Підтримати нас

Нотатки із сесійної зали

20 жовтня 2016 12:00
222
Поширити:

Після зміни влади в обласній раді у кулуарах зашепотіли про схожий сценарій і в міській раді.

Переворот відміняється

За планом сесія міської ради мала відбутися 17 жовтня. За кілька днів до цієї дати у багатьох інтернет-виданнях з’явилась цікава інформація. Нібито представники Опоблоку та “Батьківщини”  збирають голоси за відставку секретаря міськради Олени Урсуленко. І нібито вже назбирали. І навіть називалось прізвище людини, яка замінить Олену Борисівну на цій посаді.

Уранці 17 жовтня під стінами міської ради зібрався невеличкий мітинг. Лікарі вимагали не закривати медичну бібліотеку на вулиці Суворова. Потім мітингувальники перейшли до більш теплої сесійної зали. Депутати про щось шепотілися, а повітря наповнювалося напругою.

Перед президією вишикувалися депутатки-жінки на чолі з Оленою Урсуленко. Вона привітала чоловіків із минулим Днем захисника України. Далі були танці та пісні від дітей, навіть хлопчаче тріо із піснею “Океану Ельзи”. Далі жінки пішли вручати чоловікам пакунки із подарунками. Ні, не зі шкарпетками та дезодорантами, як колись на 23 лютого. А з листівками та іконками Покрови Божої матері.

Далі – реєстрація депутатів, гімн і…робота почалась.

Спочатку депутати почали зачитувати власні звернення. Жодного натяку на якусь недовіру Олені Урсуленко. Порядок денний затвердили без жодного натяку на будь-який переворот. Сама ж Олена Урсуленко у перерві прокоментували чутки про її зняття. І заявила, що це елементарна провокація. Усі залишаються на своїх місцях.

Дорогам – оцінки

Слова попросив міський військовий комісар Олександр Зіньковський. І урочисто запросив народних обранців на збори. Відбудуться вони 29 жовтня на військовому полігоні у Раденську. Пообіцяв, що всім дадуть постріляти і навіть покидати гранати.

Депутати внесли зміни до бюджету на цей рік. Зокрема, 2,5 млн грн піде на на придбання контейнерів для вивезення сміття. Ще 3 мільйони – на придбання двох машин для вивезення відходів. Підкинули грошенят і на ремонт доріг – збільшили видатки до 500 тисяч.Потурбувались і про громадян. І дали 285 тисяч гривень на встановлення 8 навісів на зупинках громадського транспорту.

Спеціальна контрольна комісія вивчить стан внутрішньобудинкових проїздів. І хоче започаткувати рейтинг стану доріг у місті. І виставляти їм бали від 1 до 10. Таким чином депутати хочуть побачити, які шляхи потрібно ремонтувати в першу чергу.

У Херсона з’явиться власний значок “Учасник антитерористичної операції”. За два роки на них бюджет витратить 200 тисяч гривень. Самі ж ветерани сприйняли цю новину не дуже радісно. За їх словами, ці гроші краще було б витратити на щось дійсно корисне та необхідне для вояків.

Міська рада збільшила свій штат на 8 одиниць, з яких 3 – в управлінні з питань державного архітектурно-будівельного контролю, 5 – у відділі реєстрації місця проживання громадян. Рішення вступить у дію 1 листопада 2016 року.

Тисячі – на спорт

Депутати проголосували за зміни до Міської програми розвитку фізичної культури та спорту. Додаткові кошти на участь у змаганнях та зборах у розмірі 25 тис.грн. отримала баскетбольна команда “Таврійська зірка”.  На такі ж потреби виділили ФСТ “Спартак” 80 тис. гривень, 34 тис.гривень – Федерації настільного тенісу.

На сесії роздавали і приміщення. Так, сонячні діти Херсонщини отримали приміщення, де планують відкрити спеціальний центр для розвитку дітлахів з таким діагнозом. А Херсонська обласна федерація традиційного окінавського Годзю рю карате-до отримала в безоплатне користування приміщення першого поверху по вул.Михайлівській, 79. Там буде розміщуватися спортивна зала загальною площею 162,6 кв.м. Договір безоплатного користування діятиме 2 роки 11 місяців.

Подовжили строк оренди і тій самій медичній бібліотеці на вулиці Суворова.

Подарунок чемпіонці

Зробили депутати і ще одну добру справу: виділили мільйон гривень на придбання квартири для плавчині, чемпіонки Паралімпіських ігор 2016 Єлизавети Мерешко.

Суд поновив на посаді Інну Трибух. Нагадаємо, до 7 липня 2016 року вона була заступницею мера із питань ЖКГ. Проте депутати своїм рішенням її звільнили нібито “за порушення присяги”. Феміда зобов’язала міську раду  негайно поновити чиновницю на посаді та виплатити їй більше 33 тисяч гривень.

– Це зайвий раз доводить, що жодна політична розправа не пройде. Мені стало відомо, що міськрада тепер не знає, як виконувати це рішення суду. Я хочу нагадати, що один день зволікання із поновленням на посаді Інни Трибух коштує міському бюджету більше 500 гривень, – про це заявив лідер фракції “Батьківщина”  Дмитро Ільченко.

За 7 годин пленарного засідання обранці спромоглися розглянути лише 27 питань. Хоча у порядку денному їх значилось аж 90. Тому міський голова оголосив перерву до середи.

Дубль №2

Зранку, 19 жовтня, депутати повільно заповнювали сесійну залу. Вирішувати питання прийшло 48 народних обранців. Серед них – і затриманий нібито за отримання хабара депутат від “Самопомочі”  Аркадій Подлєсний.

Нaгадаємо, в.o зaммерa Херсoнa Aркaдія Пoдлєсного разом із заступником директора Департаменту ЖКГ Віктором Трамбовецьким затримали 29 вересня. Їх підозрюють в отриманні хабара 80 тисяч гривень. Міський голова відсторонив Аркадія Подлєсного від виконання службових обов’язків.

Свою роботу депутати почали з опалення. Точніше, його відсутності у садках, школах і житлових будинках Херсона.

Коли батареї стануть гарячими? Є дві новини – добра і не дуже. Погана – міські підприємства, які подають опалення, заборгували НАК “Нафтогаз”  11 мільйонів гривень за газ. Три з них – “Херсонтеплоенерго”, ще 8 – Херсонська ТЕЦ. Перший борг місто погасило і підприємство почало запускати котельні. Що робити з ТЕЦ – ніхто не знає. На засідання мали прийти представники цього підприємства і відзвітувати перед депутатами про свою роботу. Ніхто не прийшов. І питання про тепло у половині міста залишилось у підвішеному стані.

Далі депутати перейшли на високі тони. Почали з’ясовувати, хто з них більше любить місто. І хто більше піклується про те, щоб економити кожну бюджетну гривню.

Наприклад, Артем Кияновський голосно заявив, що більше не буде виступати стосовно бюджетних питань. А якщо побачить “щось не те”  у запропонованих витратах, то звертатиметься до правоохоронців. І взагалі, за словами депутата, ставити на голосування треба кожну статтю запланованих витрат. Можливо, так і треба. Тільки у понеділок з аналогічною пропозицією виступив депутат від БПП Михайло Лінецький. Тоді його колеги ідею не підтримали. Серед них – і Артем Кияновський.

За землю – гроші

Після з’ясовування стосунків, депутати все ж вирішили попрацювати. І навіть зробили добру справу. І виділили кільком десяткам учасників АТО земельні ділянки у мікрорайоні “Корабел”. Але і тут не обійшлося без зауважень. Так, народні обранці планують прийняти норму, за якою учасники АТО не зможуть продати отриману від міста землю протягом кількох років. А до бюджету на наступний рік секретар міськради Олена Урсуленко запропонувала закласти кошти на грошову компенсацію. Тобто у бійця буде вибір: або отримати земельну ділянку, або грошову компенсацію, рівноцінну вартості ділянки.

Порівняно із понеділком, народні обранці трохи прискорилися. І за три години роботи розглянули аж…10 питань. У такі моменти радієш, що депутати міськради не отримують зарплату з бюджету.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ