Підтримати нас

Національні парки і заповідники VS Міноборони: підсумки 2016 року

Vgoru
Автор статті
13 січня 2017 05:55
643
Поширити:

Однією з найбільш складних, нових проблем у охороні природи, що набули ваги у 2016 році, стала несанкціонована експлуатація підрозділами Збройних Сил України територій природно-заповідного фонду (ПЗФ) у військових цілях.

Справи із Олешківськими пісками і Тарутинским степом поступились скандальністю хіба що трагедії на Грибовицькому сміттєзхвалищі на Львівщині. Сотні публікацій в українських і міжнародних ЗМІ… Врешті 23 грудня у Верховній Раді міністрові оборони С. Полтораку нардепи вручили антипремію «Свинство року». Втім, є сенс більш ґрунтовно проаналізувати що відбулось протягом року в цій несподіваній боротьбі екологів проти Міноборони.

Протягом останніх двох років екологи МБО «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ) вивчають екологічні наслідки війни на Сході. Окрім фізичного пошкодження ґрунту, руйнування рослинності та загибелі тварин, унаслідок обстрілівґрунти стають значно забрудненими низкою хімічних сполук: ціанідами, формальдегідом, оксидом алюмінію, а також великою кількість ідентифікованої та неідентифікованої токсичної органіки1. В місцях, де відбувались активні бойові дії, концентрація важких металів у ґрунтах зростає до небезпечного для життя рівня. Екологами ЕПЛ у воронках було знайдено титан, ванадій, свинець, кадмій, нікель, цинк, стронцій, манган, залізо, купрум, цирконій, кобальт, галій, та навіть рідкоземельний метал ітрій. Все це означає, що військова діяльність має вплив на екологічну безпеку кожного з нас і тому пильним має бути кожен.

Варто зазначити, що за критерієм впливу на довкілля проведення військових навчань мало відрізняється від реальних бойових дій. При цьому, кількість повідомлень про ведення військової діяльності в об’єктах природно-заповідного фонду або іншої експлуатації заповідних земель на підконтрольній державі частині України цього року суттєво зросла. Команда ЕПЛ змушена була почати боротьбу із незаконною діяльністю Міноборони, адже жодні перелічені у цій статті дії не є погодженими ні з адміністраціями територій природно-заповідного фонду, ні з Мінприроди України. Жодного разу не проведена екологічна оцінка і громадське обговорення можливих впливів такої дільності.

Протягом року нам не вдавалось добитись жодної публічної позиції влади щодо проблем, пов’язаних із незаконною діяльністю Збройних сил України в заповідних територіях в мирній частині країни. А випадків таких незаконних дій чимало. Ми підготували карту таких «проблемних» територій:

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1trir8hmiDOeTXSFE9XUbfae9Aic&hl=uk&ll=47.93750692218328%2C31.359443650000003&z=5

МБО «Екологія-Право-Людина» отримала лист Міноборони (№343/1/10803 від 12.12.2016 року), який дозволяє зрозуміти, що боротьба не була марна.

Національний природний парк «Олешківські піски»

Ще у жовтні 2015 року на веб-сайті національного природного парку "Олешківські піски" замість вітальної сторінки була розміщена заява дирекції парку про те, що його територія захоплена військовими2 3. Керівництво військової частини, що проводить заходи з військової підготовки, не відреагувало на звернення Херсонського обласного управління лісового та мисливського господарства, про що Управління повідомило Державну екологічну інспекцію у Херсонській області4. При цьому, Держекоінспекція, навіть після повторних звернень громадських організацій5, заявила про те, що підстави для проведення перевірки відсутні6.

У жовтні 2015 року на територію Козачелагерської арени Олешківських пісків були введені підрозділи ЗСУ без погодження з керівництвом національного парку7. На звернення керівництва НПП до Мінприроди, Мінборони, РНБО8 та профільного комітету Верховної Ради України9 відповідей по суті не було надано. Військовослужбовці збройних сил України фактично заборонили перебування інспекторів та спеціалістів парку на його території, що приводить до зупинки робочого процесу та функціонування парку в цілому. Служба державної охорони ПЗФ не може без загрози власному життю виконувати свої функціональні обов'язки.

Вперше Олешківські піски булиоголошені заповідником ще у 1928 році, але проіснував він лише 2 роки, до 1930-го10.  У післявоєнний час територія була передана до складу земель держлісфонду Цюрупинського держлісгоспу. На правах оренди, землі використовувалась як полігон для бомбометання – так званий колишній 48-й авіаційний полігон "Херсон". Термін дії акту у військових закінчився, вони відмовились продовжувати його і в 2010 році Указом Президента України11 був створенийнаціональний парк. Детальніше історія розписана у статті Василюка Олексія на УП https://life.pravda.com.ua/columns/2016/05/4/211839/

Після початку війни на Сході України, забувши про те, що термін оренди сплив ще 15 років тому,військові повернулись на Олешківські піски, не оформляючи жодних документів на право користування територією.  12 квітня 2016 року екологи ЕПЛ дослідили територію НПП «Олешківські піски» та виявили численні порушення: масштабні самовільні рубки лісу12; в місцях відпрацювання танкових маневрів земля повністю пошматована гусеницями танків на площі у багато гектарів13; охоронні знаки НПП зруйновані (використані як мішені), як і оглядовий майданчик; навколо НПП, розміщеного в центрі піщаної арени, встановлені мішені, з метою уникнення вилетів снарядів, військові стріляють з незаповідної частини пісків14 в середину НПП.

У червні 2016 року МБО «Екологія-Право-Людина» та ЕкГ «Печеніги» зібрали понад 200 підписів науковців та працівників установ ПЗФ до Президента України15 з проханням:

1. Зупинити навчання на території Олешківських пісків та відкрити територію для відвідування.

2. Забезпечити виведення з їхньої території військового контингенту та провести виявлення можливих місць передислокації (наприклад, за слушною пропозицією науковців Херсонського університету – до горільника в тому ж Цюрупинському лісгоспі, кількома кілометрами на захід від Олешківських пісків)16.

3. Ініціювати службове розслідування та виявити винних у рейдерському вторгнення підрозділів ЗСУ до Олешківських пісків; виявити та притягнути до відповідальності винних у скоєнні злочинів, передбачених ст. 252 ККУ.

4. Доручити Державній екологічній інспекції України провести обрахунок збитків, завданих державі зазначеними самовільними навчаннями.

5. Розглянути питання про розширення НПП "Олешківські піски" відповідно до клопотання про його створення – на площу 19 000 га.

Тим часом Міністерство оборони України звернулось до Президента України Петра Порошенка з проханням сприяти оформленню земельної ділянки т. з. військового полігону «Херсон», шляхом скасуванням більшої і найбільш важливої частини національного природного парку «Олешківські піски»17.

12 липня 2016 в приміщенні Мінприроди України відбулась міжвідомча зустріч, присвячена питанню незаконного перебування військового контингенту ЗСУ в Олешківських пісках18. В результаті дискусії учасники знайшли точки дотику та прийняли спільне рішення, яке влаштувало всіх:

  1. 20-21 липня 2016 відбудеться виїзна нарада, на якій з виїздом до Олешківських пісків буде встановлене місце передислокації військових з території національного парку «Олешківські піски». Організатор – Херсонська обласна державна адміністрація.

  2. МБО «Екологія-Право-Людина» готує пропозиції щодо роботи екологічного підрозділу, який буде створений в структурі майбутнього полігону.

  3. Учасники вважають за доцільне розширити межі НПП «Олешківські піски» на виконання Стратегії регіонального розвитку України19.

Наразі триває оформлення документації на створення полігону за межами НПП, навчання в парку припинені.

Національний природний парк "Азово-Сиваський"

НПП залишився без фактичної охорони через вторгнення підрозділів ЗСУ, оскільки військові проводять тут несанкціоновані навчання, використовуючи єгерські кордони в якості мішеней.



Національний природний парк «Меотида»

Військові підрозділи займають кілька частиннаціонального парку. Жодних погоджень ні з керівництвом національного природного парку, ні з Мінприроди України не було1. Разом із тим, на інформаційний запит О. Василюка,МО надало відповідь №266/із/2783від 3.12.20152, в якій йдеться про те, що "документи, на облаштування полігону (військового стрільбища), його розміщення та відведення земельних ділянок для військових навчань, у районах, зазначених в інформаційному запиті, Міністерством оборони не видавались"3.

Також, восени 2016 року на території НПП «Меотида» почалось будівництво оборонних споруд та довготривалих вогневих точок. Як вдалось з’ясувати експертам ЕПЛ, підрозділи ЗСУ не отримували жодних погоджень від Міністерства екології та природних ресурсів України та дирекції національного природного парку «Меотида» на розміщення зазначених споруд. Важливо відмітити, що будівництво ведеться практично на околиці території, що включена до складу національного природного парку. Відтак, законне погодження зазначених споруд, якби таке було проведене, вберегло б територію національного парку та дозволило б відповідним підрозділам ЗСУ уникнути кримінального порушення.

Національний природний парк "Тузлівські лимани"на Одещині також пережив навчання, «по старій пам’яті» проведені військовими там, де в давні радянські часи розміщувався військовий об’єкт. Однак після активного втручання дирекції нацпарку навчання вдалось зупинити і примусити військових зайнятись рекультивацією пошкодженої ділянки4



Національний природний парк «Джарилгацький»

У квітні 2016 року без погодження з дирекцією НПП на території о.Джарилгач провели навчання військовослужбовці прикордонної служби та берегової охорони (біля маяка1 та вздовж морського узбережжя острова2).

5 жовтня 2016 року через промоїну з боку с.Лазурне, на Джарилгач спробували заїхати військові. Заїзд не був погоджений ні з прикордонною службою, ні з дирекцією НПП, з чого випливає, що найбільш вірогідна причина вторгнення на острів – намір незаконного полювання.

Природний заповідник "Медобори"

27 березня на територію природного заповідника "Медобори" самовільно, без будь-якого інформування дирекції, заїхав 8-ий полк спецназу В4252 з метою проведення тижневих спільних українсько-американських військових навчань зі стрільбами3. Ця ситуація вирішилась дуже несподіваним чином: після розмови зі службою охорони заповідника американські інструктори відмовились перебувати на заповідній території. Навчання були припинені.

Листом №343/1/10803 від 12.12.2016 року Міноборони повідомляє, що подальші навчання в заповіднику не відбуватимуться.



Природний заповідник «Луганський»

Джерела ЕПЛ повідомляють про проходження військових навчань на території Луганського природного заповідника, а саме його відділення «Трьохізбенський степ».

Листом №343/1/10803 від 12.12.2016 року Міноборони повідомляє, що подальші навчання в заповіднику не відбуватимуться.

Чорноморський біосферний заповідник

На території Чорноморського біосферного заповідника (Херсонська область) Міноборони планує розмістити ракетні комплекси та проводити навчання1.

Можливість створення такого військового полігону активно вивчалася в першій половині 2016 року на рівні Кабінету Міністрів України. Адміністрація Чорноморського заповідника неодноразово отримувала звернення від Мінборони на цю тему з проханням пояснити яким чином із заповідника можна вилучити землю. Більше того, Міноборони здійснює тиск на керівництво заповідника з метою розміщення на його території ракетних комплексів. Також, відомо, що питання знаходиться під контролем Служби безпеки України2.



На думку Міноборони України, не пізніше, ніж у серпні 2016 року, необхідно було вилучити з Чорноморського біосферного заповідника 5 500 га земель урочища «Ягорлицький кут» (повністю все урочище; третина всієї суходільної частини заповідника) та облаштувати на ньому полігон для розташування зенітно-ракетного, реактивного озброєння та авіаційних засобів ураження, а також навчальних пусків бойових ракет. Причинами розміщення ракет саме тут є те, що ще з часів СРСР на території заповідника є вал, пристосований для встановлення такого комплексу (між іншим, щодо цієї ділянки у заповідника немає акта на землю і, судячи з усього, об’єкт досі належить Міноборони), а також те, що для розміщення….. у навчальних цілях, необхідне розташування об’єкта на відстані 90 км від найближчих населених пунктів. Такими ділянками в Україні є Ягордицький кут та центральна частина перешийку у НПП «Тузлівські лимани».

Територія урочища «Ягорлицький кут» є однією з найбільш диких ділянок приморського регіону України. Наразі територія урочища «Ягорлицький кут» становить центральне заповідне ядро біосферного заповідника1, то ж законно вилучити ділянку неможливо.

У 1985 р. Чорноморський біосферний заповідник був включений до Світової мережі біосферних резерватів, про що виданий сертифікат ЮНЕСКО від 15 лютого 1985 р. Вилучення ключової ділянки біосферного заповідника міжнародного значення неминуче стане причиною серйозної втрати іміджу України на міжнародній арені та призведе до виключення заповідника з переліків ЮНЕСКО.

Після прес-конференції 12 квітня, до Біосферного заповідника "Асканія-Нова" завітали представники місії ОБСЕ на чолі з п. Андре Річардсоном. Виникло питання забезпечення Україною своїх зобов'язань щодо утримання і збереження природоохоронних об'єктів міжнародного значення, що знаходяться під охороною ЮНЕСКО (Чорноморський БЗ, БЗ «Асканія-Нова»). Найбільше представники місії були здивовані тим, що з української сторонидо цього часу ніхто з військових так і не зустрівся із керівництвом жодного із об'єктів природно-заповідного фонду.

Листом №343/1/10803 від 12.12.2016 року Міноборони повідомляє, що вилучення земель із заповідника не планується.

Яворівський національний природний парк

Екологам МБО «Екологія-Право-Людина» стало відомо про намір Міністерства оборони України ліквідувати Яворівський національний природний парк.Так само, як і у випадку із національним парком «Олешківські піски», про що ми повідомляли раніше, Міноборони формулює питання як прохання змінити межі НПП, вилучивши з них всі території, що входили раніше в охоронну зону Яворівського полігону. Але всі ці землі – це землі нацпарку2. Тиждень після поширення новини Департамент екології та природних ресурсів Львівської ОДА поширив зустрічну новину про те, що вилучати землі НПП не будуть3.

У листі №343/1/10803 від 12.12.2016 року Міноборони повідомляє, що вилучення земель з НПП більше не планується.

Дендропарк «Софіївка»

Міністерство оборони через квартирно-експлуатаційний відділ м. Біла Церква хоче вилучити 10 гектарів Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України. Відповідний позов за поданням військового прокурора внесений до господарського суду Черкаської області. 4

Земельна ділянка, яка раніше знаходилась у користуванні Міністерства оборони України, була надана у постійне користування дендропарку за рішенням Уманської міської ради від 15.09.2006р. № 4.12-4/5. За наступні 10 років працівники парку провели відновлення занедбаних земель на площі та створили фундуковий розсадник, де зібрано найбільшу на теренах України і Східної Європи колекцію фундука. Земельна ділянка обнесена парканом із залізобетонних плит, підведені мережі водопроводу, влаштовано крапельний полив, електропостачання, на що було витрачено понад 2,5 млн. гривен бюджетних коштів.

Проте Міноборони вирішило, що колись не потрібна їм ділянка знову необхідна для якихось цілей. Не маючи жодних юридичних підстав повернути ділянку, Міноборони пробує відібрати її силоміць, через суд.

Проте рішення судів наразі прийняті на користь дендропарку.

Тарутинський степ

Нарешті, найбільш скандальною стала ситуація із заказником «Тарутинський степ». «Тарутинський степ» - степовий заказник в Одеській області площею 5200 га. В минулому територія заказника входила до Тарутинського військового полігону (загальна площа степів в межах полігону складала 24000 га). Але після 2004 року полігон був ліквідований і більшу його частину не вдалось врятувати. Дуже швидко місцева влада передала майже всю територію під розорювання. Активність природоохоронців принесла результат лише в 2012 році, коли центральну частину колишнього полігону оголосили заказником. «Тарутинський степ» став другим в Україні степовим об’єктом ПЗФ після Асканії-Нової.

На початку жовня 2016 року члени організації «Центр регіональних досліджень» (м.Одеса) виявили, що заказник розорюють трактори. Виявилось, що місцеві підрозділи Міністерства оборони України заключили незаконні договори оренди із фермерами, зробивши вигляд що земля заказника належить військовим. Знищення заказника дало поштовх найбільшій у 2016 році природоохоронній кампанії в Україні, яка стрімко розгорнулась за лічені дні5. До кампанії приєднались сотні українців, політики, впливові громадські організації. З країн Західної Європи першими звернення надіслали члени EDGG, а також представництва WWF. Про знищення заказника почали публікувати десятки статей в ЗМІ (і особливо – місцеві ЗМІ в Одеській області), які всі одностайно підтримали природоохоронців і засудили дії Міністерства оборони. Екологи Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ) і фахівці WWF оцінили збитки, завдані заказнику, в 12,4 млрд грн. МБО «Екологія-Право-Людина» звернулись до суду з вимогою зупинити роботи в заказнику і стягнути збитки з фермера. Після прес-конференцій у Києві і Одесі, а також радикальних і героїчних дій керівників національного парку «Тузлівські лимани» (І. Русєв, І.Вихристюк), які прибули на місце знищення заказника і своїми силами зупинили роботу тракторів, ситуація почала змінюватись, хоча 1300 га степу вже знищено.

Суди почали приймати рішення на користь заказника6. Міністр оборони особисто запросив екологів ЕПЛ на зустріч і запропонував спільно шукати вихід із ситуації. Утворена спільна робоча група ЕПЛ, Міністерства екології та природних ресурсів і Міністерства оборони України для боротьби з негативним впливом військової діяльності на ПЗФ. 22 грудня 2016 року у Верховній Раді України, секретар екологічного комітету Остап Єднак оголосив імена чиновників, що отримують антипремію «Свинство року»7. В категорії «Знищувач природної спадщини» медаль із зображенням свинячого рила отримав міністр оборони Степан Полторак.

В наступному номері бюлетеню EDGG буде опубліковано детальний звіт про боротьбу за Тарутинський степ.

Перелічувати такі випадки можна було б і далі. У Міжрічинському регіональному ландшафтному парку на Чернігівщині двічі загорявся ліс внаслідок діяльності на полігоні «Десна», в кількох заповідних територіях Луганщини розміщені бункери і інші оборонні споруди (в т.ч. побудовані в заповідних крейдяних схилах). Через брак інформації не маємо можливості повноцінно оцінити вплив військових навчань у пам’ятці природи «Дружківські скам’янілі дерева» та розміщення військової техніки у заповідному урочищі «Ліс на граніті»8 на Донеччині, тощо.

Втім, важливо усвідомлювати ситуацію на стратегічному рівні. Чому так відбувається? Міноборони не рахується із заповідними територіями, рейдерським чином захоплює території, які цікаві з їхньої точки зору, і навіть намагається добитись ліквідації деяких з них на державному рівні (в т.ч. тих, що знаходяться під охороною ЮНЕСКО). Але якщо подивитись нашу карту, згадану на початку статті, то зрозуміло, що більшість територій, про які написано вище, знаходяться не у прифронтовій смузі, а далеко-далеко, в мирній частині України.

Чимало експертів припускають, що така діяльність Міноборони викликана наближенням земельної реформи. Особливо у випадках з Тарутинським степом і дендропарком «Софіївка» зрозуміло, що Міністерство прагне просто заволодіти цінними землями до початку реформи.

За 2016 рік ми неодноразово чули нарікання на нашу боротьбу із Міноборони, що завжди починались із фрази «В той час, коли хлопці вмирають на сході…». Проте, жоден з добровольців, або військових-строковиків не воює за те, щоб в державі знищувались нацпарки, розвивалась корупція і рейдерство на державному рівні. Хлопці вмирають за європейські ідеали, правову державу і гідність.

Сьогодні триває створення офіційної робочої групи між Мінприроди, Міноборони та ЕПЛ, завданням якої буде вирішення проблемних ситуацій щодо військової діяльності в заповідних територіях. Як бачимо, вже наприкінці року нам вдалось певним чином налагодити зв'язок з Міноборони. Розраховуємо в рамках діяльності цієї робочої групи змогти припинити всі незаконні дії Міноборони України на заповідних територіях та зберегти довкілля для всіх українців.

Просимо віх читачів цієї статті повідомляти нам про відомі вам факти самовільних військових навчань в заповідних територіях та інших місцях.
 

1 https://life.pravda.com.ua/society/2015/03/23/191385/

2 https://nppop.gov.ua/

3 https://www.pravda.com.ua/news/2015/12/29/7094047/

4 Лист першого заступника голови Державного агентства лісових ресурсів України Х.В.Юшкевич №02-31/2967-16 від 20.05.2016 ро ку до МБО «Екологія-Право-Людина»

5 Лист МБО «Екологія-Право-Людина» №374 від 27.05.2016 року до Державної екологічної інспекції України

6 Лист Державної екологічної інспекції у Херсонській області до МБО «Екологія-Право-Людина» №2-85/01-22 від 10.06.2016 року.

7 Лист Національного природного парку "Олешківські піски" від 14.01.2016 pоку № 01 - 18/07 до голови Раденської сільської ради Кравченко О.В.

8 Лист Національного природного парку "Олешківські піски" від 15.12 .2015 № 01-8/171 до голови Ради Національної безпеки та оборони України Турчинова О.В.

9 Лист Національного природного парку "Олешківські піски" від 17.12 .2015 № 01-21/112 Голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи Томенка М.В.

10 https://uk.wikipedia.org/wiki/%25D0%259F%25D1%2596%25D1%2581%25D0%25BA%25D0%25BE%25D0%25B2%25D1%2596_%25D0%25B7%25D0%25B0%25D0%25BF%25D0%25BE%25D0%25B2%25D1%2596%25D0%25B4%25D0%25BD%25D0%25B8%25D0%25BA%25D0%25B8

11 https://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/221/2010

12 https://www.youtube.com/watch?v=e8JncW9K8q8

13 https://www.youtube.com/watch?v=N1sFQY4RKQY

14 https://www.youtube.com/watch?v=bIlats7vxzQ

15 https://pechenegy.org.ua/ru/node/1290

16 https://dl.dropboxusercontent.com/s/m0j10piag3w31cc/Peredyslokatsija%20poligonu_2.PDF?dl=0

17 Лист Міністерства оборони України №220/2917 від 29.03.2016 року до Президента України П.Порошенка

18 https://www.menr.gov.ua/press-center/news/150-news28/5114-vidnovlennia-viiskovoho-polihonu-ne-prypynyt-diialnist-natsionalnoho-pryrodnoho-parku-oleshkivski-pisky

19 Протокол наради з питань створення загальновійськового полігона в районі національного природного парку "Олешківські піски". 12 липня 2016 року, Мінприроди. Київ // Лист Мінприроди України №9-01/765-16 від 14.07.2016 року до Національного екологічного центру України

20 епл

21 Лист Міністерства оборони України № 266/із/2783 від 3.12.2015 року до Василюка О.В.

22 https://www.epl.org.ua/events/2085-minoborony-ukrainy-prykhovuie-rozmishchennia-strilbyshcha-u-natsionalnomu-parku

23 https://uc.od.ua/news/Region/1182064.html
24 https://www.youtube.com/watch?v=bZySX8NSA5E

25 https://www.youtube.com/watch?v=Lk8jVwG68ds

26 https://teren.in.ua/article/lisnyky_na_ternopilshchyni_prohnaly_viyskovykh_z_medoboriv


27 Рішення Ради національної безпеки та оборони України від 11 листопада 2015 року, що введено в дію Указом Президента України від 1 грудня 2015 року №672-22 "Про невідкладні заходи з удосконалення системи протиповітряної оборони держави"

28 Лист Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки. Служби безпеки України від13.06.16 № 8/2/3-7115


29 https://bsbr.ks.ua/images/bsbr_map.jpg

30 https://www.facebook.com/185650678123057/photos/br.AbrX_p6jmrpCF8F5JODhATzfx2BPQX2Hs2fDbUSlJ_k_P_vPb5xfNaXh88Eemb9xzjrJeUN-LhG3DhtM-0j-JlXPUfbx2QV_9LQsLqS6qTEYOYs-w5t-DoRva6vj-rH48nT2uNNj5JJADSuGdJQxu45h/1233024613385653/?type=3&theater

31 https://www.facebook.com/832503596790034/photos/a.834482663258794.1073741827.832503596790034/1386280861412302/?type=3&theater

32 https://gazeta.ua/articles/regions/_minoboroni-hoche-zabrati-teritoriyu-dendroparku-sofiyivka/735176

33 https://epl.org.ua/events/2861-unikalnyi-tarutynskyi-step-znyshchuietsia-pid-prykryttiam-minoborony

34 https://epl.org.ua/ecology/zberezhennia-bioriznomanittia/novyny/2873-rozoriuvaty-zakaznyk-tarutynskyi-step-zaboroneno

35 https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83

36 https://www.facebook.com/185650678123057/photos/pb.185650678123057.-2207520000.1459238429./1022797967741653/?type=3&theater

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ