Підтримати нас

Недовіру до влади викликають байдужі чиновники

Автор статті
13 листопада 2015 12:30
387
Поширити:

Йосипа Матковського мобілізували у вересні 2014 року. Кілька місяців він воював АТО, був на передовій. У кінці грудня отримав інфаркт. Три місяці проходив лікування. А належний у таких випадках статус інваліда війни зміг оформити тільки 2 листопада 2015 року. Бо чиновники перестраховувалися.

Йосипу Михайловичу Матковському 57 років. Він ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС. Торік у вересні його мобілізували. Воював під Мар’їнкою. На його очах гинули побратими, нарівні з молодими хлопцями копав окопи. Важкі умови та пережите під час боїв далося взнаки. Ще у жовтні у чоловіка почало боліти у грудях. Але Йосип терпів, не до того було... А 29 грудня Йосип Михайлович з пекучим болем за грудиною потрапив до лікарні. Висновок лікарів однозначний – гострий інфаркт. До березня цього року чоловік лікувався. Потім пройшов ВЛК (військово-лікарська комісія), яка визнала його непридатним для подальшої служби. 16 вересня МСЕК (Медико-соціальна експертна комісія) призначила 3-ю групу інвалідності безстроково через “захворювання, пов’язане із захистом Батьківщини”, – цитата із документу.

Наступного дня, 17 вересня, Йосип Михайлович звернувся до управління праці й соціального захисту населення Каховської міської ради із заявою про встановлення статусу інваліда війни та видачі посвідчення. Та лише через місяць, 15 жовтня, отримав лист від управління з повідомленням, що вони не змогли самостійно прийняти рішення за його заявою. Тому звернулися за роз’ясненнями до Департаменту соцзахисту Херсонської обладміністрації, яке в свою чергу звернулося до Міністерства соціальної політики. Тож рішення за заявою приймуть після отримання цих роз’яснень.

Труднощі з прийняттям рішення виникли, мовляв, через різницю формулювання причин настання інвалідності. У довідці МСЕК написано: “захворювання, пов’язане із захистом Батьківщини”. А закон “Про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту” передбачає встановлення статусу інваліда війни для військовослужбовців, які стали інвалідами внаслідок “захворювання, одержаного під час захисту Батьківщини”.

У розпачі чоловік звернувся до юриста Центру правової інформації та консультацій Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров'я Володимира Орловського. Ознайомивись з історією та документами, вирішили разом піти на прийом до директора Департаменту соціального захисту населення Херсонської обладміністрації Геннадія Причини. Той вислухав, пообіцяв розібратися і прискорити отримання роз’яснення від Мінсоцполітики.

І от, 2 листопада, редакція порталу “Правовий простір” дізналася, що Йосипа Михайловича запросили на прийом до начальника Каховського управління соцзахисту населення і видали посвідчення інваліда війни. І одразу ж прийняли документи на отримання пільг.

Виявляється, що для надання Матковському статусу інваліда війни каховським чиновникам, крім Закону, знадобилося ще два персональних роз’яснення від ВЛК Південного регіону та від Міністерства соцполітики. На це пішло півтора місяці.

Коментар юриста

Формулювання довідки МСЕК “захворювання, пов’язане із захистом Батьківщини” повністю відповідає Положенню про військово-лікарську експертизу і за законом “Про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту” надає право на встановлення статусу інваліда війни. Однак законодавство не встановлює строку розгляду заяви про встановлення такого статусу. Це є причиною бюрократичної тяганини, з якою зіткнувся Йосип Матковський. Щоб уникнути або мінімізувати її, слід знати декілька правил.

По-перше, щоб дізнатися про процедуру надання статусу інваліда війни, і які для цього необхідні документи, ви можете звернутися за безоплатною юридичною консультацією до мережі Центрів правової інформації та консультацій (тел. в Херсоні - 099-468-38-48) та до приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини (тел. в Херсоні: 099-790-90-21).

По-друге, якщо вам неправомірно відмовили у наданні статусу інваліда війни, цю відмову можна оскаржити до вищого за підпорядкованістю органу або до суду. При цьому слід зберігати копії своїх заяв і листування з державними органами.

По-третє, звертаючись до державних органів, ви маєте надавати лише ті документи, подання яких передбачено законом. Наприклад, підставою для видачі посвідчення інваліда війни є лише довідка МСЕК про групу та причину інвалідності. Подання інших документів законодавство не передбачає (Постанови КМУ від 12.05.1994 р. № 302 і від 8.09.2015 р. № 685). Подаючи документи, завжди слід просити працівників держорганів надати письмові підтвердження їх отримання, наприклад, опис прийнятих документів, або поставити позначку про отримання на другому примірнику, який залишається у заявника.

Володимир Орловський

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ