Підтримати нас

На херсонській прем’єрі фільму “Міф” про Василя Сліпака не було жодного вільного місця. ФОТО. ВІДЕО

Vgoru
31 січня 2018 19:06
787
Поширити:

Усі глядацькі місця були зайняті на прем’єрі фільму “Міф” про відомого оперного співака Василя Сліпака, який боронив Україну у складі ДУК “Правий сектор” і загинув у бою 29 червня 2016 року.

З херсонцями зустрівся один з авторів фільму, режисер Леонід Кантер. На прес-конференції він розповів, що зняв фільм на численні прохання бойових побратимів Василя Сліпака.

“Я був знайомий з бійцями “Правого сектору” ще з 2015 року, коли ми з моїм співавтором Іваном Яснієм зняли фільм “Добровольці Божої чоти”, - розповідає режисер.

За його словами, робота над фільмом тривала сімнадцять місяців, бюджет картини — півтора мільйони гривень:

“Перші півроку ми з Іваном фінансували зйомки коштами, які самі заробляли на комерційних проектах. Потім звернулися до людей через краундфандінгову платформу “Спільнокошт” і таким чином зібрали 370 тисяч гривень. А на завершальному етапі ми отримали фінансування від Держкіно — 600 тисяч гривень”.

Леонід Кантер розповів, що коли під час показу фільма у США американські кінематографісти дізналися, яким був бюджет фільму, сказали, що у їх країні на проектах такого рівня складності ця сума (по теперішньому курсу - приблизно 45 тис. дол.) — гонорар лише одного фахівця із знімальної групи.

Робив фільм дуже потужний творчий колектив. Музику для фільму «МІФ» створили та надали одні з кращих композиторів сучасності. Серед них Євген Гальперін, який співпрацював із Люком Бессоном та Баррі Сонненфельдом і був близьким другом Василя Сліпака; а також — Роман Григорів та Ілля Разумейко, що представляють сучасну українську оперу у світі разом із формацією NOVA OPERA та Едуард Приступа, відомий на українській сцені, як Діля.

Звук картини робила та ж група фахівців, що працювала над звуком у таких відомих проектах, як “Кіборги” і “Той, що пройшов крізь вогонь”.

Автори поєднали у фільмі два жанри: кіно та концерт. Використано безліч архівних відео, які показують героя у повсякденні та на сцені.

“Ми звернулися через соцмережі до людей, які мають якесь відео з Василем Сліпаком, і таким чином зібрали близько 50-ти годин відео. Самі вели зйомки у Києві, Львові, Парижі, у зоні АТО, спілкувалися з родичами, друзями Василя Сліпака. Ці люди говорили різні речі, і щось — навіть таке, що глядач може сприйняти з ворожістю. Цих людей поєднує одне — вони дуже добре знали і дуже любили Василя Сліпака, але любов до нього у кожного була своя”, - розповідає Леонід Кантер.

Також переплітаються дві сюжетні лінії, які подібні настільки, що забуваєш, де вигадка а де реальність. Одна – це оповідання Джанні Родарі «Джельсоміно в країні брехунів» про хлопчика, що мав унікальний голос та боровся ним із негідниками; а друга – історія про Василя, який поклав свій голос і життя у боротьбі за свою крїану, оскільки не міг мовчати. Анімацію до фільму створив український карикатурист Юрій Журавель.

Були під час підготовки фільму і курйозні випадки.

“Коли ми тільки почали працювати, до нас зателефонував чоловік, представився, сказав, що він — родич Василя Сліпака, - розповідає Леонід Кантер. - Чоловік запропонував прийти до нього на роботу поспілкуватися. Сказав, що працює в Міністерстві інфраструктури. Ми з Іваном Яснієм пішли і несподівано для мене потрапили до... міністра. Справа у тому, що я не знаю, хто у нас яку міністерську посаду займає: не дивлюся телевізор, не цікавлюся новинами з життя влади”.

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян розповів авторам фільму чимало цікавого про свого двоюрідного брата, з яким тривалий час близько спілкувався.

На перегляд фільму у кінотеатр “Мультіплекс” прийшло стільки людей, що у залі не вистачило місць. Глядачі сиділи на приставних стільцях, на сходах, стояли. А після фінальних титрів влаштували режисеру овацію. Чимало людей не могли стримати сліз.

У залі була встановлена скринька для збору коштів на промо-компанію фільму, на яку автори не мають коштів, і прем’єрні покази та зустрічі з глядачами організовують, вкладаючи власні гроші і ті, що вдалося зібрати під час показів фільму. Херсонці теж долучилися до того, щоб фільм про відданого патріота України, який пожертвував заради неї своїм життям, побачили якомога більше людей.

${gallery:b4d5b128efc7b27a9d5702feeb889453}

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ