Підтримати нас

Не платіть за холодні батареї

11 грудня 2015 03:00
681
Поширити:

У понеділок, 30 листопада, без опалення залишилися 29 херсонських багатоповерхівок. А все через аварію на теплотрасі. Ремонтні бригади пообіцяли за кілька годин полагодитити магістраль.

Але, на жаль, гаряча вода у батареях не гарантує, що в оселях буде тепло. Що робити, якщо ви у власній квартирі вимушені спати під трьома ковдрами? А рахунки отримуєте, ніби ваша оселя – філія пустелі Сахара. Поради дає юрист громадської приймальні Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я Олена Старюк.

– За законом теплопостачання має бути безперебійним  весь опалювальний сезон. Допускається лише “перерва”  та зниження температури до нижчої за нормативну на 12 годин на добу раз на місяць, – коментує юрист.

За державними санітарними нормами, у житловому приміщенні має бути не менше 18  градусів тепла, а в кутовій кімнаті – не менше 20. Тобто на оплату впливає не те, наскільки теплі батареї, а наскільки тепло в приміщенні. Якщо ж термометр показує нижчу температуру,  ви маєте право на перерахунок розміру плати за теплопостачання.

– Ви можете вимагати зниження плати за опалення на 5 % за кожен градус відхилення від норми. Наприклад, у вашій кімнаті усього 16°C тепла. Відповідно, сплатити за опалення ви маєте на 10% менше. Якщо ж температура впаде нижче 12 °C, споживач має цілковите право взагалі не платити, – пояснює юрист.

Але є два невеликі нюанси. По-перше, ви самостійно маєте потурбуватися про тепло у квартирі. Наприклад, заклеїти вікна чи взагалі замінити на склопакети. А по-друге, балансоутримувач будинку також має подбати про утеплення, наприклад, під’їзду.

Ви усе це зробили, а у квартирі тепліше не стало? Тоді починайте скаржитися. Письмово або по телефону повідомте фірму, яка вас опалює. Обовязково назвіть своє прізвище,  ім'я та по-батькові, точну адресу проживання, і розкажіть, на що саме скаржитесь. Вашу заявку (усну чи письмову) повинні зареєструвати і повідомити, хто саме і коли  її прийняв, її реєстраційний номер.

–  Не пізніше визначеного у договорі строку до вас має прибути комісія, яка заміряє температуру в квартирі. За результатами перевірки складається акт-претензія про неналежне надання або ненадання послуг. Підписують його  споживач та представник підприємства, що опалює, – продовжує Олена Старюк. – Якщо ж комісія взагалі не прибула або відмовляється складати акт-претензію, тоді цей документ вважається дійсним, якщо там будуть підписи не менше двох сусідів-свідків.

Після цього фірма, що вас опалює, повинна упродовж трьох робочих днів розглянути претензію і повідомити вам про результат. Якщо жодної відповіді ви не отримали, то вважається, що фірма з претензіями погодилась.

– Перерахунок оплати за тепло мають зробити протягом місяця  і незалежно від наявності боргів за опалення. Якщо ж працівники ЖЕКу та комунальники ігнорують ваші звернення, звертайтесь до вищих інстанцій — управління ЖКГ міської ради чи облдержадміністрації, паралельно можна звертатися і до Інспекції з питань захисту прав споживачів.Якщо і це не допомагає – ідіть до суду.

P.S. Громадська приймальня Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я працює за адресою: Херсон, вул. Фрунзе, 2, оф. 19. Дні прийому: вівторок, четвер з 10.00 до 15.00. Попередній запис за тел. (0552) 49 60 03. Приймальня працює в рамках проекту “Посилення правових можливостей вразливих груп населення в суспільстві у захисті їх прав”, який здійснюється УГСПЛ за фінансової підтримки SIDA.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ