Підтримати нас

На що скаржаться херсонці

24 березня 2016 06:30
292
Поширити:

Ще 2004 року в Україні з’я­ви­­лася мережа громадських приймалень Української Гельсинської спілки з прав людини (УГСПЛ). Тепер до її складу входять більше 30 організацій по всій країні. Її засновники – Комітет виборців України спільно з Херсонським обласним Фондом милосердя та здоров’я.

– Основні порушення прав людини в Україні пов’язані з судами, Міністерством оборони, адміністрацією підприємств (звільнення, невиплата зарплат). Другий блок тем, з яких звертаються найчастіше – виплата соціальної допомоги, скарги на роботу органів місцевого самоврядування, Міністерства внутрішніх справ, – розповіла  на прес-конференції в Херсоні координатор мережі приймалень УГСПЛ в Україні Наталія Козаренко.

Торік до приймалень УГСПЛ звернулося 23 тисячі людей. Юристи приймалень займаються не тільки консультуванням, а й допомагають звертатися в Європейський суд. Для цього в приймальнях розробили алгоритм та зразки звернень.

На кого ж найбільше скаржаться херсонці? Найбільше звернень стосуються невиконання рішень суду, соціального захисту, роботи ЖЕКів та ОСББ, трудового права.

– Жительці Шуменського мікрорайону ми допомогли добитись від ЖЕКу ремонту даху. І не один раз. Якщо не виходить вирішити проблему на місцевому рівні,  звертаємося до Європейського суду. Наприклад, судове рішення по справі одного з наших клієнтів не виконувалося 4 роки. Після звернення до Європейського суду, по-перше, людина отримала компенсацію, по-друге, тепер рішення справи будуть контролювати представники Європейського суду в Кабміні, – розповіла координатор приймалень УГСПЛ на Херсонщині Олена Старюк.

За безкоштовною допомогою юристів найчастіше звертаються люди віком від 50 років. І скаржаться на роботу Пенсійного фонду. Особливо на порядок нарахування пенсій.

– У нас вже є досвід позитивного вирішення таких проблемних ситуацій, у тому числі в суді. Але Пенсійний фонд продовжує порушувати права громадян,  – розповів юрист приймальні УГСПЛ при  Комітеті виборців Олександр Токаленко.

Юристи активно допомагають переселенцям. Лише у березні 2016-го в приймальні на Херсонщині за консультаціями звернулися 14 вимушених переселенців із зони АТО.

– В основному їх звернення  пов'язані з адресною допомогою від держави, яку вони з якихось причин перестали отримувати. Також звертаються з питаннями про розірвання шлюбу, виплати аліментів, розірвання трудових відносин з роботодавцями, які тепер перебувають в зоні АТО. Багато звернень, пов'язаних з відновленням документів, які люди в поспіху забули  забрати. В основному це майнові документи на земельні ділянки, нерухомість, – пояснила Олена Старюк.– Сьогодні наші експерти розробили схему подачі заяв про нанесення шкоди майну в зоні АТО. Також нами підготовлено вже 200 заяв від людей, як військових, так і цивільних, що були в полоні “ЛНР”  і “ДНР”. Вони теж мають можливість звернутися до Європейського суду. Адже сьогодні Україна не забезпечує колишнім полоненим, наприклад, компенсацію за втрачене здоров'я.

P.S. Громадська приймальня Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я працює за адресою: Херсон, вул.Фрунзе, 2, оф. 19. Дні прийому: вівторок, четвер з 10.00 до 15.00. Попередній запис за тел. (0552) 49 60 03. Приймальня працює в рамках проекту “Посилення правових можливостей вразливих груп населення в суспільстві в захисті їх прав” , який здійснюється УГСПЛ за фінансової підтримки SIDA.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів