сергія Колотаєва.

Правда, перш ніж присвоювати новим алеям імена загиблих, КП “Гарантія” має отримати письмову згоду родичів.

Землю – кому?

У порядку денному було багато земельних питань. Серед них – про відмову у виділенні земельної ділянки Юрію Бичковському. Нагадаємо, з цією  ділянкою пов’язано, як мінімум, два скандали. Перший – на ґрунті ймовірного самозахоплення Юрієм Бичковським землі і будівництва там житлового будинку замість центру реабілітації воїнів-інтернаціоналістів. Другий - побиття фахівця херсонської ДАБІ, який прийшов перевірити законність будівництва.

Депутати вирішили – Юрій Бичковський може продовжувати будувати далі. Міський голова Володимир Миколаєнко пояснив це рішення тим, що міськрада не може відмовити людині в праві користування ділянкою, якщо не були виявлені порушення. Дивно, якщо врахувати, що міський ДАБІ не був допущений на об’єкт для виявлення цих самих порушень.

Ідеї – без грошей

На сесії міськради розглянули питання про впровадження в Херсоні громадського бюджету. Що це таке? Кожен херсонець зможе запропонувати власний проект, на реалізацію якого можуть виділити бюджетні гроші.

Автором проекту може стати громадянин Херсона, якому виповнилося 16 років.

Проекти будуть ділитися на дві категорії: малі і великі. Перша – від 20 до 200 тисяч гривень. Великі – до мільйона. Загальний обсяг суспільного бюджету (бюджету участі) на один бюджетний рік становить не менше 1% від затвердженого обсягу власних і закріплених доходів загального фонду міського бюджету. Але не менше 5 млн. грн.

На офіційному сайті міськради створять електронну систему “Громадський проект”. Саме через неї херсонці і зможуть пропонувати свої ідеї. Вимоги до проектних пропозицій: він має бути актуальним, з лаконічною назвою та впровадитись упродовж року.

Аби подати заявку, треба назбирати не менше 25-50 підписів членів територіальної громади. Переможця визначатимуть онлайн голосуванням і голосуванням бюлетенями. Також розглядатиме проектні пропозиції Номінаційний комітет.Проект-переможець мають включати до проекту Програми соціально-економіческго розвитку і проект міського бюджету на наступний рік.

Гарна ідея, чи не так? На жаль, всього цього в Херсоні не буде. Подібну ідею підтримало всього 20 народних обранців. Пояснили свою відмову депутати просто – питання не розглядали на комісіях, тому не розуміють, що їм пропонують. А шкода, адже багато міст України вже давно впровадили подібне явище. І стали робити свої населені пункти кращими.

Про їжу та гроші

Після закриття одного пленарного засідання депутати пішли обідати. А після перерви повернулися до роботи. Бо на них чекала відповідальна місія – розподілити 27 мільйонів державної субвенції.

Перед  розподілом грошей народним обранцям дали час для виступів. Хтось говорив про бюджет, хтось про освітлення. Були і такі, хто говорив про…пельмені.  Так, Артем Кияновський звинуватив секретаря міськради Олену Урсуленко в тому, що пельмені її фірми труять херсонців. Начебто туди і м’яса не докладають, і взагалі – роблять невідомо з чого. Жодних конкретних фактів і пропозицій. Що це було? Мабуть, коли, закінчуються вагомі політичні аргументи, хтось вирішує імпровізувати…

Субвенцію депутати розподілили. Проте чомусь не схотіли приймати зміни до Програми ЖКГ. А без цього працівники водоканалу залишились без зарплат, а ЖЕКи без грошей.

На наступній сесії народні обранці вже планують приймати бюджет міста на наступний рік.

Підтримати нас можна тут https://base.monobank.ua/
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ