Підтримати нас

На території Великої Олександрівки виявили дивну «желеподібну масу»

Автор статті
03 грудня 2021 14:10
1,269
Поширити:

Жителі Великої Олександрівки Херсонської області виявили на території свого населеного пункту дивну «желеподібну масу». Занепокоєні з того, чи не шкідлива невідома речовина, люди звернулися до фахівців Держпродспоживслужби.

Зразки таємничої маси дослідили в обласній фітосанітарній лабораторії. За попередніми результатами, “желе” виявилося різновидністю їстівних водоростей, - колонією ностока (Nostoc). Деякі народи називають цю рослину зоряним желе або відьомською олією.

Носток звичайний (Nostoc commune) росте в прісних водоймах і вологих місцях по всьому світу, навіть в Арктиці. Його колонії бувають різних розмірів — від мікроскопічно малих до великих (з горошину або сливу), іноді сягають до 30 см у діаметрі, мають округлу або еліпсоподібну форму, пружні й злегка липкі на дотик.

Ця рослина їстівна, її клітини просто переповнені поживними речовинами. Насамперед білком: у культивованих видах його, зазвичай, щонайменше 50% від сухої ваги, інколи ж його частка сягає 70%. Для порівняння: у м'ясі лише 43% білка, а в пекарських дріжджах – 39%.

В Азії, зокрема на острові Ява та Китаї, колонії культивують на гірських рисових ділянках. А потім додають у супи та їдять зі смаженим м’ясом, особливо з качкою.

У Перу носток називають луллуча. Свіжу рослину їдять із сіллю, додають до салатів з вареним солодким насінням і травами, використовують у супах, м'ясних та овочевих стравах, додаючи за п'ять хвилин до готовності.

Щоб зробити запаси, рослину висушують на сонці й зберігають на трав'яних циновках під дахом. Перед використанням - розмочують.

Перуанські вчені стурбовані здатністю цієї водорості синтезувати незвичайні амінокислоти. Одна з них, бета-N-метиламіно-L-аланін, нейротоксична, і дослідники побоюються, чи не стимулює вона хвороби Альцгеймера та Паркінсона у любителів лулучі. Але поки далі занепокоєння справа не пішла, і луллуча дуже популярна у перуанців під час Великого посту, а в неврожайні роки замінює картоплю, хоча коштує в кілька разів дорожче. Вартість висушеної рослини доходить до 120 доларів за кілограм. І ціна зростатиме: носок зникає через пестициди та добрива, які вносять на картопляні поля. Тепер у Перу його можна зустріти лише високо у горах, в озерах та весняних калюжах на висоті до 4100 м. Де ще чисто.

Фото з сайту Держпродспоживслужби в Херсонській області

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ