Підтримати нас

Новий законопроект "Про середню освіту": як він регулює мовну сферу

16 травня 2018 01:50
270
Поширити:

Міністерство освіти і науки оприлюднило проект Закону України "Про повну загальну середню освіту" для громадського обговорення.

5 стаття проекту стосується мовного питання. У пункті 1 зазначено, що мовою освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти є державна мова.

У закладах середньої освіти повинні вивчати українську мову відповідно до державних стандартів загальної середньої освіти. Стандарти передбачають вільне володіння мовою всіма випускниками закладів загальної середньої освіти.

Нацменшини мають право вивчати рідну мову в комунальних і корпоративних закладах загальної середньої освіти або через національні культурні товариства. Свою рідну мову вони повинні вивчати разом з державною мовою. У комунальних навчальних закладах початкову освіту державною мовою здобувають в обсязі не менше ніж 10% від річного обсягу навчального часу з поступовим збільшенням такого обсягу до 20%.

Особи, які належать до національних меншин, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу, здобувають в комунальних та корпоративних закладах освіти базову середню освіту державною мовою в обсязі не менше ніж 20% від річного обсягу навчального часу у 5 класі зі щорічним збільшенням такого обсягу (не менше ніж 40% у 9 класі) або профільну середню освіту державною мовою в обсязі не менше ніж 60% від річного обсягу навчального часу.

Перелік предметів, що вивчаються державною мовою і мовою національної меншини визначається освітньою програмою закладу з урахуванням особливостей мовного середовища.

Право навчатися рідною мовою буде реалізовуватися через відкриття окремих класів з навчанням відповідною мовою поряд із державною мовою. Такі класи мають відкриватися за наявності достатньої кількості заяв про мову навчання від учнів або їх батьків, які належать до відповідного корінного народу чи національної меншини. Приватні навчальні заклади самі вирішуватимуть, якою мовою здійснюватиметься навчальний процес. Але вони зобов'язані забезпечити вільне володіння українською мовою.

Декларацію щодо виконання мовної статті закону "Про освіту" та гарантування прав болгарської меншини підписали міністри освіти України та Болгарії. Болгарська меншина в Україні отримає необхідні умови для вивчення та навчання рідною мовою.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів