Підтримати нас

Незнайки та хабарники-філософи

Автор статті
23 червня 2016 12:28
614
Поширити:

Реформу правоохоронної системи в Україні називають ледь не єдиною, яка справді втілюється в життя.

Спочатку на вулиці усіх обласних центрів вийшли нові патрульні поліцейські. Зараз проходить атестація старих міліцейських кадрів. На жаль, процес очищення майже з самого початку супроводжується низкою скандалів. Так, у Житомирі членом атестаційної комісії став кримінальний авторитет на прізвисько “Москва”. Хоч і подавав свою кандидатуру від федерації східних єдиноборств. Представники громадських рухів “Автомайдан”, “Народний тил” та “Combat-UA” взагалі відмовилися брати участь у переатестації працівників МВС . Активісти стверджують, що нині вони не мають жодного впливу у комісіях, завданням яких є ухвалювати рішення – звільнити чи залишити поліцейського на посаді.

А судді хто?

У Херсоні заявки на участь в переатестації подали 70 представників різних організацій. Такою активністю ми неабияк здивували співробітників Департаменту кадрового забезпечення Нацполіції та рекрутингового центру. Саме вони вирішували, хто з претендентів стане членом атестаційних комісій. Які аргументи враховувалися при виборі кандидатів – загадка. До “фіналу” пройшли 18 чоловік. Серед них і автор цих рядків. Хоча заявки подавали ще кілька представників Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я, газети “Вгору” та “Правового простору”.

Членами комісій стали журналісти, волонтери, помічники народних депутатів, юристи, підприємці та громадські активісти, серед яких кілька несподіваних особистостей. Так, наприклад, серед учасників атестації був Роман Цвях. Його називають “трубачем Майдану”, він балотувався на посаду селищного голови Антонівки. А ще він очолює громадську організацію “За президента України” . В Інтернеті майже немає інформації про їх діяльність. Хоча організації вже три роки.

Переатестовувати міліцію/поліцію запросили і члена ГО “Передмістя” Тетяну Докучаєву. Організація існує з 2009 року, очолює її селищний голова Антонівки Ігор Семенчев. Сама Тетяна є приватним підприємцем і балотувалась до херсонської міськради від партії “Наш край”. І на одній з сесій міськради вона побилася із представницею херсонської самооборони Інною Усачовою.

Хто нас захищав

Під дверима кабінетів обласної поліції – черги. Правоохоронці різного віку та звань читають Конституцію і повторюють записи з блокнотів. І чекають, коли їх покличуть на співбесіду.

Усього атестаційних комісій було шість. І складалися вони з шести чоловік: двоє представників штабу Національної поліції, представник нової патрульної поліції і три представники громадськості.

Приємно здивувало, що жодного тиску на неполіцейських не було. Думки та пропозиції враховувалися. Поступок не робилося нікому. Усі члени комісії підписали документ про нерозголошення. Тому називати прізвища поліцейських ми не можемо. Як і питання, які ми ставили.

До співбесіди усі правоохоронці здавали тести на логіку та знання законодавства. Виявилося, що у них проблеми і з першим, і з другим.

Кого ж ми атестували? Керівників підрозділів і відділків середньої ланки. В основному, чоловіки. Усі відрізнялися не лише досвідом роботи, а й віком. Так, одному із керівників районного відділу дільничних ледь виповнилось 26 років. Проте він уже має більше 20 дисциплінарних стягнень. Що ж накоїв? Нічого, просто “прокуратурі потрібно було робити показники”. А хлопець виявився наймолодшим у колективі. Проте було і одне реальне порушення. Правоохоронець їхав на скутері без шолома. За що і отримав 51 гривню штрафу.

Дуже багато тих, кого ми атестували, виявились “Незнайками”. Вони не знали законів, які мали виконувати. Навіть не могли відповісти, як швидко мають розглядатися звернення громадян та на який час можна затримувати людину. На додачу не змогли назвати прізвище президента України. І ці люди мали б нас захищати!

У декількох поліцейських виявилось дуже філософське ставлення до хабарів. Мовляв, а що ж вважати за хабар? Якщо людина хоче віддячити – як їй відмовити? Декілька людей упевнено заявили, що грошей ніколи ні з кого не вимагали. Проте були випадки, коли потерпілі самі заправляли авто поліції, аби ті змогли доїхати до місця злочину.

Найколоритнішим співрозмовником для нашої комісії став колишній даішник. Він не зміг назвати жодного закону, навіть “найприбутковішу” статтю за керування напідпитку відгадав не з першого разу. Ось лише кілька його цитат: “Я хабарів не брав. Люди самі приходили і пропонували матеріальну допомогу на бензин і на форму”, “Сміття з хати ми не виносили. Тому корупціонерів карали самостійно”, “У нас же карають не за хабарі. А за те, що попався”.

Загалом, із 14 кандидатів наша комісія звільнила з посад двох, понизили одного, і навіть одну людину підвищили. Інших лишили на посадах.

З перших вуст

Ми попросили членів інших комісій поділитись власними враженнями від атестації херсонських правоохоронців.

– Наша комісія лишила на колишніх посадах одиниці, більшість атестованих понизили. Так, наприклад, понизили в посаді одного із керівників поліції в Голій Пристані.

Було виявлено схему закриття кримінальних проваджень за фактом отримання неправомірної вигоди. А саме: слідчий вимагав від порушника 15 пачок офісного паперу (це десь 1500грн.). Зрештою і справа, і перевірка діяльності правоохоронців була закрита місцевою прокуратурою. Зі слів атестованого, корумпований слідчий уже написав рапорт про звільнення за власним бажанням. Проте в Головному управлінні обласної поліції про це нічого не знають. Комісія припустила, що її вводять в оману. Сподіваємося, що реформа поліції справді змінить як ставлення людей до правоохоронців, так і правоохоронців до несення служби та служіння народу, – поділилась враженнями представниця “Добровільної народної дружини самооборони Херсонської області” Інна Усачова.

Про власні враження від першого дня роботи в комісії поділився на власній сторінці в Фейсбук Іван Антипенко. Він представляв агентство громадської журналістики “МОСТ”.

– В комісії від громадськості потрапили явні клоуни і корупціонери, є “мусорські” друзі, але є і адекватні люди. У мене комісія норм: довго опитуємо і про все. По факту із 14 кандидатів відмовили двом, на пониження посади – трьох, залишити на посаді – дев’ять. Були кандидати з районів (Каховський, Іванівський, Нижньосірогозький, Каланчацький). Це керівники середньої ланки. Залишили людей недурних і які не мають великої ваги в структурі (кадровики), а також є реально адекватні люди, які стараються, мають результати і амбіції розвиватися. Результати по всіх будуть відомі через пару тижнів на сайті Нацполіції. Але були й жорсткіші комісії. В одній із 15 відмовили 7 кандидатам.

Очистити ряди поліції виявили бажання не лише громадські активісти. А й народні обранці. Єдиною депутаткою у складі атестаційних комісій виявилась представниця “УКРОПу” в обласній раді Оксана Булахова.

– Члени нашої комісії дуже жваво обговорювали кожного кандидата, кожен висловлював власну думку. А потім намагалися дійти спільного знаменника. Кандидати були різні. Були і справжні професіонали своєї справи. Ті, хто готовий працювати для людей. І ті, хто навіть не розуміє власних посадових обов’язків. Навіщо я туди пішла? Один із поліцейських наприкінці співбесіди сказав “Я дуже радий, що проходить атестація. Так, це нерви, тести, безсонні ночі. Проте це реальний шанс очистити ряди від тих, хто ганьбить поліцію”. Саме задля цього я і пішла працювати в комісію.

Ризики

За підсумками переатестації, наприклад, у Києві звільнили 80% керівництва вищої ланки і 70% – середньої. Проте є і зворотній бік очищення. По всій країні співробітники, що не пройшли атестацію, поновлюються на посадах через суди. Глава Нацполіції України Хатія Деканоїдзе вважає, що таке явище може знищити усю реформу поліції. Бо правоохоронці змінюються, а суди – ще старої системи. Одне рішення є і по Херсонській області.
Стара система усіляко опирається змінам. Проте ми маємо знищити “шкідників” . Інакше усі подальші реформи просто не матимуть сенсу.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ