Підтримати нас

Не оздоровилися, а отруїлися

Автор статті
03 серпня 2019 02:00
778
Поширити:

Нещодавно стало відомо про шлунково-кишкове отруєння 14 підлітків у спортивно-оздоровчому таборі «Буревісник» у Лазурному Скадовського району.

Потерпілі були з Сумщини, із містечка Шостка. Повідомлення про захворювання дітей надійшло до Головного Управління Держпродспоживслужби в Херсонській області 24 липня. Того ж дня до закладу відпочинку прибула комісія, до складу якої увійшли фахівці обласного та районних управлінь служби. Фахівці розпочали санітарно-епідеміологічне розслідування: інспектування харчоблоку цього закладу та відбір проб для лабораторних досліджень.

Співробітники Держпродспоживслужби проінспектували харчоблок  «Буревісника». За результатами лабораторних досліджень, отриманими 29 липня, встановлена низка порушень, зокрема, вимог санітарного законодавства. Також  зафіксовані невідповідності бактеріологічних показників.

Згідно з законодавством, відповідальність у таких випадках несе не кухар, а оператор ринку, тобто  керівник закладу. Бо  саме він має забезпечувати всі необхідні процедури, аби харчових отруєнь не траплялося. І щонайменше раз на місяць замовляти  внутрішнє лабораторне дослідження. І тільки в акредитованій лабораторії.  

Під час прес-конференції  Держпродспоживслужби начальник Управління безпеки харчових продуктів та ветеринарної медицини Віталій Боярський наголосив, що в закладі хоча б раз на місяць повинен проводитися внутрішній лабораторний контроль. А його  у «Буревіснику» немає. Для цього потрібно укласти  угоду з акредитованою лабораторією. Представники «Буревісника» поцікавилися, а чи не є лабораторія при Держпродспоживслужбі Херсонської області монополістом у наданні цих послуг. Однак наразі на Херсонщині  акредитацію пройшли 2 лабораторії - Херсонська регіональна державна лабораторія ім. професора Ценковського, що діє у системі Держпродспоживслужби України, та Херсонський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації. Також до кінця року отримати акредитацію готуються ще 5 лабораторій області.

А ще керівник служби сповістив директора  «Буревісника» Андрія Самаріна про тимчасове закриття харчоблоку оздоровчого закладу терміном до 10 діб. Саме такий час передбачено законодавством (ст. 67 закону 2042) для усунення недоліків. Ідеться про генеральне прибирання та дезінфекцію приміщення.

Через це виникла запекла суперечка: керівник закладу Андрій Самарін запевняв, що вперше чує про закриття харчоблоку, до того ж директор табору наголосив:  усі порушення в роботі харчоблоку вже усунено. На підтвердження він та його адвокат продемонстрували документи. Також Андрій Самарін наголосив, що під час інспектування харчоблоку представники Держпродспоживслужби некоректно перевіряли об’єкт – зайшли у приміщення у верхньому одязі, не одягнувши халати та захисні головні убори. Брали зразки без рукавичок, не помивши руки.  

У свою чергу Віталій Боярський відповів, що про закриття харчоблоку його Управління повідомило керівництво «Буревісника» ще минулого дня, тож Андрій Самарін уже добу знав про це рішення. Але директор оздоровчого закладу зауважив, що ні особисто, ні поштою йому не передали відповідного документа, а лише показали фото рішення. Натомість на руках у нього є акт, який засвідчує: усі порушення ліквідовано. Цей документ  видала Держпродспоживслужба Скадовського райвідділу. Але Андрію Самаріну відповіли, що  документ про закриття харчоблоку вже надіслано, і що керівник табору «Буревісник» його незабаром отримає.

Начальник управління державного нагляду   за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби Херсонщини Тарас Година-Арюпін прокоментував, що невідповідності з бактеріологічних показників знайшли в змивах з поверхонь, які контактували з харчовими продуктами. Далі управлінець пояснив: 

"Зразки в таких випадках беруться ваткою, її виймають зі спеціальної колби. Інспектор протирає нею поверхню і знову поміщає в цю колбу, яка щільно закривається. Для цього  не потрібно мити руки. Чистота рук або наявність спецодягу ніяк не вплине на результат проб".     

Андрій Самарін наполягає, що вини його закладу в отруєнні дітей немає:

"Є свідки, що напередодні отруєння підлітки купували та вживали молочні коктейлі і креветки за межами закладу, орієнтовно на ринку.   Інші відпочиваючі, які харчувалися тільки на території нашого табору, здорові".  

Представники Управління Держпродспоживслужби повідомили, що їх інспектори ведуть розслідування щодо продажу морепродуктів та молочних коктейлів на комунальному ринку селища Лазурне. Для цього надіслані  запити в селищну раду.

Наостанок повідомимо, що сумчани, які отруїлися у таборі «Буревісник», повернулися додому і проходять лікування в районному медзакладі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ