Підтримати нас

Орхідейне поле на Кінбурській косі вціліло під час пожеж

Vgoru
Автор статті
20 травня 2022 06:52
1,038
Поширити:

Найбільше в Європі орхідейне поле  на Кінбурнській косі, площа якого сягає понад 60 гектарів, від пожеж не постраждало. 

Так стверджує управління екології та природних ресурсів Миколаївської облдержадміністрації.

Це засвідчує космічний знімок. Нагадаємо, пожежі на Кінбурні розпочалися в середині квітня від обстрілу російських окупантів. І саме вони не давали гасити вогонь місцевим мешканцям та пожежним бригадам. Екологи заявляють про значні згубні наслідки для флори та півострова. Передусім - це знищення значної площі лісів, на відновлення яких потрібно багато років. Це знищення видового різноманітття флори та фауни. Серед них багато видів, занесених до Червоної книги України, Європейського червоного списку, що перебувають під загрозою зникнення видів.

Як пише Кінбурн, відсутність дощів спричиняє високий рівень пожежної небезпеки для  лісів, що незрівнянно посилено війною та нелюдським ставленням окупантів. Так, заборона окупантами гасіння пожеж, викрадання у місцевих громад протипожежного обладнання є як злочином проти життя людини, так і міжнародним екологічним злочином.

Пожежа охопила  Василівське та Геройське лісництва, постраждали національний природний парк «Білобережжя Святослава», регіональний ландшафтний парк «Кінбурнська коса», «Чорноморський біосферний заповідник», Нижньодніпровський національний природний парк. Зараз місцеві жителі та працівники природоохоронних та лісогосподарських установ героїчно не дають пожежі рухатись у напрямку населених пунктів та національного парку Білобереззя Святослава, але загроза для НПП досі існує.

Півострів оповитий густими хмарами диму. А зараз найактивніший час розмноження та гніздування птахів (орлан білохвіст, пісочний морський, лежень, кулик довгоніг), тож наслідки й збитки від пожежі для фауни, на жаль, примножаться в декілька разів.

Наразі, за даними  знімків з космосу та інформації від місцевих, пожежі тривають.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ