Підтримати нас

Норвегія допоможе Україні реформувати освіту

Автор статті
18 листопада 2018 10:00
591
Поширити:

Норвегія та Україна обмінюватимуться досвідом та підтримуватимуть контакт у межах впровадження національних реформ освіти. Відповідної домовленості вдалося досягти на зустрічі Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич з Міністром освіти і інтеграції Норвегії Яном Торе Саннером в місті Осло.

У той час як реформа Нова українська школа впроваджуватиметься порічно впродовж 2018-2029 років, реформа шкільної освіти Норвегії здійснюватиметься в межах 2020-2032 років.

«Наша реформа шкільної освіти стартувала цього року – вона є пріоритетом Уряду та держави загалом. Хочу підкреслити, що, говорячи про середню освіту в Україні, ми маємо на увазі близько 3,9 млн школярів, 441 тис. вчителів, понад 16 тис. шкіл. Це величезна система, і для нас це також виклик. Для розуміння, кількість дітей в нашій системі шкільної освіти еквівалентна 74% усього населення Норвегії. Робити такі трансформації Міністерство наодинці не може, і ми, зокрема, вдячні Вергеланд Центру, який заснований Радою Європи та Норвегією, за підтримку змін, адже він став дійсним партнером для нас для впровадження демократичного врядування у наші заклади освіти, розвитку громадянської компетентності», - розповіла Лілія Гриневич.

Вона також запропонувала укласти двосторонню угоду чи меморандум про співпрацю у сфері освіти і науки між Україною та Норвегією, оскільки сьогодні уся співпраця відбувається без такого документу і визначених пріоритетів.

«Побудова партнерства з Україною – важливий напрям роботи для нас. Ми підтримуємо низку реформ, які здійснює сьогодні ваша держава. І ми хочемо й надалі бути для вас хорошим партнером, тому ми можемо розглядати різні формати для покращення нашої взаємодії. Ми також хочемо, щоб між Норвегією та Україною було більше горизонтальних зв’язків – між окремими інституціям, університетами тощо. Я підтримую важливість розвитку демократичних цінностей у школі - розвитку критичного мислення, здатності культурної дискусії, медіаграмотності, яка вкрай важлива для життя в сучасному демократичному суспільстві. В Норвегії ми намагаємось розвивати ці речі з дитячого садка. Ми також зараз затверджуємо нові стандарти загальної середньої освіти, реформа розпочнеться у 2020 році з першого класу, і порічно впроваджуватиметься до 2032-го», - повідомив Міністр освіти і інтеграції Норвегії.

Він наголосив, що їхній попередній стандарт був занадто перевантажений вимогами, і зараз вони хочуть визначити та сконцентрувати увагу дітей на основних напрямах навчання.

«Реформування та зміни Держстандарту – вкрай складний процес, оскільки потребує залучення великого кола людей та пошуку консенсусу. Ви, певно, розумієте це. Йдеться про визначення ядра знань, а у різних людей різні уявлення про дійсно важливу інформацію, яку мають знати всі діти. Особливо це стосується, наприклад, вивчення історії», - зазначив Ян Торе Саннер.

Обмін досвідом допоможе обом країнам знаходити діючі механізми та ділитися освітніми практиками, які справді показали свою ефективність під час впровадження.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ