Підтримати нас

На Херсонщині відсвяткували 307-ту річницю Кам'янської Січі. ФОТОРЕПОРТАЖ

Vgoru
Автор статті
14 травня 2016 15:50
674
Поширити:

Урочистості з нагоди 307-ї річниці Кам'янської Січі запорізьких козаків пройшли в селі Республіканець Бериславському районі Херсонської області на тому ж місці, де в XVIII столітті була розташована Січ.

Біля пам'ятника козакам Кам'янської Січі та могил кошових отаманів Костя Гордієнка та Василя Єрофеєва священики провели молебень за загиблими козаками, присутні поклали вінки і квіти. Після цього на площі відбулося шикування козаків, церемонія виносу козацьких прапорів і підняття Державного прапора України.

На мітингу голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв сказав, що є домовленості з представниками бізнесу Херсонщини про реконструкцію Кам'янської Січі.

Під час свят в Кам'янській Січі після закінчення урочистостей пройшли концерт і спортивні змагання на козацьку тематику. Було і частування козацьким кулішем.

Кам'янська Січ - адміністративний і військовий центр запорозького козацтва. Перебувала в гирлі річки Кам'янки на правому березі Дніпра (нині село Республіканець Бериславського району Херсонської області). Заснована після зруйнування царськими військами Чортомлицької Січі, діяла в 1709-1711 роках. Відроджена з 1728 до 1734 року, після тимчасового перебування Січі у володінні Кримського ханства біля міста Олешки (1711-1728 рр). У 1734 році запорожці переселилися з Кам'янської Січі на р. Підпільну, де заснували Нову Січ.

На сьогоднішній день Кам'янська Січ вважається єдиною Січчю запорізьких козаків, де збереглися основні її складові частини, зокрема, залишки козацьких куренів, Січового майдану, виробничих майстерень, козацький цвинтар. За часів існування Кам'янської Січі тут було 40 куренів і проживало близько 2 тисяч осіб.

${gallery:db3886e610b4c866732078e7d1bbe8da}

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ