Підтримати нас

Нацбанк України випускає квадратні монети, присвячені козацькій звитязі

Автор статті
01 січня 2022 12:43
1,229
Поширити:

Клейнод (наголос на другому складі) - у перекладі з німецької означає "скарб", "дорогоцінність". Спочатку під клейнодами мали на увазі дрібну цінну річ, яка могла служити подарунком, а потім так стали називати будь-який коштовний предмет.

В історії України клейноди мають важливе значення. Зокрема, у Козацькому війську Запорозькому такі клейноди, як хоругва, палиця, булава вважалися атрибутами влади.

Уже в 21 столітті, через багато століть, клейноди повертаються до нас – наприклад, у вигляді подарункових монет, які з 30 грудня 2021 року вводить в обіг Нацбанк України.

Як повідомляється на сайті НБУ, монети матимуть незвичну, квадратну, форму. У наборі – чотири монети номіналом у 10 гривень. Нумізмати зможуть придбати ці набори у двох варіантах: у футлярі з флоковим покриттям або у дерев'яному футлярі.

В анотації на ресурсі банку зазначається: 

“Набір із чотирьох пам'ятних монет присвячений пам'яті про героїчний період нашої історії. Такі клейноди, як гетьманські печатки, – це невіддільні атрибути влади гетьманів Григорія Лободи, Богдана Хмельницького, Петра Дорошенка та Івана Скоропадського, вони несуть смисловий акцент та представляють козацьку добу від її зародження до сутінків”.

Над дизайном нового монетного набору працювала ціла творча група. Художниками виступили Володимир Таран та Олександр і Сергій Харуки, скульпторами - Володимир Дем'яненко та Роман Чайковський, програмним забезпеченням займався Віталій Андріянов.

Тираж набору складає 1,900 штук. Скільки коштуватиме такий рідкісний набір, у Нацбанку не інформують.

Зазначимо, що Нацбанк  останнім часом  регулярно випускає сувенірні монети, присвячені  важливим датам, подіям чи явищам. Так, зовсім недавно, теж у грудні 2021-го, на ознаменування наступного року була випущена монета “Рік Тигра”, що продовжує серію монет, присвячених Східному календарю. До 30-х роковин Збройних Сил України з'явилися монети номіналом у 10 гривень - “ЗСУ” та “Сухопутні війська ЗСУ”.

Херсонщина також не залишилася поза увагою. Так, у липні 2021-го в обігу з'явилася  монета “Маяки України”, де на реверсі представлені зображення одразу двох херсонських маяків – Бірючого та Станіслав-Аджигольського Заднього.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ