Підтримати нас

“Необов'язкові смерті” і трудова міграція. Чому чисельність українців зменшується

30 листопада 2021 15:00
957
Поширити:

До 2050 року населення України скоротиться до 35 мільйонів людей. Про це свідчать дані, опубліковані в аналітичній довідці ООН, присвяченій демографічним процесам у світі.

Доповідачі зазначають: серед основних чинників, які сприяють скороченню українського населення, - низький рівень народжуваності та високий рівень смертності, а також постійне зростання зовнішньої міграції.

“Недостатній рівень добробуту та відсутність у жінок можливостей поєднувати кар’єру й догляд за дітьми залишається одним із чинників, що заважають українцям мати бажану кількість дітей. Поширеність поведінки з високим ступенем ризику та неінфекційні хвороби є одними з основних причин одного з найвищих рівнів смертності в Європі, особливо серед чоловіків”, - йдеться в документі.

Також аналітики наголошують: близько третини українців помирає до 65 років, хоча принаймні половину цих смертей можна було б уникнути.

Крім того, на постійній основі за межами країни перебуває понад 3 мільйони громадян України (так званих трудових мігрантів), та з кожним роком їх чисельність зростає.

“Високий рівень бідності та труднощі з пошуком працевлаштування з гідною оплатою підсилюються політичними, соціальними та безпековими факторами, які стимулюють міграційних відтік. Майже половина українських мігрантів зайнята в низькокваліфікованих видах діяльності, для яких вони мають зависоку кваліфікацію, їх приваблює поступово полегшуваний доступ до ринків праці в ЄС”, - пишеться у довідці. 

Зазначимо, зараз щодо справжньої цифри, якою обчислюється населення України, ведуться активні дискусії: у них беруть участь як демографи, соціологи й інші вчені, так і громадські діячі. Згідно з даними Держслужби статистики України, на 1 жовтня 2021 року чисельність постійного населення країни становила 41,284,459 особи  (дані не охоплюють населення анексованого Криму). Крім того, у січні цього року міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет у своєму телеграм-каналі опублікував дані так званого "вузького охоплення" (без урахування і Криму, і непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей). Згідно з результатами документа, на 01.12.2019 реальне населення України становило 37 мільйонів 289 тисяч осіб. Тобто вже зараз, навіть за офіційними оцінками урядовця, чисельність населення України майже дорівнює тій, яку прогнозує ООН через тридцять років.

Ця доповідь була піддана критиці:

“Дані статево-вікової структури у проведеній командою міністра Дубілета “Оцінці населення” отримано шляхом множення даних Держстату (про статево-вікову структуру) на 0,888 (або 88,8%)”, - повідомляють в УЦСД.

Також в Інституті підкреслюють: 

“Питань до методології, а відтак і надійності проведеної оцінки, залишається багато. Єдиним правильним рішенням для отримання максимально надійних даних про населення України, є проведення повноцінного перепису населення”.

Тим часом досить високими темпами скорочується й населення Херсонщини. З даних Головного управління статистики в Херсонській області випливає, що на 1 жовтня 2021 року середня чисельність населення регіону становила трохи більше, ніж 1 мільйон 10 тисяч осіб. При цьому за січень-вересень поточного року природне зменшення (тобто перевищення смертності над народжуваністю) склало 7,783 особи. Ще 1,448 осіб із тих чи інших причин покинули межі області. Загалом, як бачимо, населення Херсонщини скоротилося цього року на понад 9 тисяч осіб.

Усього в поточному році померло понад 13 тисяч херсонців. Основна причина смерті – захворювання серцево-судинної системи (7,568 випадків). На другому місці – онкологічні захворювання (1,425 випадків). 649 осіб померло від хвороб органів дихання, 641 – після інфекцій, 610 – через захворювання органів травлення. Одразу 203 випадки припадає на самогубців – дуже високий показник. Для порівняння: у ДТП цього року за звітний період загинуло 78 громадян.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів