Підтримати нас

Нітрати «за парканом», або Як вберегтися від отруєнь ранніми овочами

Автор статті
06 березня 2020 11:37
681
Поширити:

Хоча цього року на Херсонщині поки що не зафіксовано жодного випадку отруєння нітратами, охочим поласувати ранніми овочами від вітчизняного сільгоспвиробника слід бути дуже обачними.

За словами начальника Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби у Херсонській області Віталія Боярського, саме о цій порі овочі особливо «багаті» на нітрати. Як він стверджує, Безпечною є тільки та плодоовочева продукція, що реалізується на продовольчих ринках, у магазинах та супермаркетах, де здійснюється офіційний контроль державними лабораторіями ветсанекспертизи. До  того ж, на кожну партію овочів повинен бути висновок лабораторної експертизи. Споживач має повне право вимагати від продавця цей документ. До того ж, покупець може самостійно перевірити товар на вміст нітратів, звернувшись до ветсанлабораторії, яка діє при кожному офіційному ринку.

Віталій Боярський наголошує, що в домашніх умовах визначити рівень нітратів неможливо. Це можна зробити лише в акредитованих лабораторіях, яких тільки у Херсоні налічується 10.

Начальник Управління ГУ Держпродспоживслужби застерігає  від придбання ранніх овочів та зелені на стихійних ринках та в продавців, які стоять обабіч офіційних торгових місць, так би мовити, «за парканом». Незважаючи на щорічні рейди контролюючих органів, їх кількість не зменшується. Як правило, ці люди або не бажають проводити експертизу своєї продукції, або ж вони просто отримали негативний лабораторний висновок.

Начальник Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби у Херсонській області Вiталiй Боярський.

Якщо все ж таки сталося отруєння, і покупець підозрює, що причина у придбаному продукті, то він має право звернутися до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, адже в такому випадку можуть бути порушені їх права в частині дотримання харчового законодавства. Тоді фахівці управління мають підстави виходити на перевірку такої торгівельної точки.

Для кожного виду овочів та зелені існують допустимі норми вмісту нітратів. Наприклад, для петрушки, кропу та селери це 600 міліграмів на кілограм, а для картоплі близько 40 мг/кг. Рівень шкоди від такої продукції залежить від того, скільки її вжити у їжу. «До речі, щодо вмісту нітратів, не так небезпечні овочі, як сиров’ялені м’ясні продукти, - зазначає Віталій Боярський, - Під час консервації для надання їм гарного рожевого кольору додаються нітрити. Через такі продукти якраз відбувається найбільше накопичення нітратів у людському організмі. Тож якщо ви полюбляєте вживати сиров’ялену ковбасу, заїдати її ранньою петрушкою, редискою та огірками, а на свята ще й запивати алкоголем, то ви ризикуєте перевищити свою норму нітратів і отримати отруєння».

Та поки що на ринках області переважає експортована овочева продукція, завезена з Туреччини, Єгипту та інших країн. За словами Віталія Боярського, якраз іноземні овочі є найбільш безпечними щодо рівня вмісту нітратів, адже під час експортування вони проходять ретельну перевірку. На жаль, цього не можна сказати про овочі деяких вітчизняних виробників. Переважно це недобросовісні сільгосппідприємства чи фермерські господарства, які належать до середнього бізнесу. З українських ранніх овочів на ринках поки що можна придбати лише томати та огірки. Та вже дуже скоро вони почнуть масово завозити ранню капусту, зелену цибулю, кабачки, перець тощо. І тоді ризики отруєнь нітратами для необачних споживачів значно зростуть.  

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ