Підтримати нас

Олешківська об’єднана громада: бути чи не бути

19 травня 2017 07:15
224
Поширити:

Таке гамлетівське питання і досі висить в повітрі.

Аби знайти відповідь, міська рада Олешок ініціювала проведення громадських обговорень. Подію призначили на 11 травня 2017. З людьми мали обговорити ініціативу - об’єднатися місту з Солонцями, Пістепним, Козачими Лагерями , Раденськом, Пісчанкою, Правими та Лівими Сагами в єдину територіальну громаду. От лише про такий важливий захід в місті знали одиниці. А час і місце проведення змінювали аж тричі! Спочатку хотіли розміститися у маленькій сесійній залі. Але здоровий глузд переміг і людей запросили до просторої зали Олешківського будинку культури.

Арахіс проти політики

Реєстрація мала розпочатись у 16.30. У холі люди переважно пенсійного віку та працівники міських комунальних підприємств. Обговорюють заморозки, неврожай фруктів. А кілька жіночок голосно ділилися секретами висадки арахісу. І по їх обличчях було помітно, що це їм набагато цікавіше, ніж політичні питання.

Залу відкрили, прийшов перший заступник міського голови Олешок Дмитро Чурсін. Зала дуже швидко наповнилась людьми, зареєструвалось 303 мешканці.

Міський голова Олешок подякував присутнім за те, що прийшли, запевнив, що питання об’єднання – дуже важливе. І майже одразу передав слово першому заступнику голови Олешківської райдержадміністрації Костянтину Буганову.

- Позиція райдержадміністрації  однозначна – Олешківській об’єднаній громаді бути. Згідно з перспективним планом, у нашому районі має бути 4 ОТГ: Великокопанівська, Виноградівська, Маячківська та Олешківська. До останньої мають увійти села Підстепне, солонці та Козачі Лагері. Ми об’їхали майже кожне село, пояснювали людям, які вигоди отримає громада від об’єднання. У Солонцях і Підстепному громади вже обговорювали цю ініціативу. Люди за об’єднання. У вас зараз для цього все є. Єдине, що необхідне, - воля людей. Якби ми об’єдналися ще рік тому, то лише б виграли від цього. – зазначив у своєму виступі Костянтин Буганов.

Далі були слайди. А саме – коротка презентація з розряду «було-стало». Ідея може і добра, але діаграми були настільки дрібними, що і з першого ряду прочитати їх було дуже складно. Що ж тоді побачили люди на останніх кріслах?

Людям пообіцяли, що після об’єднання бюджет збільшиться аж до 132 мільйонів гривень. Та й землі стане на 39 тисяч га більше. Тільки за ці кошти громада має фінансувати усі школи, садки, заклади культури. Але фінансисти підрахували, що грошей вистачить. Ще й мільйон залишиться, і його можна буде витратити на щось корисне. Будемо відвертими – це не дуже велика сума. І доведеться вибирати, на що саме їх витратити.

А депутати - проти

Люди мовчки слухали. По їх очах було помітно, що все це вони чують вперше. Тому і питань виникло багато: чи збережуть лікарні, садочки, школи. Та найбільше запитань булло у міських депутатів. Вони  дуже  хотіли показати присутнім, як піклуються про людей. Тож закликали  підходити до цього питання з «холодною головою» і почекати ще. Чому? Бо після створення об’єднаної громади люди будуть обирати не лише голову ОТГ, а й депутатів. І багато хто з нинішніх обранців  не хоче втратити  своє крісло.

За об’єднання виступив голова Солонцівської сільради Юрій Солдатов:

- Солонцівська громада ще рік тому провела опитування місцевих жителів. І 80% людей готові об’єднатися з громадою  Олешок. Сьогодні 8 міських автобвсних рейсів з Солонців йдуть в Олешки. З якого ще села є стільки рейсів? У нас половина села працює в Олешках, друга половина – в Херсоні. Тобто, дохід люди несуть у міську громаду. В Солонцях є проблеми. Зараз громада збиткова. У нас 6000 га землі, з яких 5 тисяч – під лісами. Єдина пустеля  в Європі  саме в нас – відомі Олешківські піски. Є в нас ще плавні. І вони не увійшли то Національного парку. Тобто там можна   розвивати туризм, полювання, рибалку. Зараз в нас ведуться переговори з білоруським інвестором, який хоче зайти на Солонцівський оптовий ринок. Проте все це самі ми не потягнемо, у нас    немає грошей. Коли  об’єднаємося, будемо разом шукати виходи, шукати інвесторів і допомагати одне одному. Я хочу, щоб громада була об’єднана,  – заявив Юрій Солдатов.

Свою думку висловив і голова Підстепненської сільради Сергій Шаров.

-Ми провели по Підстепному та по Піщанівці соцопитування. У Підстепному за об’єднання виступають 80-85% людей, а у Піщаному -  50 на 50. Наша громада також не проти об’єднання. Багато тут казали про те, що треба ще зачекати, ретельніше вивчити питання. Скільки ще чекати?  Ще восени минулого року до нас приїжджала робоча група, вивчала ситуацію з об’єднання.    А віз і нині там, – зазначив    Сергій Шаров.

На питання, що виникали у людей, відповідали спеціалісти Херсонського регіонального відділення Асоціації міст України. Його виконавча директорка Лариса Оленковська звернулась до людей:

-Ніхто не каже, що буде легко. Проте потрібно змінювати підходи в керуванні. А ми будемо допомагати писати громадам проекти їх на розвиток.

І люди - проти

Наприкінці слухань марно намагався достукатися до людей в.о. першого заступника голови ОДА Дмитро Бутрій.

-Це нормально, що у вас багато сумнівів. Проте часу для них майже не лишилося. Об’єднана громада –  зовсім інший вид не лише управління, а ставлення до людей. Основний принцип децентралізації – щоб кожен з вас став господарем на своїй землі.  Я сьогодні побачив, що сільські ради більше хочуть об’єднання, ніж міська рада. Цей фінансовий ресурс дасть вам змогу розвиватися,  – заявив   заступник глави ОДА.

Не дуже переконливо, як для державного службовця. Жодної конкретики та аргументів. Тож і не дивно, що дехто з присутніх звинуватив чиновника у тому, що він приїхав  насильно заганяти людей в громади. Як колись  примушували вступати в колгоспи.

Після  обговорень та взаємних звинувачень, розпочалося голосування. Ініціативу підтримало лише 89 людей. І вона гучно провалилась. Дехто з людей, виходячи з зали, заявляв, що їх зігнали насильно. І що працівники комунальних установ просто не могли підтримати ініціативу, бо за ними спостерігав міський голова.

Кома, а не крапка

Далі розпочалося найцікавіше. Усі баталії перейшли до соціальних мереж. Так, власну позицію нарешті озвучив міський голова Олешок Дмитро Воронов:

- Я "за" створення ОТГ з адміністративним центром в нашому місті. Під час наступної сесії буду наполягати на створені нової робочої групи! Запросимо туди крім депутатів міськради  профільних фахівців та сільських голів з тих населених пунктів, з якими у найближчому майбутньому ми можемо стати однією родиною. Якщо Козачі Лагері та Раденськ мають сумніви, як і ми (Олешки), то потрібно разом нам продовжити вивчення цього питання. Поїдемо до створених ОТГ за досвідом і ще посилимо роботу з формування громадської думкки в своїх населених пунктах. Потрібний детальний аналіз статистики і розрахунків. Необхідно отримати цілісну картинку, з усіма можливими плюсами та мінусами, саме для нашої громади. Переконаний, що Олешківській ОТГ бути, бо це дуже необхідна реформа, але поспіхом тут не вийде. Маємо переконатися в необхідності такого рішення. Рішення, заради найкращого життя наших людей! – написав він на одному з Інтернет-ресурсів.

На сторінці у Фейсбук «Децентралізаційний марафон» також з’явилася інформація про слухання. Ось що написали експерти: «Незацікавленість у прийнятті об’єктивного рішення щодо створення ОТГ відчувалася і в застосуванні форми волевиявлення – голосували не відкрито підняттям руки, а шляхом вкидання виданих мандатів лише тими, хто схвалює об’єднання. Як потім з’ясувалося, папірці видавали не всім зареєстрованим, дехто взагалі запізнився, та й у залі під фінал залишилося значно менше людей, аніж було зареєстровано на початку. Втім, їх  ніхто не перераховував  перед початком голосування».

Своє бачення  озвучила і райдержадміністрація. Вона включилася у процес. І вже навіть люди зібрали підписи - в Олешках відбудуться ще одні громадські слухання. Цього разу ініційовані самою громадою. Доки визначаються з датою, в місті хочуть провести кілька дискусій.

Проте громаді не варто забувати про один маленький нюанс. Рішення, яке приймуть на слуханнях, носить виключно дорадчий характер. Тобто народні обранці мають повне право думку народу проігнорувати. За процедурою, ініціативу про об’єднання мають винести на сесію міської ради. І якщо депутати її підтримають, то лише тоді процес об’єднання  піде далі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ