Підтримати нас

Не повторити “Бейрут”: чи може вибухнути “українська” аміачна селітра

Автор статті
13 серпня 2020 03:00
704
Поширити:

Недавній вибух у морському порту столиці Лівану Бейруті, як відомо, знищив майже півміста. При цьому понад двісті осіб загинуло і кілька тисяч отримали травми.

Згідно з матеріалами слідства, причиною вибуху стало неналежне збереження звичайної аміачної селітри, яка застосовується в сільському господарстві. Шість років 2,7 тонн цієї речовини, свого часу конфіскованого митною службою, зберігалося в морпорту на складі, і ось в недобрий час якась піротехніка, яка була поруч, загорілася, і запаси речовини здетонували.

У зв'язку з цією жахливою трагедією не випадково, що на подібні небезпечні вантажі в портах звернули увагу й українці. Наприклад, у морпорту "Південний" під Одесою виявили 10 тонн аміачної селітри, що зберігається на портовому складі.

Дізнавшись про цю обставину, в Одесі люди вийшли на протест: кілька десятків активістів провели мітинг біля будівлі Адміністрації МТП “Південний”.

В руках у протестувальників були плакати: “Приберіть селітру з “Південного”, “Порт “Південний” – не Бейрут” і “Широков, покажи селітру”.

Начальник адміністрації порту "Південний" Максим Широков повідомив, що селітра в порту не є загрозою, бо міститься в спеціальних контейнерах - біг-бегах, спеціально призначених для убезпечення вантажів від займання і вибуху.

Перевірки стану небезпечних вантажів пройшли і на Херсонщині.

Так, Анатолій Мальцев,  інженер-технолог компанії DÜNGER,  назвав деякі правила тимчасового зберігання аміачної селітри на промислових виробництвах:

– запаковану в біг-бегах селітру дозволяється зберігати на відкритих майданчиках протягом лише одного місяця;

– це мають бути майданчики з твердим покриттям, стійкі до дії нітрату амонію;

– майданчик повинен мати під’їзні дороги з твердим покриттям і спланований так, щоб не накопичувалася дощова вода;

– аміачна селітра зберігається в штабелях на дерев’яних піддонах;

– в одному штабелі має зберігатися не більше 700 т селітри;

– штабелі накриваються поліетиленовою плівкою для захисту від опадів і впливу сонячної радіації. Сама плівка має бути жовтого кольору. Чорна і прозора категорично не рекомендуються;

– у разі пошкодження м’якого контейнера при зберіганні або розвантаженні селітру відразу ж треба зібрати;

– у процесі тимчасового зберігання слід проводити систематичні спостереження за станом конструкції, покриттям, відсутністю накопичення вологи під плівкою. Один раз на 10 днів проводити вибірковий аналіз статичної міцності гранул, масової частки води і гранулометричного складу.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ