Підтримати нас

На Херсонщині знайшли «нічийний» ліс

26 жовтня 2015 07:05
368
Поширити:

Минулого вівторка, 13 жовтня, у Білозерці відбулося чергове засідання ради оборони області.

На кордоні спокійно

Одне з питань порядку денного передбачало обговорення – чи можливо пристосувати виробничі потужності виправних установ до потреб оборони. За словами в.о. начальника управління Державної пенітенціарної служби України в Херсонській області Романа Доброжана, це цілком реально.

– У виправних колоніях виготовляють будинки-побутовки, електрообігрівачі, КУНГи, напівпричепи-танковози, дроти, намети, ліжка. Цю продукцію ми 7 разів представляли на виставках по всій Україні, – розповів він.
Тобто виробничі потужності є, необхідне для воїнів робити можуть. Залишилось лише дочекатися замовлень. А от зі цим – невеличкі проблеми. Їх не так багато. Чому? Виявилося, що товари від херсонських в’язнів на 50% дорожчі, аніж у інших підприємств. Чому так – будуть з’ясовувати.

На кордоні з Кримом ситуація стабільна та контрольована. І на всі події правоохоронці реагують у режимі реального часу. У цьому запевнив присутніх заступник начальника обласного управління СБУ Олександр Черненко.

– Деякі політичні сили перед виборами вирішили попіаритись та влаштувати ще й енергетичну блокаду півострова. З ними провели профілактичні бесіди та пояснили, що так робити не можна, – розповів представник спецслужби.

До речі, голова РНБО Олександр Турчинов доручив створити на адміністративному кордоні з окупованим Кримом буферну зону. Її ширина – 10 км, і там, аби не виникло провокацій, не повинно бути людей зі зброєю.

На пропускних пунктах на Чонгарі, Каланчаку та Чаплинці чергують 45 міліціонерів. Про це повідомив начальник обласної міліції Артур Мєріков. Його підлеглі зафіксували 41 порушення з боку активістів, які перебувають на кордоні з Кримом.

– У нас є заяви від громадян, які їдуть на півострів. Вони скаржаться, що активісти не дають їм провезти навіть мішка картоплі чи інші продукти. А ми потім пояснюємо цим активістам, що люди мають право провозити їх, але певну обмежену кількість, – розповів Артур Мєріков.

Допомога бійцям

У кожному районі Херсонщини відкриють приймальні для ветеранів АТО. Для цього виділять юристів і найкращі кабінети в будівлях районних адміністрацій. Таке доручення дав очільник облдержадміністрації Андрій Путілов.

Про соціальну адаптацію демобілізованих доповідав директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Геннадій Причина.

– До центрів зайнятості Херсонської області звернулися 292 демобілізованих учасника антитерористичної операції, з яких 261 демобілізованому надано статус безробітного, а 230 – призначено допомогу по безробіттю. Також 50 демобілізованих працевлаштовані, 28 безробітних вже отримали одноразову допомогу по безробіттю для здійснення підприємницької діяльності, – повідомив Геннадій Причина.

На лікування бійців та їх медичне обстеження з обласного бюджету виділили 1,8 млн. грн.

Станом на 7 жовтня в медустановах обстежили 284 воїна та вилікували ще 236. Медико-психологічну допомогу отримали 110 демобілізованих. Зараз в області проживає 70 сімей загиблих у зоні АТО, статус члена сім'ї загиблого в зоні АТО надано 119 особам. Усього по області 1300 бійців мають статус учасника АТО. На квартирному обліку перебуває 7 учасників АТО, дві родини вже вселились. У черзі на отримання протезів стоять троє, один вже їх отримав.

Свою допомогу в працевлаштуванні воїнів, що повернулись з війни, пообіцяв і Андрій Путілов. Наприклад, вже найближчим часом головою Іванівської райадміністрації може стати воїн, який нещодавно повернувся із АТО.

Дамба та пісок

Слово взяв перший заступник командира оперативно-тактичного угрупування “Південь” Валерій Курач.

Він звернувся до керівників управлінь і попросив більш уважно ставитися до присвоєння статусу учасника бойових дій. За його словами, багато хлопців не брали безпосередньої участі в боях. А тепер претендують на пільги.

Потім перейшов безпосередньо до проблем свого підрозділу. Хлопці облаштовують захисні споруди. Але їм потрібна деревина. У місці, де вони розташовуються, є 200 гектарів лісу. Вони звернулись до чиновників і виявилось, що ці дерева ні в кого не перебувають на балансі. Їх наче не існує. Чиновники пообіцяли, що вже днями усе зроблять, аби деревину можна було законно передати хлопцям. За словами Валерія Курача, в нашій області незаконно вивозять не лише ліс, а й пісок. Наприклад, у Новій Маячці. І у нього є докази, що це робить голова сільради. Докази він передав правоохоронцям, які обіцяли невідкладно перевірити інформацію.

На засіданні ради оборони начальник Херсонського облуправління водних ресурсів Єгор Коваленко доповів, що торік “для забезпечення безперебійного функціонування Північно-Кримського каналу на 91-му кілометрі було споруджено тимчасову споруду”.

За словами Коваленка, 19 жовтня в цьому місці почнеться будівництво капітальної дамби. І робиться це для “гарантованого забезпечення водою потреб сільгоспвиробників Херсонщини”.

– На даний момент розроблена проектно-кошторисна документація, отримано позитивний відгук експертизи, – сказав Коваленко. – 19 жовтня буде складений договір з переможцем тендерних торгів з будівництва дамби.

За словами Коваленка, до кінця року проведуть земляні та бетонні роботи, встановлені щити, а благоустрій та будівництво допоміжних приміщень проведуть наступного року. Кошторис будівництва складає близько 50 млн. грн. Також доповідач запевнив, що на каналі залишиться технічна можливість постачати воду до Криму.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів