Підтримати нас

Особливості оформлення ІD-картки переселенцям та тим, хто живе в окупованому Криму

Автор статті
09 листопада 2020 14:00
2,038
Поширити:

У 14 років українцям видають паспорт у формі  ID-картки замість паспорта-книжечки старого зразка. Хто загубив цей документ,  теж отримує паспорт у формі ID-картки. Але переселенці та ті, хто приїжджає з окупованого Криму, мають надавати більше документів для його оформлення.

Що потрібно для оформлення ID-картки у 14-18 років 

У 14 років ID-картку видають безкоштовно. Для цього потрібно особисто звернутися до будь-якого територіального підрозділу Державної міграційної служби України (далі — ДМС). Під час оформлення заяви там робитимуть фото та скануватимуть відбитки пальців. Юристи громадської організації “КримСОС” зазначають, що для деяких переселенців можуть робити винятки та приймати документи без їх присутності.  

“Якщо людина не може самостійно пересуватися, відбуває покарання в місцях позбавлення волі чи лікується — документи для оформлення ID-картки надає уповноважена особа, у передбачених чинним законодавством випадках”, — розповідає Ольга Куришко, координаторка юридичного напряму ГО “КримСОС”

У Херсоні подати документи можна до управління ДМС Херсонської області за адресою: вул. Перекопська, 168, та до територіальних підрозділів, адреси яких можна переглянути на сайті ДМС. Заяву приймуть й у ЦНАПах на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом. 

Радимо попередньо уточнити графіки роботи під час карантину за номером “гарячої лінії” ДМС в Херсонській області (0552) 35-40-56 та “гарячої лінії” Херсонської ОДА 0-800-50-40-77, +380 (552) 264-234, +380 (67) 81-91-722.

Обов’язково з собою потрібно взяти наступні документи:  

  • Свідоцтво про народження та паспорти батьків або одного з них, які є громадянами України.  
  • Ідентифікаційний номер (при наявності) 
  • Будинкову книгу або картку Ф.16, що підтверджують реєстрацію місця проживання дитини до 2014 року.  
  • Свідоцтво про одруження, зміну прізвища, тощо. Для батьків дитини такі документи необхідні для підтвердження родинних стосунків. 

“При оформленні паспорта, на вимогу заявника, у підрозділі ДМС чи ЦНАПі видають довідку з фото. За цим документом людина може перетнути адміністративну межу з Кримом до моменту отримання ID-картки, — зазначає Олексій Тільненко, координатор Херсонського офісу ГО “КримСОС”. —  Проте останнім часом з боку окупаційної влади були перешкоди. Від наших громадян вимагали оригінал паспорта  при перетині КПВВ в бік материка. Людей просто відмовлялися пропускати за такою довідкою”. 

Особливості отримання картки після 18 років та при втраті документу 

Вартість ID-картки тим, хто хоче обміняти чи загубив паспорт, — 345 грн. Паспорт нового зразка мають виготовити за 20 робочих днів з дня подання заяви. Але якщо хочете забрати документ за 10 робочих днів, — вартість зросте до 471 грн. 

Тим, хто обмінює старий паспорт на  ID- картку, додатково потрібно сплатити держмито - два неоподатковуваних мінімуми доходів громадян (34 грн) 

“На період дії карантинних обмежень ID-картку оформлюють у будь-якому відділі ДМС. Посадові особи не мають законних підстав відмовити, без урахування, де саме проживає людина, — розповідає Олексій Тільненко. — Раніше з такою проблемою часто стикалися громадяни, які мають “прописку” в ОРДЛО, але проживали на підконтрольній території за межами Донецької чи Луганської областей та не мали довідку ВПО.

Складніша процедура отримання ID-картки для осіб, які отримують паспорт вперше після 18 років. У цьому випадку необхідно проходити процедуру встановлення особи з актом впізнання. Для цього потрібно привести ще й родичів, які документально  підтверджують родинні стосунки. Якщо цього не зробити, то ДМС відмовить у видачі паспорта, а особі необхідно буде звернутись до суду. І тоді процедура розтягнеться мінімум на два місяці. 

“Зверну увагу, що коли отримуєте паспорт вперше після 18 років та замість втраченого, необхідно звертатися лише в підрозділи ДМС” — зазначає Олексій Тільненко. 

Також юристи КримСОС нагадують: законом заборонено вимагати інформацію про етнічне походження, расу, політичні, релігійні чи інші переконання, про стан здоров’я або статевого життя.  Якщо виникають проблеми з оформленням ID-картки чи інших документів — звертайтесь до юристів Херсонського офісу ГО “КримСОС” за номером (095) 277-53-55 (мобільний та Viber). Або користуйтесь чат-ботом CrimeaIsUaBot  у Telegram.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ