Підтримати нас

Невдоволення рівнем знань – це загальна тенденція у світі

08 вересня 2016 13:00
615
Поширити:

Неймовірно швидкий темп розвитку світу, глобалізаційні процеси, розширення можливостей для громадян навчатися за кордоном чи дистанційно надзвичайно гостро ставлять питання якості та конкурентності освіти української, реформування якої, на жаль, без помітних результатів, триває вже два десятиліття.

Укрінформ вирішив поговорити про кроки, необхідні для підвищення рівня освіти в Україні, із заступником голови Асоціації інноваційної та цифрової освіти України, радником Міністра юстиції України Віталієм Гдичинським.

- Пане Віталію, наразі в Україні існує велике невдоволення якістю освіти: чому так?

- Насправді невдоволення рівнем знань – це на сьогодні загальна тенденція у світі. Навіть у США та країнах Європейського Союзу також є проблеми з тим, що той багаж знань, з якими виходять випускники навіть дуже престижних університетів зі світовим ім’ям, не є гарантією успішної майбутньої кар’єри та щасливого життя в цілому. Очевидно, що сучасний світ стає настільки динамічним і непередбачуваним, що класичні предмети, які викладаються, не дають відповіді на ті виклики, що постають перед людиною у «дорослому» житті.

- Чи є рецепт виправлення такої ситуації? Що робити, щоб повернути довіру до українських вузів?

- Що робити. Перш за все, треба обрати ефективну стратегію розвитку системи освіти в Україні. Наразі у вітчизняній системі освіти розпочались позитивні зміни – намагання наздогнати кращі існуючи традиції, перш за все, в європейській системі освіти. Але і там є певні системні проблеми. Тому, на мій погляд, Україна наразі має унікальну можливість не намагатись наздогнати, а зробити якісний ривок і стати лідером у цій галузі, щоб бути прикладом для інших країн, оскільки сьогодні жодна країна не має стовідсоткового рецепту, і всі знаходяться у пошуку оптимального рішення, а значить, у більш-менш, рівних стартових умовах.

Саме з метою вивести Україну у лідери в сфері освіти наша команда, яка вже не перший рік реалізовує інноваційні освітні проекти об’єдналась в Асоціацію інноваційної та цифрової освіти, щоб допомогти, перш за все Міністерству освіти та науки України, в проведенні реформи, оскільки освітня стратегія формується саме там. Ми переконані, що сфера освіти повинна якісно забезпечувати інтелектуальній капітал держави – це не є нашою роботою, за яку ми отримуємо кошти, це є нашим хобі, це те, що ми вважаємо одним з основних елементів для успішності та міцності нашої держави.

- І які саме кроки необхідно здійснити для цього?

- Для цього необхідно здійснити цілий комплекс заходів. Але розпочати треба з головного – зі змісту освіти. І тут напівзаходи не дадуть бажаного результату. Та система, яка формувалась у середніх віках з єдиною метою – швидко навчити людей читати та писати, і є основою системи освіти досі у світі, має бути змінена. Повинні з’явитись нові предмети, яких не було раніше, але які зможуть підготувати людину до життя у сьогоднішніх реаліях. Наприклад, наразі у найпрогресивніших навчальних закладах починають навчати фінансовій та цифровій грамотності, здоровому способу життя, а також – як бути успішним та щасливим, адже це те, чого прагне кожна людина, але мало хто насправді може назвати себе такими.

І саме для цього ми кілька років тому створили інноваційний проект з онлайн освіти - «Академія Навичок», де будь-хто безкоштовно може навчатись «життєвим цілям» за допомогою системи відео-лекцій та тестових завдань від провідних експертів-практиків: від того, як забезпечити себе матеріально – до громадянської освіти.

- А у Міністерстві юстиції України ви запроваджуєте освітні механізми?

- Так, звичайно! Оскільки я курую Головне територіальне управління міста Києва, ми спільно з керівництвом цієї установи постійно проводимо навчання співробітників цифровій грамотності, комунікації, тайм-менеджменту тощо. А нещодавно запустили проект з вивчення англійської мови он-лайн Lingva.Skills. У рамках цього проекту спочатку навчались виключно співробітники столичного управління, потім Міністр юстиції Павло Петренко запропонував навчати всіх співробітників Міністерства, а наразі, протягом всього двох місяців, проект став настільки популярним та затребуваним, що з проханням навчатись у ньому вже звернулися більше двадцяти державних органів влади. А буквально вчора Державна служба занятості України попросила навчати соціально незахищені верстви населення, перш за все, вимушених переселенців, учасників АТО та членів їх сімей, безробітних. Таким чином, ми маємо вже більше півтора мільйона заявок – і це наразі є наймасовішій освітній проект в Україні. Але ми не плануємо на цьому зупинятися. Попереду багато роботи і ми готові пройти цей шлях, щоб отримати міцну и освічену Україну, на яку будуть рівнятись інші держави.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів