Підтримати нас

Нацбанк встановлює ліміт на перекази з карти на карту. Що відомо

29 серпня 2024 13:54
243
Поширити:
Фото зі сторінки НБУ

Національний банк України (НБУ) з 1 жовтня 2024 року тимчасово встановлює ліміт у 150 тисяч гривень на місяць для переказів фізичних осіб "з карти на карту".

Про це йдеться у постанові НБУ.

Він діятиме до 31 березня 2025 року лише на вихідні перекази за всіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб. Операції за реквізитами IBAN не обмежуються.

Також ліміт не застосовується до рахунків волонтерів, які відповідають критеріям, визначеними постановою, та людей, щомісячні доходи яких з підтверджених джерел перевищують суму встановленого обмеження.

Зазначається, що це має допомогти мінімізувати використання платіжної інфраструктури у протиправній діяльності.

У коментарі “Вгору” адвокатка УГСПЛ, юристка громадської приймальні ФМЗ Наталя Юрченко зазначила, що обмеження НБУ є пробними та стосується переказів з карток фізичних осіб на картки фізичних осіб з лімітом у 150 тисяч гривень в одному банку. Це обмеження не стосується рахунків підприємців, людей, що мають офіційний дохід понад 150 000 грн у місяць та волонтерів.

Адвокатка розповіла, що НБУ визначило 5 критеріїв приналежності до волонтерської діяльності. З них людина має відповідати щонайменше 2, аби банки ідентифікували її як волонтера. 

Це такі критерії:

  1. Людина зареєстрована офіційно як волонтер.
  2. Проведення волонтерських зборів на рахунках фізичної особи є типовою діяльністю. Тобто в цьому банку, на цю картку, людина вже рік-два системно оголошує збори.
  3. Користувач картки подав офіційного листа від державного органу або військової частини чи благодійного фонду про співпрацю і збір коштів. 
  4. Якщо немає документів, що це підтверджують, власник картки подає до банку інформацію про запланований збір коштів для конкретної бригади на конкретну машину, і вказує приблизну суму.
  5. Інформація з відкритих джерел. Наприклад, це можуть бути скриншоти з соціальних мереж, які підтверджують, що клієнт банку вже певний час збирає гроші в межах волонтерської діяльності.
“Скоріше за все, людям, які захочуть збирати гроші, і не захочуть бути обмежені в 150 тисячах, доведеться комунікувати зі своїм банком шляхом листування і наданням певних документів. І в цьому буде складність”, – додала Наталя Юрченко.

Юристка розповіла, що є вірогідність, що банк відстежуватиме соціальні мережі свого клієнта й таким чином побачити, що вона займається волонтерською діяльністю. 

“Але ми маємо об'єктивні сумніви у спроможності та бажанні співробітників банків моніторити всіх своїх клієнтів через соціальні мережі. Набагато простіше поставити ліміт 150 000 і чекати поки людина сама принесе докази, що вона волонтер”, – додала Наталя Юрченко.

За її словами, ця постанова надає право банку враховувати будь-яку негативну інформацію щодо ділової репутації людини, яка займається волонтерською діяльністю. Тобто окрім кримінальних проваджень, можуть вплинути коментарі під дописами власника, картки або письмові звернення третіх осіб в банк, що волонтер збирає гроші, а нікуди їх не передає. Саме ця норма дає широкий спектр обмеження щодо переказів.

Вона також зазначила, що банки повинні відповідно до цієї постанови розробити свої внутрішні документи/правила. Відповідно до яких вони будуть цей процес організовувати та контролювати, а також визначити відповідальних осіб тощо.

  • Очільник НБУ Андрій Пишний 4 липня анонсував, що регулятор введе такі обмеження для переказу з картки на картку і говорив, що це питання обговорюють із волонтерами.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів